Politika

NSD: Zašto ponižavate Moračane, Rovčane i Vasojeviće

Kolašin

Ministarstvo odbrane Crne Gore je, po ko zna koji put, donijelo pogrešnu odluku i pokazalo još jednom otvorenu mržnju prema srpskom narodu i našim precima, tvrde u NSD.

Naime, kako ističu, promjenom naziva kasarne u Kolašinu u ime kapetana Đura Draškovića, jednoga od vođa zelenaškog pokreta sa Cetinja, brutalno je udaren šamar svim građanima Kolašina.

Šef Informativne služne Nove srpske demokratije Petar Drašković tvrdi da je Opština Kolašin centar brdskih plemena Moračana, Rovčana i jednog dijela Vasojevića, pa je nepoznato zašto je Đuro Drašković, koji nema nikakve veze sa ovim mjestom i plemenima, a koji je, inače, kako dodaje, simbol podjela u Crnoj Gori, zaslužio da kasarna uKolašinu – centru nekadašnjeg bjelaškog pokreta, nosi njegovo ime.

“Ova teška provokacija je istovremeno i poniženje za junake koje su iznjedrila ova brdska plemena i građanima Kolašina je nejasno zašto su zaboravljena i zaobiđena imena vojvode Mine Radovića, serdara Mijata Dulovića, serdara Redže Daničinog Bulatovića ili vojvode Miljana Vešovića. Nova srpska demokratija smatra da kasarna u Kolašinu treba da dobije ime brigadira Miloša Dragišinog Medenice, komandanta Kolašinske brigade iz vremena Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata. Proslavljeni komandant, Miloš Medenica, je 26. septembra 1912. godine, u ranim jutarnjim časovima, komandovao juriš Kolašinskebrigade na turske položaje kod Mojkovca i tim napadom je započet Prvi balkanski rat. Taj rat je tursku imperiju izbacio sa evropskog kontinenta, a komandant kome je pripala čast da započne rat u ime udruženih vojski hrišćanskih balkanskih država: Grčke, Bugarske, Srbije i Crne Gore – bio je brigadir Miloš Medenica. Kada se svemu doda da je Kolašinska brigada vodila, ne samo ovu prvu, nego i poslednju bitku za spas časti oružja naših predaka, dajući presudan doprinos spartanskom otporu crnogorske vojske u boju na Mojkovcu 1916. godine, onda je suvišno pojašnjavati zašto treba kasarna u Kolašinu da nosi ime ovog slavnog komandanta”, poručuje on.

Dakle, dodaje on, u vremenu kada su crnogorska Vlada, Parlament i dinastija izdali vlastiti narod i svoju vojsku, Lovćen i Cetinje pali bez ispaljenog metka, a kralj Nikola užurbano napustio zemlju, Kolašinci brigadira Miloša Medenice, regruti kapetana Krsta Popovića, uz ogromne gubitke drobnjačkih, uskočkih, durmitorskih i vasojevićkih bataljona, zaustavili su austrougarske korpuse i spasili našu vojničku i ljudsku čast.

“To što je brigadir Miloš Medenica bio pristalica srpskog ujedinjenja i jedan od najuglednijih i najpoštovanijih oficira Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ne smije biti razlog da se u ovom dukljanskom i sorošoidnom vremenu zaboravi njegovo čojstvo i viteštvo”, istakao je Drašković.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak
Gost
Novak

Ovome M.D. da odgovorm. Ko je izazvao Prvi svjetski rat? Kako se mala crnogorska vojaka mogla suprosraviti Austrogarima kad je iskrvalila na Mojkovcu. Prigovaras kralju Nikoli da je napustio Crnu Goru a ne spominjes da su Pera i Aca iz Srbije utekli upravo zahvaljujuci crnogorskoj vojci. Pa da podsjetim i belgiski kralj je napustio zemlju pa holandski pa danski. I… Više »

Novak
Gost
Novak

Kako ovi cetnici ne porazise partizane kad ih je ovoliko bilo? Znam da se u Katunsku nahiju nijesu smjeli cuti niti je tamo ugazila cetnicka cizma cijelo vrijeme rata.
Sto se tice recimo Grbljana ostala je prica “kada dodje stani – pani svi Grbljani partizani.”
Sto ce mo sad?

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Bogme lazes ka kad si mali bio da u katunsku nahiju nije bilo četnika, no aj sad…Bilo ih je druže I to dosta, čitaj malačko I ne malti ka Maksim po diviziji..

Nikac
Gost
Nikac

A koliko je bilo komita u Kolasinu Srbine kolasinski?

Djuro heroj
Gost
Djuro heroj

Ne bih vas ja ponizavao i vrijedjao nego po imenu i prezimenu procerao i zabranio ulazak u CG i trecem koljenu!!

VCG
Gost
VCG

Najbolje da ce vasojevice i rovcane pitat kako ce vojska svojim objektima davat imena dje ce ih radit koje ce naoruzanje kupovat dje ce vojnike slat… te velike vojskovodje.. kakvi su janaci bili najbolji su pokazatelj one kuce po rovcima u one klisure jer su tamo bjezali i krili se da nebi ratovali..

PoCetnik
Gost
PoCetnik

Aerodrom Pavle Djurisic!

NATO-ZLATO
Gost
NATO-ZLATO

Nasao se ko ce da brani gnjilo srpstvo hahaahahahahahahahaah nema ve ni pet ukupno!

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Onda su nam se taj (ne)soj, kojem vi duvate pod rep bas cojski i viteski zahvalio. Bijedne posrbice.

Ljuta
Gost
Ljuta

Zato što ništa ne vrijedja…prvi su izdali Sloba a onda i sami sebe

Mirko
Gost
Mirko

Cim ih vi branite mrka kapa…

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

,, Kolašinu – centru nekadašnjeg bjelaškog pokreta” – interesantno, no me nešto zanima ko, kad i đe je proglasio Rovačku republiku.

Justicijan
Gost
Justicijan

Takva im je sva istina prijatelju. Želudac mi se prevrće od tih i takvih neistina. I to bez malo da svoje neistinite navode dovodi u kontekst sa plemenom Rovačkim, plemenom slobodarskim, plemenom u kojem su listom sve komiti i zelenaši bili, uvijek odani kralju Nikoli i Crnoj Gori. Taj koji ovo piše i ona milet od komentatora ” VCG ”… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Treba da nosi ime kolašinskih heroja Radoša i Draga Bulatovića, koji su simbol otpora Crne Gore srpskoj okupaciji i koji su su se borili za slobodu Crne Gore do 1929 godine.

Pjer
Gost
Pjer

Veljko Vlahovic

Send this to a friend