Politika

Nuhodžić u Bakuu: Crna Gora poštuje ljudska prava i slobode u kontekstu migracija

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je na Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu koji se održava u Bakuu da je Crna Gora heterogena, multinacionalna i multikulturalna država, i zastupa princip “Živjeti zajedno kao jednaki u dostojanstvu“.

“Mi u Crnoj Gori smo prepoznali da je naša  obaveza – ne samo državna i politička, već i ljudska, da ljudima koji su nasilno raseljeni pružimo odgovarajuću institucionalnu i pravnu pomoć. Pokrenuli smo sve mehanizme kako bismo im pronašli sigurno utočište, a pri tom ne narušavajući stabilnost svoje države i regiona. Posebno, stoga, što je Crna Gora prepoznata kao faktor povezivanja i primjer očuvanja bezbjednosti na prostoru Zapadnog Balkana”, kazao je Nuhodžić u Bakuu na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu.

Crna Gora, ističe on, uvažava bezbjednosne potrebe, s jedne strane i potrebe poštovanja univerzalnih ljudskih prava i sloboda, u kontekstu migracija, s druge strane.

“Prava je prilika da upravo s ovoga mjesta poručimo da Crna Gora, kao odgovorno društvo, ispoljava veliku osjetljivost prema potrebama ugroženih lica, težeći da se i na taj način legitimiše kao društvo evropskih vrijednosti i perspektive“, rekao je ministar.

U svojstvu glavnog govornika na panelu “Migracije, raseljavanje i ljudska bezbjednost“, ministar je naveo da je Crna Gora, po uzoru na evropske demokratije, svojim zakonodavstvom stvorila crnogorsko društvo kao inkluzivnu zajednicu koja razumije razloge i uzroke zbog kojih su ljudi prisiljeni da napuste svoje matične države.

“Crna Gora je izgradila jedno otvoreno društvo koje je nivo ksenofobije, rasizma i ostalih oblika netolerancije smanjilo na najmanju moguću mjeru. Dodao bih, da je to i u duhu naše multikulturne tradicije. Crna Gora istinski živi svoju različitost“, saopštio je Nuhodžić.

Posebno je naglasio da je Crna Gora u potpunosti posvećena međunarodnim naporima na planu osiguravanja efikasnog upravljanja migracijama u svim dimenzijama, te da je, u tom kontekstu, podržala usvajanje Globalnog kompakta za sigurne, uređene i regularne migracije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vuja
Gost
Vuja

Pa kad pogledamo sta se desava u regionu mi kao da smo sa drugog kontinenta. Srbija muci muku sa Kosovom, Bosna sa Republikom Srpskom….. jedino mi nekako imamo tu stabilnost i trebali bi da je cuvamo

Nikola Jelic
Gost
Nikola Jelic

U onim teskim vremenima kad je brat na brata potezao pusku Meco i njegova porodica nisu gledali na razlicitosti mi Jelici to najbolje znamo tako da je ovaj covjek jedan od rijetkih koji se jos u to vrijeme zalagao zajedno sa svojom porodicom da svi zivimo slozno. Veliki pozdrav iz Bijelog Polja.

Maśke
Gost
Maśke

Prava je rijetkost da je na ovako malom prostoru toliko razlicitosti, a svi bukvalno disemo jednom dusom. Kad pricam rodbini iz Beograda da imam drugove koji su i muslimani i romi i albanci i srbi i da se svi druzimo bez ikakvog problema oni me gledaju kao da sam pao s Marsa. Ovaj mir i ovaj sklad nema cijenu.

Galeb
Gost
Galeb

Crna Gora je primjer multietnickog sklada citavom regionu, jedina smo drzava koja ima korektne odnose sa svim drzavama u okruzenju.

Send this to a friend