Politika Kako je DPS mijenjajući svoj ideološki i programski osnov mijenjala i Crnu Goru

Od Miloševićevih sljedbenika do suverenista

Arhivska fotografija

Demokratska partija socijalista, stranka koja je proteklih tridesetak godina dominantno uticala na određivanje strateškog puta crnogorskog društva, održaće sredinom decembra, vanredni, deveti kongres. Đukanovićeva partija kongres, neplanirano, održava samo godinu nakon osmog, jer je, prvi put, nakon trideset godina,na parlamentarnim izborima 30. avgusta izgubila vlast, piše Pobjeda.

Odborom za pripremu kongresa, rukovodi gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković. Nakon sveobuhvatne analize uzroka izbornog neuspjeha i stanja u partiji na svim nivoima, najavljene su temeljne kadrovske i organizacione promjene i prilagođavanje partijskog programa novoj ulozi – opozicionom djelovanju.

DPS, kako su rekli, neće mijenjati, “nepokolebljivo opredjeljenje u odbrani nacionalnih i državnih interesa Crne Gore, jačanju njenog građanskog karaktera i multietničke demokratije, kao i njenoj daljoj evropeizaciji i sveukupnoj emancipaciji”.

Kako će se ova partija u narednom periodu snaći u ulozi opozicije ostaje da se vidi, ali nije zgoreg podsjetiti kakav je njen uticaj bio na određivanje strateškog puta crnogorskog društva i kako je mijenjajući svoj ideološki i programski osnov, mijenjala i Crnu Goru.

Programski moto DPS-a do 1996. godine bio je “Jugoslavija bez alternative” i savezništvo sa Slobodanom Miloševićem. Nakon unutarpartijskog rascjepa od 1997. do 2000. godine zalagali su se “Za Jugoslaviju – samo ako je demokratska”, a Milošević im više nije bio saveznik, nego protivnik. Od 2000. godine u fokusu im je obnova crnogorske nezavisnosti, koja je ostvarena na referendumu 21. maja 2006. Od tada su strateški ciljevi DPS-a evroatlantske integracije i reforme.

Rani radovi

Demokratska partija socijalista nastala je transformacijom Saveza komunista Crne Gore. Na prvom (osnivačkom) kongresu DPS-a, koji je održan 22. juna 1991. godine u Podgorici, za prvog predsjednika izabran je Momir Bulatović, dotadašnji predsjednik Centralnog komiteta SKCG. U to vrijeme bio je i predsjednik Predsjedništva Crne Gore. Program, organizacija i način djelovanja, prilagođeni su višepartijskom sistemu koji je uveden 1990. godine. Od partije koju je naslijedila DPS je zadržala “programska određenja i ideje koje korespondiraju sa tradicionalnim vrijednostima crnogorskog društva”. Osim što se „oslobodila od birokrata“, kako su isticali, partija nije promijenila ideološku i programsku orijentacija, pa “neće biti prekida revolucionarnog Titovog kursa i revizije avnojevskih temelja sistema”.

Prvi ozbiljni sukobi unutar DPS-a postali su vidljivi već u oktobru 1991. godine. Veći dio stranačkog rukovodstva tada je pokušao da se ortgne iz “zagrljaja velikog brata” i mimo Miloševićeve volje prihvati prijedlog Evropske zajednice o priznavanju punog državnog suvereniteta i nezavisnosti svih jugoslovenskih federalnih jedinica. Međutim, nakon “oštrog negodovanja u stranačkoj bazi”, DPS se vratila na “fabrička podešavanja” – “Jugoslavija bez alternative”.

Na referendumu o državnom statusu Crne Gore,1. marta 1992. godine, DPS je podržala ostanak Crne Gore u zajedničkoj državi sa Srbijom, pa je 27. aprila stvorena “krnja” SR Jugoslavija.

Krajem 1992. godine, predsjednik DPS-a Momir Bulatović postao je prvi predsjednik Republike Crne Gore, pobijedivši Branka Kostića, stranačkog kolegu, na prvim predsjedničkim izborima.

Drugi kongres DPS-a održan je 5. marta 1994. godine, pod motom afirmacije demokratije i očuvanja građanskog mira. Za predsjednika stranke ponovo je izabran Momir Bulatović, a za potpredsjednika, tadašnji premijer Milo Đukanović, što je ojačalo njegovu poziciju u stranci.

