Politika

Novi saziv Evropske komisije će ubrzati put Zapadnog Balkana ka EU

Novi saziv Evropske komisije ima jasnu poruku o kredibilnoj strategiji za Zapadni Balkan i održaće i ubrzati proces proširenja, ocijenio je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijan Danijelson tokom današnje posjete predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović je upoznao delegaciju Evropske komisije sa dosadašnjim rezultatima ovog saziva parlamenta i, prije svega, ukazao na napore koje vladajuća većina ulaže kako kako bi Crna Gora nastavila započete reforme u procesu evropske integracije.

“Danijelson je naglasio da su sljedeći mjeseci veliki izazov da svi politički akteri u Skupštini pokažu volju i dogovore se oko potrebnih reformi u cilju daljeg unaprjeđenja izbornog zakonodavtsva i primjene datih preporuka relevantnih međunarodnih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Istakao je i da je Evropska komisija svjesna postignutih rezultata i napora koje Skupština ulaže kako bi ojačala politički dijalog, u postojećem političkom ambijentu.

“Zajednički je ocijenjeno da će dodatni napori nadležnih institucija u ostvarivanju još mjerljivijih rezultata u oblastima vladavine prava i slobode medija, kao i jačanje nezavisnosti institucija važnih za izborne procese, osigurati da Crna Gora ostaje predvodnik procesa integracije u Evropsku uniju u regionu Zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Send this to a friend