Politika

Od 25 crnogorskih ambasadora, 19 su karijerne diplomate

ilustracija

Od 8. juna 2006. godine kada je tadašnji ministar vanjskih poslova Islanda Geir Harde u pismu tadašnjem šefu crnogorske diplomatije Miodragu Vlahoviću naveo da mu je čast u ime Vlade Islanda da saopšti da njegova zemlja priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu, našu zemlju priznale su 182 zemlje.

Island je bio prva država koja je to zvanično uradila, samo 18 dana od referenduma kojim je na istorijskom referendumu obnovila nezavisnost i pet dana nakon što je naš parlament usvojio Deklaraciju o nezavisnosti. Šef islandske diplomatije u pismu u ime svoje Vlade naveo je: “Island je spreman uspostaviti formalne diplomatske odnose između dviju zemalja prvom prilikom”.

Crna Gora je sa Islandom uspostavila diplomatske odnose već 26. septembra 2006. godine i od tada bilateralne odnose imamo sa 182 zemlje, od 195, koliko trenutno ima suverenih država na svijetu.

Crnu Goru kao nezavisnu državu nijesu još priznali Bahami, Barbados, Belize, Kraljevina Butan, Republika Ekvatorijalna Gvineja, Kamerun, Madagaskar, Republika Maršalska Ostrva, Savezna Republika Nigerija, Papua Nova Gvineja, Somalija, Demokratska Republika Sveti Toma i Principi, Uj edinjena Republika Tanzanija i Kraljevina Tonga.

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore nije velika. Od obnove državne nezavisnosti naša zemlja u svijetu ima 28 ambasada i tri generalna konzulata. Tu je još sedam stalnih misija pri međunarodnim organizacijama, između ostalih misija pri Evropskoj uniji, sa sjedištem u Briselu, stalna misija pri Organizaciji ujedinjenih nacija, sa sjedištem u Njujorku, stalna misija pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju i specijalnim organizacijama UN, sa sjedištem u Beču, te pri NATO-u u Briselu.

“Trenutno 25 ambasadora predstavlja našu zemlju u svijetu, a za ambasade Crne Gore u NR Kini, Rumuniji i Poljskoj u toku je postupak postavljenja ambasadora”,  saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva vanjskih poslova.

Send this to a friend