Politika

Njemački mediji: Crnogorci agresivni? Ne, oni se takmiče u ležanju

Donald Tramp

Njemačka štampa pozabavila se i Crnom Gorom povodom izjave američkog predsjednika Donalda Trampa o “agresivnim Crnogorcima“.

<<<Tramp: Ako Crnogorci postanu agresivni eto svjetskog rata<<<

Da li nam je od koristi ili nam više šteti?–Tramp još nije zaključio svoju evaluaciju NATO-a. S jedne strane, postoje takvi kao što je Njemačka, koji štede na izdacima za odbranu a lijepo su se raskomotili pod američkim nuklearnim štitom. To je, kako kaže Tramp, “veoma tužno”. S druge strane, zemlje-članice su se obavezale da će te izdatke povećati 2018. za 34 milijarde dolara. Dio toga bi trebalo da dobije američka industrija oružja koju je predsjednik reklamirao na samitu NATO. To bi onda bila dobra strana vojne alijanse, piše “Dojče vele” (DW).

Ali, tu je i član 5 ugovora NATO: slučaj napada na jednu državu koji sve saveznike obavezuje da joj pomognu. To je za Trampa neprijatno. Kad su Trampa jednom pitali zašto bi njihovi sinovi išli da brane, na primjer, Crnu Goru, ako bi bila napadnuta, on je odgovorio da se i sam to pita.

“Crna Gora je mala zemlja sa snažnim i veoma agresivnim ljudima. Oni bi mogli postati agresivni i – bravo, eto nama Trećeg svjetskog rata”, rekao je Tramp.

Poslije ovoga se isplati mala provjera činjenica, navodi DW:

Tvrdnja br. 1: Crna Gora je mala zemlja. Tačno: 625.000 stanovnika živi na 13.812 kvadratnih kilometara.

Tvrdnja br. 2: Crnogorci su snažni. Djelimično tačno: nacionalni sport jeste vaterpolo, ali gotovo svi Crnogorci ga uglavnom samo gledaju.

Tvrdnja br. 3: Crnogorci su agresivni, vrlo agresivni. Tu postaje komplikovano.

Misli li Tramp na borbe Crnogoraca protiv Osmanlija, kojima nikad nije uspjelo da ostvare potpunu dominaciju nad njihovom zemljom? Teško. Uz to, radilo se o odbrambenim ratovima. Među susjedima iz bivše Jugoslavije, Crnogorci su na sasvim drukčijem glasu. Oni važe kao ne baš agilni, a primjer toga je tradicionalno takmičenje u najdužem ležanju u Pivi, piše DW.

43 Komentara na "Njemački mediji: Crnogorci agresivni? Ne, oni se takmiče u ležanju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend