Politika

Nurković: Pravo pojedinca je hoće li voljeti Crnu Goru, ali je svi moramo poštovati

Osman Nurković

Vjerujem da će, u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, doći do dijaloga vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske i zaključenja temeljnog ugovora koji će definisati odnos ove vjerske zajednice i države, rekao je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković.

“Vlada je na to spremna, isto onako kako je uradila i sa drugim vjerskim zajednicama, koje su registrovane u Crnoj Gori”, naveo je Nurković.

U Skupštini je krajem minule godine izglasan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji su podržali i poslanici Bošnjačke stranke. Kakav je Vaš stav o dešavanjima koja su uslijedila nakon usvajanja tog zakonskog akta?

NURKOVIĆ: Bošnjačka stranka je od starta pozivala na dijalog na ovu temu. Smatramo da se jedino dogovorom i kompromisom može doći do rješenja, prihvatljivog za sve. Crna Gora je nezavisna država, koja ima uređene institucije. Smatram, da svi moramo pokazati da poštujemo ovu državu, jer druge nemamo.

Pravo je svakog pojedinca hoće li Crnu Goru voljeti ili ne, ali je svi moramo poštovati i čuvati. Pozdravljam stav crkve, koja poziva na smirivanje tenzija. Uostalom, drugačije poruke ne bi trebalo ni da se čuju od strane vjerskih zajednica. Ubijeđen sam da u Crnoj Gori ima znanja, volje i razumijevanja, da se ovakvi i slični problemi i nesuglasice, rješavaju kroz dijalog.

Očekujete li da kroz eventualni dijalog vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske može doći do dogovora i nekog kompromisnog rješenja?

NURKOVIĆ: Siguran sam da su građani već čuli pozive na dogovor koji su stizali od predstavnika vlasti. Na poziv na dijalog i razgovor u kontinuitetu pozivaju i premijer Marković i potpredsjednik Pažin. Zaista smatram i vjerujem da će do toga doći, da će država sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom zaključiti Temeljni ugovor, koji će definisati odnos ove vjerske zajednice i države. Vlada je na to spremna, isto onako kako je uradila i sa drugim vjerskim zajednicama, koje su registrovane u Crnoj Gori.

Kako komentarišete neuspjeh rada Odbora za izborno zakonodavstvo? Može li se očekivati nastavak tog dijaloga i kada?

NURKOVIĆ: Izmjene izbornog zakonodavstva nešto su zašta je parlamentarna većina bila od samog starta. Svima nama je u interesu da imamo što bolja zakonska rješenja, posebno u oblasti izbornog procesa. Bošnjačka stranka želi da svi damo doprinos da izbori u Crnoj Gori budu još transparentniji, da niko nakon završetka glasanja ne sumnja daje bilo zloupotreba. Nažalost, opozicija kao da nije željela da ovaj posao sprovedemo do kraja, uslovljavajući glasanje seta izbornih zakona sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, što smatram da u ovom trenutku nije trebalo povezivati. U rad Odbora su bili uključeni predstavnici struke, nevladin sektor, imali smo preporuke OEBS-a. Mislim da bi bilo važno da tokom ovog proljeća uložimo dodatni napor, da sprovedemo izborne reforme.

Kongres Bošnjačke stranke, koji je trebao da bude održan u julu, je odgođen. Kada možemo očekivati održavanje tog skupa?

NURKOVIĆ: Tako je. Unutar stranački dogovor je bio da odložimo kongres. Mi već radimo na pripremi narednog kongresa, plan je da se on održi u prvoj polovini 2021. godine. Biće to prilika da predstavimo nove programske ciljeve, kao i nove mlade i vrijedne ljude, koji će radom, znanjem i zalaganjem pokazad da je Bošnjačka stranka stabilna i napredna politička opcija.

Hoće li se aktuelni predsjednik Rafet Husović ponovo kandidovati za tu poziciju u stranci?

NURKOVIĆ: Pošto je tek početak godine, a do narednog kongresa ima bar još godinu dana, vjerujem da je rano za bilo kakve projekcije. Ono što je sigurno jeste da je lider BS Rafet Husović dao poseban pečat i prepoznatljivost stranci u posljednjih 14 godina. Njegova vizija Bošnjačke stranke, kao moderne partije, koja zastupa prevashodno interese Bošnjaka, ali se istovremeno takođe zalaže za ostvarenje svih strateških interesa Crne Gore, kao rezultat ima činjenicu da BS danas ima stabilno biračko tijelo, sa trendom rasta. Mi smo članica EPP, najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu, što je još jedan veliki uspjeh za nas.

Vladajuća koalicija funkcioniše dobro

Bliže se novi parlamentarni izbori. Na koji će način BS izaći na te izbore, samostalno ili u koaliciji sa DPS-om?

NURKOVIĆ: Crna Gora je nezavisna od 2006. godine. Dakle, za ovih 15 godina samostalnosti pokazalo se da je državotvorna koalicija ostvarila dobre rezultate. Mi smo punopravna članica NATO-a, lideri smo euro integracija u regionu. Bošnjačka stranka ima trend rasta podrške. To je pokazalo i posljednje istraživanje javnog mnjenja. Mi se pripremamo za izborni ciklus, a naši stranački organi će naravno donijeti konačnu odluku o načinu izlaska na izbore.

Kako funkcionišu odnosi sa koalicionim partnerima, ali i unutar manjinskih partija?

NURKOVIĆ: Koalicija funkcioniše dobro, lako se desi da za neka pitanja ne gledamo istim očima, ono što nas zaista spaja jeste zajednička budućnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piksi
Gost
Piksi

Nekate srbalji Risto ih naziva bracom ,kakvo je to sad mlatinjanje.Drzavljani su Crne Gore i lojalniji no vi srbalji

Vesso
Gost
Vesso

Pravo je svakog pojedinca hoće li Crnu Goru voljeti ili ne, ali je svi moramo poštovati onoliko koliko ona poštuje nas!

VOJO
Gost
VOJO

A da nijesi ministar da li bi tako govorio…

Boris
Gost
Boris

koliko naroda sinoc na litijama!!! sve vishe i vishe!!!!! bravo!!!!

Pii
Gost
Pii

Moj je djed ratovao protiv tvog djeda braneci Crnu Goru Nurkovicu! Ti ces sada meni da pricas treba li da je volim ili ne?!

Rile
Gost
Rile

I ti vise volis Bosnu i Tursku pa si.ministar.
A nemas veze ni sa Bosnom,a jos manje sa Turskom.Isti ste ko DF.Kad nadju konstruktivne Srbe vi letite iz vlade.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Gospodine Nurkovicu oni sjede tu u parlamentu primaju ogromne plate a htjeli bi da ruse tu istu drzavu.Pozivaju na ubijanje i rusenje o cemu se ovdje radi jeli drzava nema moci da uhapse ove ludake,ako je tako recite da znamo sto nam je raditi,ili trebamo da sjedimo I da ne snadje sto je snaslo sve one nesretnike na prostorima bivse… Više »

Princip
Gost
Princip

Prvo pozdrav svoj braci muslimanske vjere koji ucestvuju u litijama. A ima ih nemali broj.
Drugo mi smo jedini koji volimo i postujemo Crnu Goru. Zato i branimo njene svetinje.

Makica13
Gost
Makica13

Upravo tako, ako već ne vole domovinu u kojoj su rođeni , što je po meni zaista nevjerovatna stvar, moraju je poštovati , poštovati njena obilježja, njene zakone i sve što jedna država ima. Ako ne poštuju svoje nije mi jasno kako mogu da poštuju tuđe. 😱 Čudni neki ljudi.

Gaeta
Gost
Gaeta

Ti i tvoja stranka ste pravi primjer političke trgovine i korupcije.U toj političkoj trgovini ste se obilato okoristili ti i tvoji partijski drugovi stambenim površinama po smiješno malim cijenama.Nažalost na odgovorna mjesta ste postavili polukvalifikovane stručnjake jer vaš kapacitet je mali ali i ozbiljni ljudi neće u vašu stranku jer neće da rade po vašem diktatu i manipulišu građanima.

brkoo
Gost
brkoo

I ovaj voli Crnu Goru do poslednjeg evra

Prc CG
Gost
Prc CG

I jedno i drugo je pravo pojedinca.

Slavko
Gost
Slavko

Nurkovic posta najveci Crnogorac, a Serbo Rastoder pise Crnogorske udzbenike istorije.

Budimo se braco Crnogorci, dosta je bilo!

Janko
Gost
Janko

U cemu je razlika uzmedju Muslimana i Srba u Crnoj Gori. I jedni i drugi su starosjedioci sloveni ovdje i svoji na svome. Muslimani primili svoju vjeru tokom okupacije Turaka od 400 godina, a Srbi u Crnoj Gori primili svoju vjeru i obicaje tokom okupacije Crne Gore od strane Srbije tokom 100 godina. Ovi drugi preuzeli i ime okupatora, a… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Ti pomenu sve u Crnoj Gori sem Crnogorce.

Prc CG
Gost
Prc CG

Janko@čujes li sebe,ajde sto napisa za muslimane ali za srbe hahahahaah….

Boris
Gost
Boris

bistar si!!

Boris
Gost
Boris

e tuga!!!

Ibro
Gost
Ibro

Da je poštuju i vole kao vi na vlasti, hahaha! Da dobijaju od nje besplatne stanove, privilegije za sebe i članove porodice, da je pljačkate, … Tako se ne voli i poštuje Crna Gora Nurkoviću!

Rambo
Gost
Rambo

Ti si ne našao da komentarišeš crkvu. Kad ste dizali ruke u skupštini za zakon mislili ste da ćete uništiti crkvu, a sad kad vam se vratilo kao bumerang i narod ustao masovno, e sad bi da pregovarate. Sad mi dirigujemo.

Brano
Gost
Brano

Dirigujte i samo dirigujte kao u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu, Makedoniji,

Danilovgrad
Gost
Danilovgrad

Treba Crnogorci da idu u istu crkvu sa ubicama samo u Sarajrvo 1600 djece pa postenoj CG je mnogo da su na jednoj planeti zajedno

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Nije narod no povampireni srpski nacionalsti oni su ustali,pozivi nam sveti rat,nema razlike izmedju vas i talibana jednaka pamet I svijest

Toni
Gost
Toni

Šta kaže Nurković na izjavu Miodraga Vukovića da Podgorica zbog litija liči na Teheran?

Prc CG
Gost
Prc CG

CG zbog Vukovića i dps-a Lici na Teheran.

Sefket
Gost
Sefket

I Micko je dosao na vlast preko “Teherana”. No selektivno pamćenje je cudo nevidjeno.

Црногорац
Gost
Црногорац

Niko od Bosnjaka iz Beneluksa, Njemacke i ostalih zemalja na sledecim izborima nece glasati , a naravno CG se postovati mora

BRBOT
Gost
BRBOT

Tako je gospodine Nurkoviću kome se ne sviďa put pod noge i nek ide đe je bolje

007
Gost
007

Imam jedno ozboljno pitanje,ako ne volim vlast onda ne volim crnu goru??Kako da dokazem da volim Crnu Goru i samo nju,ali vlast ne volim i da me ne zovu izdajnikom,jer vlast nije Crna Gora?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

То је бар лако.
Навијаш за ЦГ.
Поштујеш државне симболе.
Одбраниш (овим законом) светиње које ти је окупатор из 1918 присвојио пар година након окупације.

Cini mi se
Gost
Cini mi se

da te partija voli najvise

Tramp
Gost
Tramp

Rece Osman Nurkovic iz Bosne,pardon is Bosnjacke stranke.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Е па ти се замисли, он је из БС и патриота је, а ти клечиш пред туђом заставом и лојалан си тамо некој држави.

Tramp
Gost
Tramp

Ja ne klecim no Osman kad se moli,ja se krstim ono sto si ti prestao davno!A ja se jedino povinujem Crnoj Gori i njenoj zastavi ali me boli sto Kemal ima sve a dosta nasih nista u istu tu CG,kao i Kemalova rodbina,prijatelji,itd.

Smajo
Gost
Smajo

Nurkovicu obećao si mi posao , nemoj da zaboraviš! Ja i rahmetli adžo Ilhan smo bili kod tebe kada si obećao da ćes me zaposlit u Podgoricu. I moja deca treba da živu Nurkoviću. Pozdrav od Smaja Mujovića

Osman Grabulja
Gost
Osman Grabulja

Treba Smajo prvo da završiš osnovnu kao i one mašinovođe što smo ubacili u željeznicu.

Suljo cpc
Gost
Suljo cpc

Paraziti

Kalace
Gost
Kalace

Bravo za Bošnjačku stranku! Popunili su iskusnim i proverenim kadrovima sve državne funkcije. Opravdali su ocekivanja. Sada čekujemo da nastavite da ulažete u nas Plav i Gusinje !!!

Teo
Gost
Teo

Popunili su mjesta polukvalifikovanim
Rodjacima ,pogotovi Husovic i Nurkovic

Vesko
Gost
Vesko

Ne sprdaj se. Upravo obrnuto, yotalno nekompetentna ekipa. Ko god je za tu stranku daje mu se prilika da bude neki faktor ili makar posao da dobije. Ovaj na 2/3 pitanja o autuputu ne umije da odgovori a tek je posebna priča ministar socijalnog (ne)staranja, onaj što zvuči kao smušeni Darth Vader. Njihov je vjerovatno i onaj direktor Parkinga koji… Više »

alo
Gost
alo

Nadam se da si ironican ali se potpuno slazem sa prvim dijelom druge recenice – da su popunili sve drzavne funkcije

Kalace
Gost
Kalace

Pa naravno da se sprdam, pogledaj ga

Staxe
Gost
Staxe

Oće ka dosad,i onaj put od12 km što rade 20 god…

Bnjj
Gost
Bnjj

Vratite vi opljačkane milione

Souuuu
Gost
Souuuu

Rece Evropa I

Bombasi
Gost
Bombasi

Gradjani ove zemlje imaju pravo da zive normalno Zivis li ti na rubu egzistencije? Zivis li ti u strahu od bombasa na ulice? Ne ti zivis na Mars I nemas pojma kako se zuvi na Zemlji

Laka vam noc
Gost
Laka vam noc

Mirno spavaj janje noje

Smirenje
Gost
Smirenje

Sto je botovi
Dizidete se vise
Mora se braniti Nurko
Narod izbroja

K..R iIVO
Gost
K..R iIVO

Prave pcelice radilice
Hahahaha

ZEZALICA
Gost
ZEZALICA

KAKO SAD IMATE VREMENA KAD VAS NAROD IZNENADI

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

Naravno, on je ne voli

Lipovo
Gost
Lipovo

Zna se ko im je ,,otac nacije,, reče Suljo!

Send this to a friend