Politika

Njegoš na bilbordima širom Srbije

Bilbordi su se nakon božićnih praznika pojavili u gradovima u Srbiji: Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu kao i u pojedinim crnogorskim gradovima, uglavnom na primorju, Budvi, Tivtu, Herceg Novom…

Uz sliku crnogorskog pjesnika i vladara Petra II Petrovića Njegoša i nekadašnje kapele koju je na Lovćenu podigao srpski kralj Aleksandar Karađorđević, stoje poruke: “Obnovimo Njegoševu kapelu” i “Ja hoću da me sahranite u onu crkvu na Lovćenu”.

Kampanja sa bilbordima događa se nakon što je Crna Gora 4. decembra 2020. dobila novu vladu na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, liderom koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Krivokapić je blizak krugovima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koja je glavni podstrekač inicijative za izmještanje Njegoševog groba.

Konkretno, iza postavljanja bilborda je prosrpski i proruski portal In4s.

Objašnjenje inicijatora kampanje sa Njegoševim bilbordima

Kako za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojašnjava urednik portala IN4S Gojko Raičević, bilbordi su dio kampanje podizanja svijesti o važnosti takve inicijative ističući da je Njegoš “opšte mjesto”, za veći dio ljudi regiona, a ne samo za podlovćenski kraj.

“Njegoš je srpski pisac, jedan od najvećih srpskih mudraca. Bio je duhovni i svjetovni gospodar Crne Gore, u vrijeme kada je Crna Gora bila kao srpska Sparta, zbog čega je sjećanje i svijest o tome prisutno i u Srbiji i u Republici Srpskoj i u današnjoj Crnoj Gori”, navodi Raičević.

Upitan zašto su bilbordi osim u Crnoj Gori, gdje je ta tema intenzivirana nakon posljednjih izbora, postavljeni i u Srbiji, Raičević odgovara da su partneri sa kojim je pokrenuo akciju dijelom iz Srbije.

Ova kampanja je na liniji višedecenijskih zahtjeva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i njenih političkih sljedbenika koji traže gradnju kapele na Lovćenu u kojoj bi bili prebačeni Njegoševi posmrtni ostaci, a koji gotovo pola vijeka počivaju u mermernom Mauzoleju, takođe na Lovćenu.

Zahtjevi SPC-a su godinama odbijani od strane Demokratske partije socijalista (DPS), koja je izgubila na izborima 30. avgusta 2020. godine. Na vlast je došla tročlana koalicija na čelu sa novim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Svojevremeno je u razgovoru za Radio Svetigoru Vesna Bratić, koja je, u međuvremenu, izabrana za Ministarku kulture, nauke, prosvjete i sporta, imala čak i praktično rješenje za premještanje Mauzoleja.

“Sad, hvala Bogu, ima tehnike i tehničkih mogućnosti. Kapela da se vrati gdje joj je mjesto. Mauzolej negdje niže, jer svakako ne treba da stoji tamo gdje stoji”, kazala je ona.

Kapelu na Lovćenu podigao je upravo Njegoš i posvetio je svom stricu Svetom Petru Cetinjskom.

Pet godina kasnije, 1851, Njegoš je umro i sahranjen je, po svojoj želji, u toj kapeli.

Kapela je oštećena tokom Prvog svjetskog rata. Sedam godina kasnije, 1925, Karađorđevići su u slavu srpskom kralju Aleksandru sagradili novu kapelu.

Podizanje kapele, uslijedilo je nakon prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, a zatim Kraljevini Jugoslaviji, pod patronatom, upravo srpske dinastije Karađorđevića, čime je Crna Gora izgubila državnost i kada je zvanično detronizovana crnogorska kraljevska porodica Petrović.

Komentari ciljeva predlagača

Takvi bilbordi u gradovima u Srbiji predstavljaju miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, kaže Aleksandar Popov iz nevladine organizacije Centar za regionalizam iz Novog Sada.

“Mislim da je ovo nastavak te priče i nije primjereno da se u Srbiji pojavljuju bilbordi sa takvim porukama. To je stvar koju treba da rasprave unutar Crne Gore i Srbija ne bi trebalo da se miješa”, ocjenjuje Popov za RSE.

Sociolog Andrija Đukanović kaže za RSE da ga ne iznenađuje što su se bilbordi sa porukom o vraćanju kapele na Lovćenu pojavili u gradovima u Srbiji jer, kako kaže, Srbija Crnu Goru nije nikad vidjela kao nezavisnu državu već kao svoj prostor.

“Crna Gora nije uspjela da učvrsti svoju suverenost da to pitanje riješi, tako da ga svi prihvate kao neospornu činjenicu. Pojavama kao što je ova želi se uticati na promjenu rezultata referenduma o nezavisnosti iz 2006. godine. Jednostavno, oni koji su pobijedili na izborima prošle godine i njima bliske strukture, prije svih Crkva, bore se za ono što je njihov cilj”, smatra Đukanović.

Aleksandar Popov ipak ove poruke stavlja u širi kontekst. On ocjenjuje da se regionalno širenje crkveno-političke kampanje za vraćanje Njegoševe kapele uklapa u ono što se naziva “srpski svet” i predstavlja brigu zvaničnog Beograda za položaj Srba u regionu.

“Počelo je deklaracijom o Srbima u dijaspori koja je trebalo da bude zajednički dokument Srbije i Republike Srpske [jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, drugi je Federacija Bosne i Hercegovine, prim. red.]. Sada se ta priča širi na Srbe koji se nalaze u okolnim državama, a to budi sumnju da i dalje postoje velikosrpske tendencije. Briga o ‘srpskom svetu’ je legitimna, ali samo ako se sprovodi na način da ne iritira susejdne države i da ne pobuđuje sumnje da je riječ o miješanju u njihove unutrašnje stvari”, navodi Popov.

Zavjet mitropolita Amfilohija

Zahtjevi i kampanja za obnavljanje kapele na Lovćenu intenzivirani su nakon smrti Mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Amfilohija Radovića 30. oktobra 2020. godine.

Iako je Amfilohije još 2012. zvanično od države tražio obnavljanje kapele, tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je to odbio, prebacujući odgovornost na Vladu. Sljedeće godine Amfilohije je najavio tužbu ukoliko odgovor Vlade bude negativan.

Vladajući DPS je Amfilohijevu inicijativu o obnovi kapele, koji su sagradili Karađorđevići, ocijenio neustavnom iz razloga što se radi o dinastiji “koja je okupirala Crnu Goru”.

Amfilohije je do kraja života ostao posvećen ideji o vraćanju kapele na Lovćen, smatrajući da je Njegoš “zatočen u tamnici” kako je nazivao mauzolej.

“Neću umrijeti a da na vrh Lovćena ne vratim Crkvu Svetog Petra Cetinjskog i kao narod ispunimo zavjet Njegošev”, rekao je Amfilohije za Politiku u septembru 2020, mjesec prije smrti.

Amfilohijevi sljedbenici ideju o kapeli na Lovćenu doživljavaju kao zavjet i misiju koju pod parolom “Do godine na Lovćenu” promovišu na različite načine, između ostalog, i oslikavanjem murala sa crtežom kapele na srpskoj trobojci kao pozadini.

Sa druge strane, crnogorski suverenisti se tome protive. Sa skupa suverenista na Cetinju početkom septembra 2020. je poručeno da će od ovog nauma Lovćen braniti životima.

Nova crnogorska Vlada nije za sada saopštila jasan stav o ovom pitanju.

Premijer Zdravko Krivokapić koji je veliki poštovalac Amfilohija i na čiji je zahtjev, kako sam navodi, ušao u politiku, komentarišući zahtjev za vraćanje kapele Aleksandra Karađorđevića na Lovćen je rekao da ne podržava rušenje Mauzoleja, ali i da se lično ne slaže sa tim što Njegoševa želja nije ispunjena.

