Politika

O ustavnom patriotizmu: Novi model za dijalog i snaženje države

Predstavnici crnogorskih partija smatraju da ustavni patriotizam podrazumijeva poštovanje i postojanost države Crne Gore, ali i dobar koncept za dalji dijalog političkih aktera koji su na suprotnim stranama. Sagovrnici Dnevnih novina dijele mišljenje da bi ustavni patriotizam bio o dličan koncept za snaženje drzave, kao i afirmisanje svih njenih vrijednosti.

<<<Da se država ne dovodi u pitanje od izbora do izbora<<<

Poslanik DPS u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić kaže za Dnevne novine da je ustavni patriotizam integrativni koncept za dalji razvoj crnogorskog društva u cjelini.

“Ne bih se složio sa konstatacijama da je riječ o utopističkom cilju, ali svakako da moramo biti svjesni činjenice da je potreban ozbiljan angažman kompletnog društva kako bi ovaj cilj bio ostvaren. Ustavni partiotizam predstavlja u civilzacijskom i emancipatorskom smislu iskorak koji bi afirmisao osnovne ustavi ne vrijednosti građanske Crne Gore”, kazao je Nikolić.

On vjeruje da upravo ovaj koncept moze biti najmanji zajednički sadržalac u dijalogu partija koje se nalaze na suprotnim polovima političke scene kako bi se postigla “prijeko potrebna društvena kohezija”.

Crnogorski Hrvati su apsolutno saglasni sa principom ustavnog patriotizma što, prema riječima poslanika HGI Adrijana Vuksanovića, potvrđuje dalja i bliža prošlost.

“Crnu Goru vidim kao zajedničku kuću svih koji u njoj žive i bogate je svojim specifičnostima, ne dovodeći u pitanje njenu postojanost. Njen državni subjektivitet se jača pluralizmom kultura koje su ovdje našle plodno tlo i komplementarne su sa svim tradicionalnim vrijednostima na kojima počiva naše društvo”, kazao je Vuksanović ističući da crnogorska državnost mora biti zajednički imenitelj svih u čijem okviru će svako njegovati identitetske odrednice, a opet na korist države Crne Gore i njenih građana.

Portparol SD Stefan Šušter navodi da ustavni patriotizam u ovom trenutku predstavlja utopiju, imajući u vidu sve specifičnosti našeg društva, prvenstveno one koje se tiču nekih elementarnih stvar i poput kako je naveo, nepostojanja osjećaja pripadnosti određenog broja naših sugrađana prema svojoj matičnoj državi, a kamoli patriotizma prema njenim ustavnim principima…

“Međutim, siguran sam da će u bliskoj budućnosti, sa stasavanjem novih generacija, koje su oslobođene repova prošlosti, ovaj koncept biti sve primjenjiviji i da ćemo konačno postati društvo u kojem će svi građani, bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost ili imovinsko stanje, bezuslovno poštovati ustavni poredak, koji naravno mora biti jednak za sve nas”, kazao je Šušter.

Za SDP, kako navodi član Predsjedništva i portparol te partije Mirko Stanić, Ustav Crne Gore predstavlja integrativnu osnov u za sve građane, budući da su oni nosioci suvereniteta u našoj zemlji.

“Zbog toga smo i prije donošenja ovog modernog Ustava insistirali na tome da se država upravo uredi na osnovama građanske, multikonfesionalne i socijalne države. Ustavni partiotizam može biti koncept okupljanja za ogromnu većinu građana koji su život vezali za našu zemlju, jer Ustav ostavlja dovoljno prostora da njegujemo sve naše različitosti, ali u okviru koncepta moderne, integralne i evropske zajednice”, kazao je Stanić.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Radonjić kaže da traženje integrativnog koncepta govori o “tužnoj istini da naše društvo nije integrisano i da je to posljedica dugogodišnjeg djelovanja vladajućih struktura koje bi morale da snose odgovornost”.

“Da bi upodijeljenom društvu Ustav postao tačka okupljanja, uslov je da on prv obude proizvod konsenzusa, a ne sile, i da sve zajednice i svi pojedinci u njemu nađu zaštitu i afirmaciju svojih prava. Ustav treba da bude pravedan, a i da se primjenjuje. Naprotiv, kod nas Ustav nije brana od samovolje vlasti, što bi morao da bude, već on služi da se pojedincima i zajednicama navodno objasni zašto im se prava gaze i negiraju. Dok god je Ustav diskriminatorski i praksa diskriminatorska , niti može biti ustavnog patriotizma, niti integrisanja društva”, kazao je Radonjić.

Funkcioner GP URA Neđeljko Rudović navodi da ustavni patriotizam ne bi trebalo da bude utopija, već jedina realna i razumna nit koja treba da povezuje sve one koji su dio šarenolike političke scene u Crnoj Gori.

“Naročito kada je u pitanju opozicija, imajući u vidu da je retorika jednog dijela opozicije nažalost ista kao ’90-ih, sa brojnim kleronacionalističkim elementima i nekim nagovještajima preipitivanja statusa države Crne Gore”, kazao je Rudović za Dnevne novine.

Sve ovo, kako je naveo, ima retrogradnu dimenziju, jer usporava demokratske promjene u Crnoj Gori.

“Mislim da jedini koncept na kojem opozicija može da gradi politiku, koja bi mogla da parira aktuelnoj vlasti, je politika bezpogovorne lojalnosti i poštovanja države Crne Gore. To neko naziva ustavni patriotizam, a ja nazivam poštovanje i lojalnost državi Crnoj Gori bez obzira da li se nacionalno osjećamo ovako ili onako, i da li smo pravoslavci, muslimani… ili poštovaoci ove ili one crkve”, pojasnio je Rudović.

Međutim, kako dodaje, trenutno to zaista djeluje kao utopija, s obzirom da vladajuće partije insistiraju na temama koje su emotivnog karaktera, zasnovane na entitetskim temama, koje podižu strasti i zamagljuju um i skreću pažnju sa elementarnih životnih tema, koje su u ovom trenutku ipak prioritet svakoga ko želi da ovo bude normalna država.

“S obzirom da oni forsiraju te teme, u jednom dijelu opozicije forsiraju te teme samo u drugačijoj interpretaciji, očigledno je da to u ovom trenutku djeluje kao utopija, ali mislim da ćemo prije ili kasnije, a bolje što prije, shvatiti da je to jedini konceptza snaženje države Crne Gore”, kazao je Rudović.

Portparol Bošnjačke stranke Sead Šahman smatra da bi ustavni patritotizam trebalo da bude centralna tačka spajanja multietničkog i viševjerskog društva u Crnoj Gori.

“Trebalo bi da bude matrica koja omogućava očuvanje identitetskih karakteristika, a sa druge strane integriše društvene skupine u zajednički mozaik. Univerzalan, vizionarski pojam koji kao koncept treba podržati u ciLju stvaranja naprednijeg sistema vrijednosti, zasnovanog na poštovanju zakonskih normi i ljubavi prema domovini”, kazao je Šahman.

13 Komentara na "O ustavnom patriotizmu: Novi model za dijalog i snaženje države"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend