Politika

Obilježeno četvrt vijeka od potpisivanja Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja

Mišurović

Povodom obilježavanja jubileja 25 godina od potpisivanja Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja (Dejtonski sporazum), u online formatu održana je svečana sjednica Podregionalne konsultativne komisije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Sporazum, potpisan prije četvrt vijeka u Firenci, tačnije 14. juna 1996. godine, koji sadrži odredbe o mehanizmu nadzora kroz režim inspekcija, razmjene informacija i verifikacije, je doprinio postizanju uravnoteženog i stabilnog nivoa oružanih snaga strana potpisnica i vojne ravnoteže u regionu.

“Tim povodom, visoki predstavnici država strana i međunarodne zajednice osvrnuli su se na proteklih 25 godina implementacije, ocijenivši da Sporazum predstavlja jedan od najuspješnijih i najduže primjenjivanih, ne samo u cjelokupnom OEBS-ovom regionu, zemljama Zapadnog Balkana, već i u svijetu. Takođe, tokom sjednice je konstatovano da je Sporazum ujedno i potvrda posvećenosti, istrajnosti i opredijeljenosti Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije da nastave dosljedno sprovođenje ovog značajnog bezbjednosnog i regionalnog mehanizma, koji je doprinio pomirenju i rezultirao ispunjavanjem političkih dogovora u skladu sa Opštim okvirnim Sporazumom za mir u BiH”, saopšteno je iz MVP.

Ljubomir Mišurović, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, ocijenio je da je jedan od ključnih prioriteta naše vanjske politike snaženje regionalnih politika i inicijativa, te da u tom kontekstu za Crnu Goru primjena Sporazuma predstavlja značajno pitanje regionalne saradnje. „Svjesni smo da je samo posvećenošću dobrosusjedskim odnosima i dijalogu moguće postići da region Zapadnog Balkana bude stabilan i prosperitetan, što olakšava realizaciju pojedinačne, ali i zajedničke vizije o skoroj i potpunoj integraciji regiona u EU i NATO“, naglasio je.

Kako je ocijenjeno na Sjednici, iskustvo i naučene lekcije tokom implementacije Sporazuma mogu predstavljati osnov za diskusiju o budućnosti kontrole naoružanja na prostoru Evrope. U tom kontekstu, državni sekretar Mišurović dodao je da, kada pogledamo dešavanja u OEBS-ovom regionu, pa i šire, moramo biti svjesni da se mir i bezbjednost ne mogu uzimati zdravo za gotovo.

“Oni iziskuju dodatne i kontinuirane napore u iznalaženju diplomatskih i mirnih rješenja za aktuelne i zamrznute konflikte“, zaključio je on.

Povodom obilježavanja jubileja, biće održan i dvodnevni Simpozijum o nadzoru naoružanja pod nazivom „ Arms Control Symosium and Dayton Agreement – 25th Anniversary celebration Event“ u organizaciji RACVIAC – Centra za bezbjednosnu saradnju, na kome će učesnici govoriti i o savremenim bezbjednosnim izazovima u kontekstu nadzora naoružanja.

Send this to a friend