Politika

Njemački ambasador: Brine me pravac kojim se kreće Crna Gora

Robert Veber

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera je komentarišući aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori kao i izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, istakao da ga sve više brine pravac kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo. On je kazao da priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini, i poručuje morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je!

“Nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija (“Nikšić biće Srebrenica”) i relativizacija genocida u Srebrenici, me sve više brinu zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo. Rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski multietnički karakter zemlje”, naveo je Veber u izjavi dostavljenoj medijima.

Kada, kako kaže, izražava duboku zabrinutost, to onda ne čini sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu.

“Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini. I samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja”, poručio je on.

Da biste, naglasio je on, mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate.

“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost”, zaključio je Veber.

Ministar Leposavić je u petak kazao da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, i osporio legitimitet Međunarodnog suda u Hagu.

Na taj stav Leposavića reagovale su ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Abasada SAD je poručila da je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995.

<<<Ambasada SAD: Krivokapićeva Vlada da prizna da je u Srebrenici bio genocid<<<

“Tražimo jasnoću i nadamo se da će Vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio – genocid”, objavila je Ambasada SAD-a.

Nakon što je Ambasada SAD pozvala Vladu Zdravka Krivokapića da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, oglasili su se i iz Ambasade Velike Britanije navodeći da je genocid utvrđen pred dva međunarodna suda.

<<<Još jedan šamar Vladi zbog izjave Leposavića<<<

“Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid”, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadorke Velike Britanije Karen Medoks i ambasadora te zemlje u Bosni i Hercegovini Met Filda.

Predstavnici političkih partija i nevladinog sektora su zatražili da Leposavić podnese ostavku zbog izjave o Srebrenici.

Iz Vlade Crne Gore se još uvijek nisu javljali ovim povodom.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bratonožić
Gost
Bratonožić

U poslednjih 200 godina ja ne znam ni jedan primer a da se o sudbini ovih prostora nisu miješale velike sile, u Crnoj Gori biće onako kako se veliki dogovore ne pitaju se tu ni Crnogorci ni Srbi ni Bošnjaci ni Muslimani ni Albanci, već šta se Amer, Rus, Njemac i Kinez dogovore.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

I nas brine koji živimo ovdje

Njegoš
Gost
Njegoš

CG režim se kreće put Srednjeg vijeka, upravo su tamo đe ste vi bili 1941. i nastavljaju prema 1924.toj.

maki
Gost
maki

vi ste ih doveli, sad ste zabrinuti!
ahahahahahah

Patriota
Gost
Patriota

Brine i nas ambasadore, koji ste podrzali sve ovo.
Sad gledajte

Lavica
Gost
Lavica

Nemaš se ti što sad brinut no gledajte kako ovi oslobođeni uništavaju sve ono dobro što je Crna Gora postigla.

Dula
Gost
Dula

Ambasadore i narod isto brine, dje ovo vodi.

Njegoš
Gost
Njegoš

Bogomi ti je predśjednik Milo govorio o tome, dok si ti ove iste tapšao po ramenu i čestitao Crnoj Gori na oslobođenju aaaaaahahahahahahahahaha

hulk
Gost
hulk

e da ocete prestat da se vi brinete o Cg dako nekako prezivimo i bez vas

Принцип
Gost
Принцип

О не, још један представник једне изузетно мирољубиве земље је забринут. Чекај, а Први светски рат, Други светски рат, Холокауст ко је за то одговоран?

Grone
Gost
Grone

I nas isto to brine pa bi vas zamilio da maknete nam ovu vladu.Slagali su vas sve da će bit dobri da će da idu Evroatlanskim integracijama.Kod njih je srpstvo sve i ostalo ništa ne priznaju

Barka
Gost
Barka

Vi podrzavate ovu Vladu a sada se cudite kuda ona vodi Crnu Goriu!?… ide kuda ide, uz vasu podrsku. Kliznula je u velikosrpski kleronacionalizam i ide ka Srpskom Svetu, a samim tim pod skute Rusije. Uz fasisticke poklike

Aky
Gost
Aky

Vi izgleda uopste ne znate sa kim posla imate !!

BMX
Gost
BMX

Herr Weber, primjedbe koje imate “na pravac kojim se krece Crna Gora ” mozete uputiti kako aktuelnom premijeru tako i potpredsjedniku Vlade koji su najodgovorniji za pravac kojim se krece ova drzava

Grunf
Gost
Grunf

I sebi licno, jer su uz podrsku njihove ambasade zajahali ovi kleronacionalosti

Jasna
Gost
Jasna

Kad je Milo o tome pričao, svi su tumačili da mu odgovara da izmišlja podjele i stvara tenzije. Ne podržavamo mi njegovu politiku što njega volimo, nego što bolje nemamo.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Evo su i Njemci svjesni da su pogriješili u procjeni URAe i Abazovića i njehove tzv evropske orijentacije!

timo
Gost
timo

Sto podrzavate vladu onda kad ste zabrinuti!?

Festadjun
Gost
Festadjun

Vi ste ih postavili, dajete ledja vlasnicima tabloida vijesti, a sad vas brine što rade, ko sa đavolom tikve sadi…..

Niksic
Gost
Niksic

Ajmo sad svi i ovo je Milov covjek!
U pamet se ljudi vidite sta rade apostoli!

Klatno
Gost
Klatno

Opa Djurdja! Apostoli iz overdafta usli u nedozvoljeni minus za 100 dana. Ambasadori u upravo pustili Vladu niz vodu.

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

I nas Brinee , ali cemo se obracunat s domacim ZLOM za 21 maj ili nas ne bilo . Svi ispred vlade koja oce da nas ISKOPA !!

Svaštoljub
Gost
Svaštoljub

Sad si se sjetio?!

Pedja
Gost
Pedja

Aha. Sad sa vidimo.

Send this to a friend