Politika

Njemački ambasador: Nije teško osjećati se dobro u Crnoj Gori, jer je uzbudljiva

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović sastao se danas sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom.

Veber je na sastanku kazao da nije teško osjećati se dobro u Crnoj Gori, jer je istovremeno lijepa i uzbudljiva.

“U odnosima dvije zemlje u fokusu je pregovarački proces Crne Gore sa EU, a Njemačka će i dalje biti partner Crnoj Gori u prevazilaženju izazova na preostalom putu prema članstvu u EU i svim snagama će je podržavati”, potvrdio je on.

Kako je istakao, Crna Gora pripada Evropi u političkom, ekonomskom i kulturnom aspektu.

“Unutar EU su potrebne reforme, ali one ne smiju zaustaviti politiku proširenja. Proces reformi i proces daljeg proširenja Unije se moraju odvijati paralelno”, istakao je Veber.

U vezi sa otvaranjem poglavlja 27, ambasador je kazao da se, od kada je započeo mandat u Crnoj Gori, vrlo intenzivno bavi ovim pitanjem.

“U okviru ove teme postoje dva aspekta, tehnički i politički, a za Crnu Goru, ali i za cijeli Zapadni Balkan, vijest o otvaranju poglavlja 27 u ovom trenutku bi bila veoma važna”, dodao je Veber.

Simović je podsjetio da iako je na početku integracionih procesa sve izgledalo, zahtjevno, obimno i kompleksno, Crna Gora je postala članica NATO.

“Poruke koje na temu evropske perspektive Crne Gore dolaze iz Njemačke su vrlo ohrabrujuće. To je posebno važno zbog utiska koji se može steći, da je politika proširenja u zamoru. Poruke Njemačke su veoma važne i za Zapadni Balkan i predstavljaju ohrabrenje za dalje iskorake u integracionim procesima. U vezi sa tim Crna Gora posebno cijeni uticaj Berlinskog procesa na značajnim projektima za cijeli region”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Treče Oko
Gost
Treče Oko

Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu a bila bi i najbogatija kada bi imala državni sistem kao u NJemačkoj . Disciplina i rad stvaraju bogastvo svake drzave a to je u NJemačkoj sveto pismo

Pjer
Gost
Pjer

Ni mene u Njemackoj jer je uredjena do bola

Dosledno
Gost
Dosledno

Uzbudljiva brate
Moš srest vepra u centar grada.

Send this to a friend