Politika

Nuhodžić u Beču: Jača međunarodna saradnja i koordinacija zajednički bezbjednosni interes

Nuhodžić u Beču (Foto: MUP)

Međusobna koordinacija, pravovremena razmjena informacija i iskustava, kao i unapređenje već postojećih mehanizama saradnje osnov su za efikasno sprovođenje akcija od bezbjednosnog interesa, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na današnjem ministarskom sastanku održanom u Beču.

Konferencija je upriličena povodom austrijskog predsjedavanja Evropkom unijom, a prisustvovali su joj ministri unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministri iz zemalja Evropske unije, bila je prilika i da Crna Gora zaključi Sporazum o automatizovanoj razmjeni DNK podataka, podataka o otiscima prstiju i podataka o registraciji vozila, koji se realizuje u okviru Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi.

Nuhodžić je ocijenio da ovaj dogovor predstavlja ključni iskorak u efikasnijoj borbi protiv prekograničnog, teškog i organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i terorizma i podsjetio da je Crna Gora preduzela sve potrebne pripremne radnje radi prilagođavanja svojih sistema za predstojeću automatsku razmjenu podataka.

Ministri su razgovarali i na temu aktuelnih migratornih izazova. Nuhodžić je istakao da je donošenjem novog zakonodavnog okvira, usklađenog sa evropskim standardima, utvrđeno cjelovito i jasno postupanje svih nadležnih aktera.

Istakao je da uprkos tome što se Crna Gora nalazi na takozvanoj Obalnoj ruti, nezainteresovanost migranata da učestvuju u postupku međunarodne zaštite i dalje postoji jer Crnu Goru ne doživljavaju kao krajnju destinaciju, te da se stoga u najvećem broju slučajeva postupci obustavljaju.

Govoreći o bezbjednosnom akspektu migracija Nuhodžić je podsjetio na uspostavljanje mješovitih patrola iz redova policije i vojske na granici sa Albanijom i zajedničkih patrola sa drugim susjednim zemljama, čime se sprečava ilegalni ulazak u zemlju, ali i druge nezakonite radnje na granici i u pograničnom pojasu.

Prema njegovimm riječima saradnja sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) od izuzetnog je značaja za pitanje ilegalnih migracija, naročito u dijelu razmjene operativnih podataka i iskazao uvjerenje da će Crna Gora uskoro realizovati aktivnosti na planu usaglašavanja Sporazuma sa FRONTEX-om, kako bi se doprinijelo ispunjavanju ciljeva definisanih Strategijom proširenja.

Jedna od tema sastankau Beču bila je i terorizam, a Nuhodžić je kazao da iako su obim i stepen rizika od ovog fenomena manji nego u zemljama u regionu, Crna Gora preduzima značajne mjere i aktivnosti u cilju prevencije, suzbijanja i sprečavanja svih oblika nasilnog ekstremizma, radikalizacije i terorizma.

“Kao naročito važnu on je istakao saradnju u okviru Zapadnobalkanske inicijative za borbu protiv terorizma (WBCTi), čije je formiranje podržano od strane nadležnih tijela Evropske unije i ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja Zapadnog Balkana”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dug3,1milijarde
Gost
Dug3,1milijarde

Ko je ova sa dimijama? Nuhodžića vode kao ministra, ajde neke jade, ali kad Obrada-Miša vodi po desetoro svi crkavaju od smijeha! Osim mi jer je sve to od naših para.

Zar ne
Gost
Zar ne

Mevludin

Da, da...
Gost
Da, da...

Ovi naši ministri niđe ne mogu sami. Ni beknut ne mogu sem naški.

Send this to a friend