Politika

Non paper: Makronova nagrada i kazna za Crnu Goru i Zapadni Balkan, više novca, ali i blokada

Ukoliko Brisel prihvati promjenu pravila pregovaračkog procesa, koji je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron, to znači da više nema rokova do kada će Crna Gora, ali ni ostale zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU. Makronov plan, u koji je CdM ekskluzivno imao uvid, predstavlja neku vrstu sistema nagrade i kazne jer predviđa da se zemlje kandidati u sistem Unije integrišu poglavlje po poglavlje, te da po zatvaranju svake oblasti dobiju pristup briselskim fondovima, ali i poništavanje povlastica ako zemlja kandidat ne sprovodi reforme.

Dakle, Markronov plan predviđa i blokadu u daljem procesu ako zemlja kandidat ne reformiše unutrašni sistem u skladu sa preporukama Evropske komisije. Više, kako se navodi u čuvenom “non-paperu”, u koji je CdM imao uvid, nema gledanja kroz prste, sve prema zasluzi.

“Ponovno potvrđujemo svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija pripadaju Evropi, na osnovu njihove istorije, kulture i geografije. Tješnje veze sa Evropskom unijom su jedini put da ove zemlje grade ili konsoliduju države na osnovu vladavine zakona, otvorenih i pluralističkih društava, nastave svoj ekonomski i društveni razvoj, daju mladima perspektivu i budućnost, promovišu pomirenje među narodima”, navodi se u ovom dokumentu.

Spore transformacije

Ipak, stiže i kritika.

“Dvadeset godina nakon što je priznala evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, uprkos tome što su preduzete reforme i preduzeti hrabri akti pomirenja (Prespanski Sporazum), duboke političke, ekonomske i socijalne transformacije potrebne za buduće pridruživanje Evropskoj uniji i dalje su prespore. Zbog toga je neophodan novi pristup pristupnom procesu da bi se podržao Zapadni Balkan, konkretno u pogledu reformi neophodnih za potpuno usklađivanje s vladavinom zakona i uopšte za primjenu evropske pravne tekovine”, piše u dokumentu koji potpisuje Makron.

Francuski predsjednik predlaže da proces pridruživanja bude postepeniji i podsticajniji.

“Kada se otvore pregovori, proces integracije se više ne bi zasnivao na simultanom otvaranju velikog broja tematskih poglavlja. Zatvaranje poglavlja koji odgovaraju svakoj fazi koju je zemlja kompletirala,  otvorila bi se mogućnost da učestvuju u programima EU, da budu uključeni u određene sektorske politike i gdje je god prikladno, da se koriste određene namjenske finansije. Da bi prešle na sljedeću fazu, zemlje bi morale da efikasno poštuju precizne kriterijume. Vladavina prava i osnovna prava biće u fokusu tokom cijelog pregovaračkog procesa”, navodi se između ostalog u ovom dokumentu.

Moguće je i STOP

Makron u svom dokumentu navodi i benefite koje bi Crna Gora i ostale zemlje kandidati mogle imati ukoliko budu radile adekvatno na reformama i pratile upustva Brisela. Pored koristi koje proizilaze iz postepenog učešća u politikama EU, povećala bi se  finansijska podrška zemljama kandidatima, i to u skladu sa fazama napretka koji zemlja kandidat ostvaruje. .

On predlaže uspostavljanje principa reverzibilnosti da bi se rješavale situacije u kojima država kandidat, u cjelini ili djelimično, više ne ispunjava određene kriterijume ili prestaje da ispunjava preuzete obaveze. Odgovor Evropske unije bio bi proporcijalan veličini i ozbiljnosti propusta, od obustave podrške, koraka unazad u pristupnom procesu ili čak opšte suspenzije pregovorea ukoliko se ne poštuju temeljne vrijednosti EU.

Makronov plan naći će se sjutra pred evropskim ministrima za opšte poslove.

Pregovarački proces je podijeljen u sedam koraka, odnosno faza. Prva je svakako vladavina prava, osnovna prava, pravda i sigurnost, koji će se naći pred evropskim ministrima za opšte poslove, u utorak u Briselu

Raonić: Lopta u našem dvorištu

Predsjednik Građanske alijanse, Boris Raonić, za CdM kaže da je dokument korak u pravom pravcu, jer počinje sa naglašavanjem otvorenosti za zemlje regiona, što je bila velika bojazan.