Njegošev mauzolej je idejno rješenje hrvatskog i jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića i nalazi se na 1.657 metara nadmorske visine i do njega vodi blizu 500 stepenica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ribar
Gost
Ribar

Želja će im biti.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Znamo da je pocetkom 18 vijeka bila Istraga Poturica koju je Njegos opjevao u Gorskom Vijencu. Kako je to moguce ako CG nije bila pod Turcima. Kako je moguce da se i vladajuca dinastija Crnojevic poturcila ako je CG bila jaka i suverena. Srpske Dinastije se nisu turcile. Kako je moguce ako Srbija bila turski Pasaluk a CG slobodna i… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Kako je moguce da su mnoge strane Ambasade prije otvorene u Srbiji nego CG.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Kako je moguce da je Beograd bio krace pod Turcima od PG ,BR,NK,BP, PV, Berana ,Plava itd.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Znamo da je pocetkom 18 vijeka bila Istraga Poturica koju je Njegos opjevao u Gorskom Vijencu.
Kako je to moguce ako CG nije bila pod Turcima.

nenad mne
Gost
nenad mne

Garantovano i prikuplja novčene priloge, ako ništa drugo, za bilborde!

nenad mne
Gost
nenad mne

Za ove u Srbiji nijesam siguran da li su čitali Gorski vijenac, ili prevod na srpski-Gorski venac! Pitanje je koliko njih su pročitali Gorski vijenac, bolje da su im to poklonili no bačat pare na prizemnu propagandu!

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Crkvu na Lovcenu je podigao Njegos svom Stricu Petru Cetinjskome 1845 Srusilu su je 1916 okupa okupatori gadjanjem iz BokoKotorskoh Zaliva … Obnovljena je 1925 od ostatka kamena Na Nagovor Kralja Aleksandra koja nije bila ni nalik Njegosevoj .

Cetinje
Gost
Cetinje

Nije bolest sve što boli.
Greote!!!

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Dje su vasi heroji Arkan i Legija? Jedan pod zemlju ,a drugi 50+ na robiju!? Kacite njih na bilborde…

Pravnik
Gost
Pravnik

Ako budemo kano crne kukavice ka i do sad taman ce nam podici akvarijimna vr’ Lovcena!

Cuca
Gost
Cuca

Srpska rijec dogodine u prvodu na crnogorski jezik – NIKAD🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… meni moj profesor Slobo (87 god.), … Gorski Vijenac predavao ,… puna tri mjeseca, … sve sto je bitno napamet, … i sad nem problem sa pomcenjem, … ma lijek za pamcenje, … tri puta na dan Vijenac, … a ne Vranac, …

Невена
Gost
Невена

“Србски пишем и зборим, сваком громко говорим: народност ми србинска, ум и душа славјанска.” – Његош

Anonimni
Gost
Anonimni

„Ada čoče, Božija ti vjera, znam ja tu veselu Srbadiju, no kud su joj ti sinovi junaci bili, dok joj nije Bog dao Karađorđa. Ta vi svi tamo fastate jednoga njega junaštvom; a kad vi Bog njega uze između vas, a vi sve sunovrat u turski jaram opet! No kršina i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni… Više »

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Njegoš o srpstvu: “Vala se vi Srbi narobovaste”

Novak
Gost
Novak

Kolko su im para uvalili?! Bilbordi do Subotice mnooogo kostaju!Ko to placa? Jesu li prvo platili porez?

Bulatovic
Gost
Bulatovic

Samo ga gledajte svaki dan i neka vas podsjeca
Na ono ko biste zeljeli da budete,a necete biti nikad!!!
Crnogorci su unikat!

....
Gost
....

Mogu I Orhana Pamuka na bilbord slobodno..

Mongro
Gost
Mongro

😃😃😃😃😃😃😃😃😃

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Bajden 🇲🇪

Stevan
Gost
Stevan

Samo ga gledajte na bilborde

Support
Gost
Support

Sve je dobro dok Veljko Cecin ne stavi na instagram. E tada postaje ozbiljno.

CG4EVER
Gost
CG4EVER

Srbijanci su zaboravili da nisu Crnogorci i da jedino sto trebaju u CG je da plate porez na iznajmljivanje onih stracara po CRNOGORSKOM primorju. Zna li iko koliko je poreza platio rukoljub za one nekretnine sto svako ljeto iznajmljije. Lako je to za provjerit.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Je li Njegos bio Srbin ili nije?

Ljubo
Gost
Ljubo

Nemaju nikog svog pa grabe tudje

Cgcg
Gost
Cgcg

Ovi su bolesni…ovo je napad direktni na nezavisnu crnu goru od strane srbije i nema vise zamotavanja u folije. Srbija oce rat i dobice ga TACKA

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Trebao bi ovaj nebeski narod malo da se spusti na zemlju. Previse sanjaju 😉

Jonaikije
Gost
Jonaikije

Vise vole Crnu Goru nego Srbiju i vise vole Njegosa nego bilo kojega Srpskoga Vladiku ili pisca.Kite se tudjim perijem.A ja ih razumijem kad nemas svoju junacku i casnu istoriju svojtaj tudju pa ako prodje prodje ali nece proci jer cijeli svijet zna ko su Crnogorci istorija samo casne i hrabre pamti.

dada
Gost
dada

Sreća je velika što dolazi Bajden, koji odlično poznaje prilike na Balkanu, posebno ambicije jednog naroda

Milica
Gost
Milica

Šta ćete, treba na neki način opravdati što će AV morati priznati Kososvo, pa su prebacili aktivnosti na ugrožavanje CG. Bolest je svačija…

Momčilo
Gost
Momčilo

Potrebna je ova priča, ali zaista, da se ljudi koji osjećaju pripadnost srpskom narodu imaju čemu nadati. Ova vlast ih je tako ošamarila da se od toga još oporavljaju. Pa naravno da će da serviraju priču o premještanju mauzoleja “neđe niže”. To će nadgledati lično arhitektica Bratić!

Ilija
Gost
Ilija

Kako ce da kukaju kad krene opet ofanziva.
A nece imati pravo da se pozale.

Mister no
Gost
Mister no

grokcite,grokcite do jedne ure.

Crnogorka!
Gost
Crnogorka!

Bilo nekad, bili, bilo, stoji u tekstu, ali je ispravljeno i nije vise i nece nikada biti Crna Gora nicija sparta! Utuvite to u glavi, a bilbordi mogi da stoje i placajte ih, zamisljajte, sanjajte, ali bi najbolje bilo da idete i zivite u vasoj voljenoj Srbiji.

Dejo
Gost
Dejo

Nećete se ton sramotnom rabotom baviti dok je jednog crnogorca.

da svane
Gost
da svane

uopšte se ne mešaju serbistanci

enter
Gost
enter

Za Bosnjake koji se loze na ove gluposti… I Srbi i Crnogorci su vam Njegosevci. Ukratko, podrzavaoci inspiratora svih genocida nad Bosnjacima u XX vijeku. Budale ste ako mislite da su pravoslavci u nekoj zavadi… Ali ok, prije ili kasnije cete morati da se suocite sa svojom izdajom.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nema vam srbadijo ništa od toga,balkanske mutikaše!

Idemo!!
Gost
Idemo!!

Cekacemo ih gore pa neka dodju da obnove

Roki
Gost
Roki

Da vrate kapelu Ace palikuće?! Mnogo su se osokolili. Bogami, biće svašta.

NašAleksa
Gost
NašAleksa

Da imaju svoje kačili bi ovako im je Arkan heroj

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Aleksandar je bio jugoslovenski kralj, a ne srpski.

Čestitke
Gost
Čestitke

URA-ši, neka vam je srećna ” sloboda”.

Nikad više 1918!

Dok lovćenskoj našoj misli naša sloga daje krila,
Biće gorda, biće slavna, domovina naša mila.

Nostromo
Gost
Nostromo

Senke nad Balkanom

Moja CG
Gost
Moja CG

I dalje se nastavlja Srpski prkos i ujdurma prema svemu što pripada istoriski CRNOJ GORI, kada će Srbima biti jasno da je NJEGOŠ otac CRNOGORSKE NACIJE , da je Cetinjski manastir Kolijevka Crnogoraca i Crne Gore , da KAPELU na LOVĆENU ne može niko i nikada mijenjati.

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Jednom je bio na novcanici od 100 Dinara sad je reklamna tapeta u Srbiji
Jos samo fali Ceca da ga citira 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Putnik
Gost
Putnik

Ceca i da ga citira u Top Hill-u…uzece 20000 eura za vece. A ja i ti mozemo samo da sanjamo te pare.

Srbo
Gost
Srbo

Došlo vrijeme da se po Srbiji više priča o Njegošu nego u Crnoj Gori . Sramota i od bivše i od sadašnje vlasti.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Mnogo podla nacija…ali vratice im se kao i uvijek

Idemo!!
Gost
Idemo!!

To je cudo to je Pera Kojot nacija 🤣🤣🤣🤣🤣

d. ćosić
Gost
d. ćosić

temelj – lažaveena

Send this to a friend