Politika Pokušali državni udar 2016.

Njujork Tajms: Ruska obavještajna služba hoće da destabilizuje Crnu Goru i Evropu

Tajna ruska obavještajna služba, poznata kao Jedinica 29155,  želi da destabilizuje Evropu, tvrde stručnjaci za bezbjednost, a piše Njujork tajms (The New York Times).

“Prvo je uslijedila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je uslijedilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim spriječen puč u Crnoj Gori. Prošle godine je pokušan atentat na bivšeg ruskog špijuna u Britaniji koristeći nervni otrov. Iako su operacije nosile otiske ruskih obavještajnih službi, vlasti su ih u početku vidjele kao izolovane, nepovezane napade. Zapadni bezbjednosni zvaničnici zaključili su da su ove operacije, i potencijalno mnoge druge, dio koordinisane i aktuelne kampanje koja za cilj ima destabilizaciju Evrope, koju je sprovela elitna jedinica unutar ruskog obavještajnog sistema vješta za subverziju, sabotažu i atentat,  tvrde stručnjaci.

Zapadne obavještajne agencije prvi put su identifikovale ovu jedinicu nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, koji je uključivao zavjeru dva oficira jedinice da ubiju tada crnogorskog premijera Mila Đukanovića i zauzmu zgradu parlamenta.

Kako ističu, grupa, poznata kao Jedinica 29155, djelovala je najmanje deceniju, ali su je zapadni zvaničnici tek nedavno otkrili.

Obajveštajni zvaničnici u četiri zapadne zemlje kažu da je nejasno koliko često se jedinica mobiliše i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gdje će njeni operativci napasti. Svrha Jedinice 29155, o kojoj ranije nije izviješteno, podvlači stepen do koga se ruski predsjednik Vladimir V. Putin aktivno bori protiv Zapada svojim brendom takozvanog hibridnog ratovanja – mješavinom propagande, hakerskih napada i dezinformacije – kao i otvorene vojne konfrontacije.

“Mislim da smo zaboravili koliko Rusi mogu biti bezobzirni“, rekao je Peter Zvak, penzionisani vojni obavještajni oficir i bivši ataše odbrane u Ambasadi Sjedinjenih Država u Moskvi, koji je rekao da nije bio svjestan postojanja jedinice.

U SMS poruci, Dmitrij S. Peskov, portparol Vladimira  Putina, uputio je pitanja o toj jedinici ruskom Ministarstvu odbrane. Ministarstvo nije odgovorilo. Skrivena iza betonskih zidova u sjedištu 161. centra za specijalnu namjensku obuku u istočnoj Moskvi, jedinica se nalazi u okviru komandne hijerarhije ruske vojne obavještajne agencije, nadaleko poznate pod nazivom G.R.U.

Njujork tajms piše da, iako mnogo toga o G.R.U. operacijama ostaje misterija, zapadne obavještajne agencije su počele dobijati jasniju sliku njene osnovne arhitekture. U mjesecima prije predsjedničkih izbora 2016. godine američki zvaničnici kažu da su dvije G.R.U. sajber jedinice, poznate kao 26165 i 74455, provalile u servere Demokratskog nacionalnog komiteta i Klintonove kampanje, a zatim objavile sramotne interne komunikacije.

Hakerski timovi uglavnom djeluju iz Moskve, hiljadama kilometara od svojih meta. Nasuprot tome, službenici jedinice 29155 putuju u i iz evropskih zemalja. Neki su odlikovani veterani najkrvavijih ruskih ratova, uključujući Avganistan, Čečeniju i Ukrajinu. Njihove operacije su toliko tajne, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, da je postojanje jedinice najvjerovatnije nepoznato čak i ostalim G.R.U. operativcima. Čini se da je jedinica tijesno povezana zajednica.

M.D. 

76

avatar
1000
48
28
0
 
71
XXLSkojevkaJunaKRamiz_BPKleopatra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
XXL
Gost
XXL

Pa kad je sve to “americko-britanska-njemacka-zapadno vatikansko-imperijalisticka-kapitalisticka-zelenotransverzalsko-teheransko-saudijska-masonsko-judejska…” i sl propaganda, lazi i besmislice, neka onda braca, drugovi i gospoda iz ДФ-а dostave crnogorskoj javnosti na uvid zapisnike sa njihovih mnogobrojnih sastanaka u Moskvi. Sa kim su se tamo sastajali, zasto su i na ciji poziv putovali, o cemu su i sa kim razgovarali i ko je to sve i zasto… Više »

Skojevka
Gost
Skojevka

Mene je marsal Tito naucio da je to sve glupa imperialisticka propaganda uperena protiv radnicke klase i bratstva i jedinstva nasih naroda i narodnosti !

JunaK
Gost
JunaK

2016.god smo se uspjesno odbranili od ruskih pokusaja da CG destabilizuju, ali je ta njihova namjera i dalje prisutna

Ramiz_BP
Gost
Ramiz_BP

Rusija pokusava da ojaca svoj uticaj na ZB, tako da me nista vise od njih ne cudi

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Mada nama i pored ove nasd opozicije ne trebaju drugi neprijatelji

Marocco
Gost
Marocco

Srecom pa je sprijecen napad 2016. godine inace bi CG potpala pod sapu Rusije i pozdravila bi se sa zivotom.

Gordan
Gost
Gordan

Kad bi se Rusi vise bavili svojoj drzavom a manje CG bolje bi se zivjelo u Rusiji.

StevanPG
Gost
StevanPG

Da nije sprijecen 2016. godine drzavni udar slobodno pisi propast crnogorskom narodu!

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Rusija polako gubi prevlast i onda pokusava da to nadomjesti tako sto ce stvoriti jedinicu i gdje ce napadati druge zemlje da bi preko njihovih ledja sebe uzdigla.

XXL
Gost
XXL

Sve “gluposti” i “budalastine” a sjetimo se koliko su puta ovi nasi opozicionari 2016 g putovali u Moskvu a nikad nisu rekli sta su tamo radili , zasto i iz kojih razlogs su tako cesto putovali i boravili i sa kim su se to sastajali i o cemu su to razgovarali ?

Cipsy
Gost
Cipsy

E postat ce klevta ne bio ti prijatelj kao Rusija Crnoj Gori!

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Rusija nece odustati od napada na Crnu Goru jer njima odgovara geopoliticki polozaj koji CG ima.

Floyd
Gost
Floyd

NY Times – Aparat americke duboke drzave…
Prisjetimo se samo ogavnih clanaka o nama u prevecerje pombardovanja SRJ.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sve sto nije u americkim rukama njima je “destabilizacija”.

murko
Gost
murko

Njihove operacije su toliko tajne, da ni oni sami ne znaju sta rade.

Send this to a friend