“Sa novim pravilima, lopta će biti u našem dvorištu, a kroz ostvarivanje mjerljivih rezultata, država će imati veliku korist.

Nadam se da će se oko ovog papira zemlje EU brzo složiti, da bi sa novom Komisijom i novom energijom, krenuli zajedno u mnogo brže reforme i efikasan proces pridruživanja”, jasan je Raonić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora zbog ovog predloga ima pravo da osjeća nepravdu, jer je sa njom započet novi model prigovora i sada kada je u podmakloj fazi, ponovo će imati novi model. Ipak, kaže da ima nešto bitnije od toga.

“To je sada manje bitno od činjenice da nam se ovim izvjesno ubrzavaju reforme i da više niko nece imati moralno pravo da osporava naš evropski put”, tvrdi Raonić i dodaje da je priča o rokovima kada će Crna Gora postati članica EU sada deplasirana i o tome će se tek pričati.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VD VDOVIC
Gost
VD VDOVIC

Dje ces u EU sa minimalcem od 200 e i penzijama po 100,da ne pričamo o korupciji itd.Da su ovi ljudi što su na vlasti ispunili obećanja data pred referendum mi bi bili makar blizu onoga što je Slovenija,a ovako možemo da se takmičimo ko je gori iz ekipe CG,Srbija,makedonija,BosnaAlbanija…ipak je to naš trenutni nivo,nažalost

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Hahahahahhahahahahah… ovo tako sjajno odgovara nasoj trenutnoj vlasti jer mogu jos dugo dugo da jasu po nama pod izgovorom da su ni krivi ni duzni osteceni a da su godinama radili sve da udjemo u EU – i sad sve prebaci na Makrona i hajde ispocetka da krenemo. Cirkus

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Mene je čast i strah da moje ime stoji pored anjelijevog 490 mi daje ja uzmem 450 svake godine.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Sad mi je žao što mi majka nije dala ime vujica po pradedi.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ja probacih jednu loptu kroz noge 😅

Neusengen
Gost
Neusengen

Haha ne svidja im se Eu a idu da rade na baustelu i Njemacku i da peru sudje u Belgiju

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Nikad vise prica o EU.
Hahahahaha
Nikad vise.
Hahahahaha

Rezolucoja
Gost
Rezolucoja

Davno im je DF to rekao. Sve sto su rekli, tacno je.
Sad jos kad im izbace rezoluciju o osudi terora u komunistickom rezimu. Kako ce lepo biti gledati dukljanoide kako se izjasnjavaju za Moskvu umjesto za London. Tu ce se skinuti evropejske maske totalitarnog rezima.

Vjecna bice
Gost
Vjecna bice

London?London odlazi…Pametni Britanci.

Strpljivi
Gost
Strpljivi

Ničija svijeća nije do zore gorela, pa neće ni Makroova : – )

Swis
Gost
Swis

Mene su rekli sto ces u Svedsku tamo je ladno .eto vama to toplo pa neka se ja zajbm

Hogar
Gost
Hogar

Samo use i u svoje kljuse. Realno sagledati, sto su nasi interesi, i prema tome ići naprijed. Jer po meni je ovo pretjerano. Taman kada dođemo pred vrata, oni neke nove uslove postaviti. I sad kao da je pocetak za sve. Svi smo na startu. Oće li mi ko reći đe je sada “Lider u regionu”??

Ipa se sipa
Gost
Ipa se sipa

Niti cu ja zaradit penziju niti ce Crna Gora u Evropu izac za vrijeme ovog mog tranzicionog zivota

lijepo je
Gost
lijepo je

Ljudi, nismo ispunili uslove za EU. Ovo je tre utno nas nivo. Beograd i Tirana su centri za ovaj Zapadni Balkan.

Idiot
Gost
Idiot

Da li ce iko od nasih pregovaraca i zvaničnika snositi odgovornost?

Marko114
Gost
Marko114

Vrlo korektan plan i ponuda za nas i ostale zemlje Balkana. Sve prema zasluzi, kako radimo tako ćemo biti i nagrađeni. Pa može li iko zamisliti da Crna Gora ovakva u jednom trenutku bude predsjedavajući EU.!? Da Njemci I Francuzi klimaju glavom našem predsjedavajucem… Novinari i dnevni politikanti stvaraju iluziju kod građana. Nešto slično kao i sa fudbalskom reprezentacijom… OSVIJESTIMO… Više »

Окле
Gost
Окле

Овако, ја лично, сам против ЕУ, пошто мослим да би то било погубно за нас (примјер Хрватске-незаустављиво исељавање становништва), што не значи да можда гријешим. Са друге стране, за ЦГ-у би улазак значио много тога доброг, са ДПС-ом не можемо ући ако желимо да се покажемо као демократска држава, 30година владавине више личи на једнопартијски систем у коме је све… Više »

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Mislim da nam za ovo nije niko kriv, vec mi sami

opozicionar
Gost
opozicionar

Da se nasa opozicija pitala jedino bi prostizala pomoc od rusa za finansiranje terorizma

komarac
Gost
komarac

Samo da Crna Gora nastavi ovako pa ce nas Makron sam zvat da budemo clanica EU mnogi nijesu svjesni kako ce Crna Gora da napreduje poslije izgradnje auto puta

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne trebaju nama savjeti, samo fondove bez kontrole. To je naša vizija EU.

Komandant
Gost
Komandant

Crna Gora uziva punu podrsku unije nego je muka za Srbiju i Makedoniju oni ce tesko postati clanice i za 20 godina

Makron
Gost
Makron

Vi bi ste u EU ? Hahahahahahahahahahahahahaha

Sijenka
Gost
Sijenka

a mi smo se kao tripovali da ćemo ući sa ili bez Makrona a?

Mino
Gost
Mino

On ce se baviti malo vise zutim prslucima i njegovom pendrek demokratijom.

Gordan
Gost
Gordan

Ako se ZB prepusti sam sebi on je onda ne meti prijetnji sa Istoka, kao sto se do sad mnogo puta pokazalo.

Cipsy
Gost
Cipsy

Za sve zemlje ZB najboje je da se okrenu EU i da svoje regulative prilagode evropskim, jer samo tako ce uspjeti.

Drug
Gost
Drug

A kome mi kukavci trebamo? Samo rizik. Ključ je prvo u lokalnoj saradnji pa možda u nekom paketu uletimo u neki savez.

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Druže, neka, hvala ti za savjet, snaci cemo se i bez paketa

Drug
Gost
Drug

Mala Mo Ja sam i mlad a opet imam osjećaj da život u rupi prođe? Kad ćemo se to snaći da znam, imaš li kakvu dojavu?

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Dragane je si li se peo na rumiju 😄😄😄😄😄😄

MAKANJA
Gost
MAKANJA

Europa TREBA da postavi za predśednika države ivlade svog čovjeka za svaku novonastalu državu sa prostora bivše YU.
NA 5 do 10 godina I da naučimo lekciju za VAZDA…

vukomita
Gost
vukomita

OVO JE BLOKADA PROSIRENJA.. CRNA GORA JE NAJVISE OSTECENA AKO SE OVO USAGLASI OVAKO U EU.

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

Ne moze se sve preko noci bitno je da CG daje sve od sebe sto je itekako vidljivo

prva dama
Gost
prva dama

Crna Gora daje sve od sebe da ispuni sve sto se od nje trazilo, kad tad se to mora isplatiti

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Ne moze se nista preko noci, ove reforme svakako ce da sprovede CG ne zato sto to trazi Makron nego zato sto zelimo da svoj sistem unaprijedimo.

Kobajasi
Gost
Kobajasi

Jos tli puta pajamo i etoo gaaa!

Haris
Gost
Haris

Ovo je dobro, mi smo otvorili sva poglavlja, još jedno, znači da imamo pristup svemu u EU, praktično već smo u EU, čestitke svim poštenim i pametnim građanima države CG. A o pravima građana u Francuskoj i EU također se može još puno pričati i raditi na napretku.

Cheese
Gost
Cheese

Dakle Evropska Unija se reformise, pregovaracki proces takodje sto znaci da nasa drzava treba sad da se pozicionira pred jednu jako bitnu promjenu paradigme realnosti koja iz unipolarnog prelazi u multipolarni svijet. EU ce se reformisati tako da sve drzave clanice u buducnosti ce imat slobodu da ukoliko zele izadju iz EU, vrate svoju monetarnu nezavisnost ali u dogovoru sa… Više »

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ne cita ovaj cdm 🤣

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovaj plan može biti i dobar za Cg jer naši političari sve se zaklinju u Eu a pljačkaju narod. Znači nema više stanova i kredita, nama treba staratelj da nas nauči i dotjera u red, mi smo pokazali da nismo sposobni da napravimo društvo

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Pa i nije toliko strasno,uci cemo mi u EU samo malo kasnije nego sto smo ocekivali

Stefo12
Gost
Stefo12

Naglasak na ono ,,ako se usvoji” a posto nema sanse da iko sem ludog makrona ovo prihvati onda nema poente ni diskutovati oko neulaska u EU

Radomir Pavicev
Gost
Radomir Pavicev

Lud Makron lud Han,samo smo mi pametni

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

BRAVO Makron! Sve po zasluzi, no kako. Balkan naučio da se švercuje u svemu. E pa ne može više. Neka nauče da samo po zasluzi mogu da imaju, a ne preko veza i vezica i da divljaju kako hoće bez ikakvog reda, poštovanja prava, pravde i čovjeka.

Haris
Gost
Haris

Kakva je zasluga Makrona i Francuske 1918.??

mne-more
Gost
mne-more

Mi smo lideri…Ovo je ponizenje…Ovo je debakl i za nevjerovat.Korupcia.kriminal.niske place .Ujutro kad ides u super market(doruckujes stranu hranu).Ne za 20g..no nikad ?

crnogorac
Gost
crnogorac

Sve novine su objavile istu vijest sa, kako svi navode “ekskluzivnim pravom”

Morpheus
Gost
Morpheus

Kad smo nesposobni sami da uredimo drzavu onda nije ni cudo da nam ovakvi cudaci kao Makrin kapu kroje. Covjek je blago receno cudak i nije sposoban svoj porodicni zivot da uredi normalno a kamoli Evropi

Mino
Gost
Mino

Kratko i jasno francuska ponuda o prosirenju je sustinski blokada prosirenja.

Simo
Gost
Simo

Uvijek je Francuska igrala pokvarenu igru. Tako su stitili Milosevicevo zlo. Sada hoce nasu drzavu sa 30 otvorenih poglavlja da povuku na dno sa onima koji imaju nekoliko ili nijesu ni poceli pregovore. To su ti principijelni stavovi, danas jedno sjutra drugo. Danas po ovim pravilima sjutra po drugim. I zuti prsluci pobijede eto trecih. EU gubi svaki kredibilitet na… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Mi samo fingiramo pregovore a nikakav boljitak građani ne osjećaju, dijele se stanovi, Evrropejci kojima su puna usta Evrope se ponašaju ka u Afriku. Bravo za Makrona

London zove
Gost
London zove

Ne moze se istovremeno i sa S. Korejom i u EU. Sad ce se vidjeti dje cemo sa raskrsnice. Ako se prihvati Rezolucija o osudi terora komunistickih rezima, to bi mogla biti ulaznica u red civilizovanih drzava, ali bi to znacilo i rehabilitaciju zrtava. Moralo bi se platiti odsteta onima koji su stradali i trpjeli torturu komunistickog rezima. Moralo bi… Više »

Pedja
Gost
Pedja

Mnogo si smijesan .

Mufon
Gost
Mufon

Ahahahahahaha…ajde

Dzordz
Gost
Dzordz

Jednostavno receno. Ono sto ste dosad uradili nije dobro iako mislimo da smo daleko odmakli, vide oni dobro koliko smo odmakli, u sta se mozete i sami uvjeriti po broju otvorenih afera, a da ne pricamo koliko ima neotvorenih, a za koje oni sve znaju. Zato nemojmo se zavaravati da smo pametni toliko da ih mozemo prevariti. Zbog globalnih interesa… Više »

KRIZA
Gost
KRIZA

Balkanska pravila -Evropski zakoni

Rozaj
Gost
Rozaj

Treba uvesti i francuskoj i mikronu vize za CG

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

,,Mikron”🤣🤣🤣

Bnjj
Gost
Bnjj

Da da rastjeramo ove Francuske turiste bitno je da si ti na budžet pa te ne zanima kako ga punimo, ljudi koji rade sa tim turistima a Cg je jedina država đe nema neoporezivoga dijela zarade pune budžet da bi ti primao platu a ništa ne radio i još nas učiš da uvodimo vize da Milo ne izgubi vlast a… Više »

Nebitno
Gost
Nebitno

Miras na aparatima

Svjefol
Gost
Svjefol

Prihvatati standarde i propise EU i implementirati u zakonodavstvo CG, ali bez ulazenja u EU. To nam nije potrebno.

Bnjj
Gost
Bnjj

Da da Milo i rodbina i prijatelji i dalje pljačkaju

PetarPan
Gost
PetarPan

Kod njega gori država,zbog loše vladavine prava.Malo brka lončiće,ako budemo tako igrali unaprijed smo izgubili…

DRaX
Gost
DRaX

Ma kakva EU…dao Bog da nikad ne udjemo u EU…Usli su Hrvati pa sta se desilo…ostali su bez pola stanovnistva…

Pedja
Gost
Pedja

Nezaboravi , ti sto su izasli su zadovoljni .

Radomir Pavicev
Gost
Radomir Pavicev

A mi nijesno usli ali isto omladina napustaa CG a sto zaboga

gigi
Gost
gigi

Dolaze nam Filipinci

Bnjj
Gost
Bnjj

Mi nijesmo u Eu pa su ni plate duplo manje nego u Eu

Radomir Pavicev
Gost
Radomir Pavicev

Ovi nasi samo da se izbore da nam se uvedu vize,da bi mogli da imaju jeftinu radnu snagu

Ćotek
Gost
Ćotek

sad je na nama, gradjanima, koji ćemo put izabrarti.

Mufon
Gost
Mufon

Cotek, IZABRALI SMO MI PUT, ALI TEZISTE TOG PUTA SREDJIVANJE STANJA U NAŠOJ ZEMLJI I RAD NA JAČANJU IDENTITETA I AFIRMACIJI SVIH RESURSA DRZAVE CG. PRVO MI, a onda sve drugo sto zaokruzuje postojanje nase drzave u evropskom i globalnom svijetu.

Banja CT
Gost
Banja CT

Nijesu evropljani blesavi vide sta se radi kod nas,deklarativna borba protiv kriminala bez pravih rezultata,ustav se tumači kako kome odgovara,biraju se funkcioneri na celu institucija po treći put mimo zakona,cerupaju se resursi,dodjeljuju se krediti i stanovi istim ljudima po nekoliko puta,drugim riječima ili ce te u brazdu ili ce te bit najljepsi zatvor na svijetu

Gagi
Gost
Gagi

Zapravo ovo je jedino rjesenje da nas “uvedu u brazdu”ovakvo nesto nam je i trebalo,i sigurno ce se sve clanice EU sloziti.Sto se tice Makrona koji nastoji da “preuzme kolovodju i da bude glavni”sto je jos uvijek Njemacka pod vidjstvom odlazece kancelarke Merkel,taj gospodin Makron TREBA PRVO da UREDI SVOJE DVORISTE,jer su “optet”poceli ZUTI PRSLUCI i dosta drugih organizacija,i neka… Više »

Pravednik
Gost
Pravednik

Potpuno je covjek u pravu. Jos nismo ni za seosku, a kamoli za Evropsku Uniju.

A mi smo ti ...
Gost
A mi smo ti ...

Nije ovo ni toliko loše !!!!

Neu
Gost
Neu

Ovo je odlično, samo što dalje od njih.

amo
Gost
amo

I meni se cini.

nick
Gost
nick

Sasvim tacno! EU je banana drzava koji svi potkradaju. Daj boze da nikad ne udjemo u EU. Treba se maksimalno okrenuti Turskoj, Rusiji, Kini…..

Selo
Gost
Selo

Da kradu kamo srece. Eksplatišu uništavaju… Takvi bili kroz istoriju i ostali.

Bnjj
Gost
Bnjj

Nick Eu je bolja od ovih država što si nabrojao, bez Eu imaćemo Cg kao Azerbejdžan korumpirana država elite što je sad Eu

ime
Gost
ime

Nije lose, ali pod uslovom da nas ne gurnu u “mini sengen” koji krije opsnost od neke mini unije koja moze prerasti u ko zna sta a to CG kao i Srbiji najmanje odgovara(sem njihovog suvereniteta ,ma koliko je taj suverenitet danas stvaran). Ostaje nam da vidimo kako ce se zavrsiti sva ova prica ali poruka za sve nase “politicare”… Više »

Mufon
Gost
Mufon

Ime, bravo! ZAISTA NECEMO VISE NIKAD U BILO KAKVE BALKANSKE UNIJE, pa se ni kozom ne oralo! Necemo da nas opez na mala vrata ” bratski” prevedu preko vode i po temelju zatru.

free samples
Gost
free samples

ovo je najlosije za vlast tako da se braco crnogorci i ostali oprostite od EU!
neko ce od glavara da sijece granu na kojoj sjedi?

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Free, polako, da vidimo sto kazu detalji…EU.
Ali, svejedno moramo prvo paziti na sebe!

Send this to a friend