Politika

Očuvanje životne sredine je jedan od ključnih prioriteta Crne Gore

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i glavni pregovarač Aleksandar Drljević danas su, na radnom ručku sa ambasadorima država članica EU akreditovanim u Crnoj Gori, razgovarali o ostvarenim rezultatima u procesu pristupanja EU i predstavili dalje aktivnosti u ovoj godini.

Radni ručak s ambasadorima je organizovan u okviru projekta koji sprovode Kancelarija za evropske integracije i Fondacija Konrad Adenauer, a koji ima za cilj informisanje javnosti o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministar Radulović je istakao da je crnogorska administracija ispunila sve obaveze u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene i, budući da su ispunjeni i svi tehnički preduslovi, prenio očekivanje da će to poglavlje biti otvoreno do kraja godine.

Podsjetio je da 27. poglavlje predstavlja jedno od najtežih i najskupljih, a da je u toj oblasti tokom posljednjih deset godina uloženo više od 200 miliona eura za unapređenje upravljanja otpadom, otpadnim vodama, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u svim crnogorskim opštinama, dostizanje standarda kvaliteta vazduha i očuvanje raznolikosti biodiverziteta, kroz upravljanje zaštićenim područjima i zaštitu biljnih i životinjskih vrsta.

„Pored vladavine prava i ekonomskog razvoja, očuvanje životne sredine je jedan od ključnih prioriteta Crne Gore. Vjerujem da će otvaranje pregovora u ovoj oblasti predstavljati podstrek za nastavak sprovođenja kvalitetnih reformi u rokovima definisanim kroz pregovaračku poziciju“, poručio je ministar Radulović.

Glavni pregovarač Drljević je podsjetio na ključne rezultate koji su ostvareni u pregovorima, s akcentom na rezultate u oblasti vladavine prava.

Istakao je da je ispunjavanje privremenih mjerila iz 23. i 24. poglavlja, ali i finalizacija rada na ispunjavanju završnih mjerila, u fokusu svih obaveza Vlade i pregovaračke strukture. Drljević je dodao i da se Vlada priprema za narednu fazu pregovora, u kojoj će uslijediti postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Iako je još dosta posla pred nama, uvjeren sam da nakon šest godina vođenja pregovora imamo rezultate kojima se možemo pohvaliti. Imajući u vidu da su zakonodavni i institucionalni okvir gotovo zaokruženi, Vlada i pregovaračka struktura će se u narednom periodu fokusirati na ostvarenje mjerljivih rezultata u praksi koji će donijeti viši kvalitet života građanima“, poručio je Drljević.

Ambasadori država članica EU su pozdravili ostvarene rezultate i prenijeli punu podršku svojih država za nastavak sprovođenja reformi. Ocijenili su da je Crna Gora dosadašnjim radom i napretkom u procesu evropske integracije pokazala da ima kapacitete i da zaslužuje članstvo u EU.

Send this to a friend