Politika

Non paper: Makronova nagrada i kazna za Crnu Goru i Zapadni Balkan, više novca, ali i blokada

Ukoliko Brisel prihvati promjenu pravila pregovaračkog procesa, koji je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron, to znači da više nema rokova do kada će Crna Gora, ali ni ostale zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU. Makronov plan, u koji je CdM ekskluzivno imao uvid, predstavlja neku vrstu sistema nagrade i kazne jer predviđa da se zemlje kandidati u sistem Unije integrišu poglavlje po poglavlje, te da po zatvaranju svake oblasti dobiju pristup briselskim fondovima, ali i poništavanje povlastica ako zemlja kandidat ne sprovodi reforme.

Dakle, Markronov plan predviđa i blokadu u daljem procesu ako zemlja kandidat ne reformiše unutrašni sistem u skladu sa preporukama Evropske komisije. Više, kako se navodi u čuvenom “non-paperu”, u koji je CdM imao uvid, nema gledanja kroz prste, sve prema zasluzi.

“Ponovno potvrđujemo svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija pripadaju Evropi, na osnovu njihove istorije, kulture i geografije. Tješnje veze sa Evropskom unijom su jedini put da ove zemlje grade ili konsoliduju države na osnovu vladavine zakona, otvorenih i pluralističkih društava, nastave svoj ekonomski i društveni razvoj, daju mladima perspektivu i budućnost, promovišu pomirenje među narodima”, navodi se u ovom dokumentu.

Spore transformacije

Ipak, stiže i kritika.

“Dvadeset godina nakon što je priznala evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, uprkos tome što su preduzete reforme i preduzeti hrabri akti pomirenja (Prespanski Sporazum), duboke političke, ekonomske i socijalne transformacije potrebne za buduće pridruživanje Evropskoj uniji i dalje su prespore. Zbog toga je neophodan novi pristup pristupnom procesu da bi se podržao Zapadni Balkan, konkretno u pogledu reformi neophodnih za potpuno usklađivanje s vladavinom zakona i uopšte za primjenu evropske pravne tekovine”, piše u dokumentu koji potpisuje Makron.

Francuski predsjednik predlaže da proces pridruživanja bude postepeniji i podsticajniji.

“Kada se otvore pregovori, proces integracije se više ne bi zasnivao na simultanom otvaranju velikog broja tematskih poglavlja. Zatvaranje poglavlja koji odgovaraju svakoj fazi koju je zemlja kompletirala,  otvorila bi se mogućnost da učestvuju u programima EU, da budu uključeni u određene sektorske politike i gdje je god prikladno, da se koriste određene namjenske finansije. Da bi prešle na sljedeću fazu, zemlje bi morale da efikasno poštuju precizne kriterijume. Vladavina prava i osnovna prava biće u fokusu tokom cijelog pregovaračkog procesa”, navodi se između ostalog u ovom dokumentu.

Moguće je i STOP

Makron u svom dokumentu navodi i benefite koje bi Crna Gora i ostale zemlje kandidati mogle imati ukoliko budu radile adekvatno na reformama i pratile upustva Brisela. Pored koristi koje proizilaze iz postepenog učešća u politikama EU, povećala bi se  finansijska podrška zemljama kandidatima, i to u skladu sa fazama napretka koji zemlja kandidat ostvaruje. .

On predlaže uspostavljanje principa reverzibilnosti da bi se rješavale situacije u kojima država kandidat, u cjelini ili djelimično, više ne ispunjava određene kriterijume ili prestaje da ispunjava preuzete obaveze. Odgovor Evropske unije bio bi proporcijalan veličini i ozbiljnosti propusta, od obustave podrške, koraka unazad u pristupnom procesu ili čak opšte suspenzije pregovorea ukoliko se ne poštuju temeljne vrijednosti EU.

Makronov plan naći će se sjutra pred evropskim ministrima za opšte poslove.

Pregovarački proces je podijeljen u sedam koraka, odnosno faza. Prva je svakako vladavina prava, osnovna prava, pravda i sigurnost, koji će se naći pred evropskim ministrima za opšte poslove, u utorak u Briselu

Raonić: Lopta u našem dvorištu

Predsjednik Građanske alijanse, Boris Raonić, za CdM kaže da je dokument korak u pravom pravcu, jer počinje sa naglašavanjem otvorenosti za zemlje regiona, što je bila velika bojazan.

“Sa novim pravilima, lopta će biti u našem dvorištu, a kroz ostvarivanje mjerljivih rezultata, država će imati veliku korist.

Nadam se da će se oko ovog papira zemlje EU brzo složiti, da bi sa novom Komisijom i novom energijom, krenuli zajedno u mnogo brže reforme i efikasan proces pridruživanja”, jasan je Raonić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora zbog ovog predloga ima pravo da osjeća nepravdu, jer je sa njom započet novi model prigovora i sada kada je u podmakloj fazi, ponovo će imati novi model. Ipak, kaže da ima nešto bitnije od toga.

“To je sada manje bitno od činjenice da nam se ovim izvjesno ubrzavaju reforme i da više niko nece imati moralno pravo da osporava naš evropski put”, tvrdi Raonić i dodaje da je priča o rokovima kada će Crna Gora postati članica EU sada deplasirana i o tome će se tek pričati.

Miraš Dušević

85

avatar
1000
57
28
0
 
75
gigiVD VDOVICVjecna biceDrugBob Rock
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VD VDOVIC
Gost
VD VDOVIC

Dje ces u EU sa minimalcem od 200 e i penzijama po 100,da ne pričamo o korupciji itd.Da su ovi ljudi što su na vlasti ispunili obećanja data pred referendum mi bi bili makar blizu onoga što je Slovenija,a ovako možemo da se takmičimo ko je gori iz ekipe CG,Srbija,makedonija,BosnaAlbanija…ipak je to naš trenutni nivo,nažalost

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Hahahahahhahahahahah… ovo tako sjajno odgovara nasoj trenutnoj vlasti jer mogu jos dugo dugo da jasu po nama pod izgovorom da su ni krivi ni duzni osteceni a da su godinama radili sve da udjemo u EU – i sad sve prebaci na Makrona i hajde ispocetka da krenemo. Cirkus

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Mene je čast i strah da moje ime stoji pored anjelijevog 490 mi daje ja uzmem 450 svake godine.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Sad mi je žao što mi majka nije dala ime vujica po pradedi.

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ja probacih jednu loptu kroz noge 😅

Neusengen
Gost
Neusengen

Haha ne svidja im se Eu a idu da rade na baustelu i Njemacku i da peru sudje u Belgiju

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Nikad vise prica o EU.
Hahahahaha
Nikad vise.
Hahahahaha

Rezolucoja
Gost
Rezolucoja

Davno im je DF to rekao. Sve sto su rekli, tacno je.
Sad jos kad im izbace rezoluciju o osudi terora u komunistickom rezimu. Kako ce lepo biti gledati dukljanoide kako se izjasnjavaju za Moskvu umjesto za London. Tu ce se skinuti evropejske maske totalitarnog rezima.

Vjecna bice
Gost
Vjecna bice

London?London odlazi…Pametni Britanci.

Strpljivi
Gost
Strpljivi

Ničija svijeća nije do zore gorela, pa neće ni Makroova : – )

Swis
Gost
Swis

Mene su rekli sto ces u Svedsku tamo je ladno .eto vama to toplo pa neka se ja zajbm

Hogar
Gost
Hogar

Samo use i u svoje kljuse. Realno sagledati, sto su nasi interesi, i prema tome ići naprijed. Jer po meni je ovo pretjerano. Taman kada dođemo pred vrata, oni neke nove uslove postaviti. I sad kao da je pocetak za sve. Svi smo na startu. Oće li mi ko reći đe je sada “Lider u regionu”??

Ipa se sipa
Gost
Ipa se sipa

Niti cu ja zaradit penziju niti ce Crna Gora u Evropu izac za vrijeme ovog mog tranzicionog zivota

lijepo je
Gost
lijepo je

Ljudi, nismo ispunili uslove za EU. Ovo je tre utno nas nivo. Beograd i Tirana su centri za ovaj Zapadni Balkan.

Idiot
Gost
Idiot

Da li ce iko od nasih pregovaraca i zvaničnika snositi odgovornost?

Marko114
Gost
Marko114

Vrlo korektan plan i ponuda za nas i ostale zemlje Balkana. Sve prema zasluzi, kako radimo tako ćemo biti i nagrađeni. Pa može li iko zamisliti da Crna Gora ovakva u jednom trenutku bude predsjedavajući EU.!? Da Njemci I Francuzi klimaju glavom našem predsjedavajucem… Novinari i dnevni politikanti stvaraju iluziju kod građana. Nešto slično kao i sa fudbalskom reprezentacijom… OSVIJESTIMO… Više »

Окле
Gost
Окле

Овако, ја лично, сам против ЕУ, пошто мослим да би то било погубно за нас (примјер Хрватске-незаустављиво исељавање становништва), што не значи да можда гријешим. Са друге стране, за ЦГ-у би улазак значио много тога доброг, са ДПС-ом не можемо ући ако желимо да се покажемо као демократска држава, 30година владавине више личи на једнопартијски систем у коме је све… Više »

Send this to a friend