Raskol

Krajem 1996. počela je, a 1997. eskalirala duboka kriza u DPS-u. Otklon od politike Slobodana Miloševića, napravio je potpredsjednik DPS-a Milo Đukanović, tadašnji premijer. Partijski lider i tada predsjednik Crne Gore Momir Bulatović stao je na stranu “velikog vožda“. Na maratonskoj sjednici Glavnog odbora krajem marta 1997. godine Đukanović je dobio samo sedam glasova. Za Bulatovićeve zaključke glasala su 64 člana GO DPS-a. Preokret se desio na sjednici Glavnog odbora DPS-a 11. jula 1997. kada je Đukanović dobio većinsku podršku, a Momir Bulatović smijenjen sa funkcije predsjednika partije. Za predsjednicu DPS-a izabrana je Milica Pejanović Đurišić. Đukanović je predložen za kandidata ove partije na predstojećim, oktobarskim predsjedničkim izborima.

Đukanović i Bulatović, na predsjedničkim izborima 5. i 19. oktobra 1997. godine su ponudili dvije političke platforme – dva različita programa razvoja Crne Gore i SRJ. Đukanović je insistirao na demokratiji, tržišnoj privredi i otvaranju Crne Gore prema svijetu, uključujući i ispunjenje uslova za ukidanje “spoljnjeg zida sankcija” (striktno sprovođenje Dejtonskog sporazuma i izručenje optuženih za ratne zločine Međunarodnom sudu u Hagu), ravnopravnost dvije republike u SRJ i otpočinjanje dijaloga sa Albancima na Kosovu. Bulatović je kao ključni cilj crnogorske politike postavio održanje SRJ po svaku cijenu i politički status quo.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 5. oktobra Bulatović je dobio 147.614, a Đukanović 145.348 glasova. U drugom krugu izbora pobjeda je pripala Đukanoviću. Dobio je 174.745, a Bulatović 169.276 glasova.

Bulatovićevo krilo se u proljeće 1998. godine transformisalo u novu stranku pod nazivom Socijalistička narodna partija Crne Gore. Na parlamentarnim izborima 1998. godine zajednička izborna lista DPS, NS i SDP „Da živimo bolje – Milo Đukanović“, osvojila je 42 od ukupno 78 mandata u Skupštini Crne Gore.

Nezavisnost

DPS je reorganizovana na trećem kongresu, 31. oktobra 1998. godine po ugledu na moderne evropske partije. Za predsjednika izabran je Milo Đukanović.

Neposredno po okončanju NATO bombardovanja SRJ 1999. DPS je istupila sa zahtjevom da se SRJ transformiše u uniju konfederalnog tipa.

DPS je na četvrtom kongresu, koji je održan 6. oktobra 2001. godine, iz temelja izmijenila program. Strateško opredjeljenje ove partije od tog dana postalo je -demokratska, međunarodno priznata i nezavisna Crna Gora.

Početkom januara 2001. godine NS i zvanično je raskinula koaliciju sa DPS-om i SDP-om pa su održani prijevremeni izbori u proljeće 2001. godine. Koalicija DPS i SDP pod nazivom “Pobjeda je Crne Gore” osvojila je najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu, pa je uslijedio period političke nestabilnosti, tokom koga je Crnu Goru vodila manjinska vlada DPS i SDP. Na insistiranje EU sklopljen je 2002. godine Beogradski sporazum i SRJ transformisana u labavu državnu zajednicu Crne Gore i Srbije. Zbog toga su koalicioni partneri DPS-a, SDP i Liberalni savez uskratili povjerenje Vladi. Na vanrednim izborima 2002. godine pobijedio je DPS u koaliciji sa SDP-om. Milo Đukanović je ponovo postao premijer zbog priprema za referendum o državno-pravnom statusu koji je garantovan Beogradskim sporazumom.

Referendum o državno-pravnom statusu održan je 21. maja 2006. godine, uprkos pritiscima na rukovodstvo Demokratske partije socijalista da kategorički odbije ultimatum Evropske unije kojim se zahtijeva podrška većine od 55 odsto. Na referendumu 55,5 odsto glasova dobila je opcija za nezavisnost.

Novi strateški ciljevi

Na petom kongresu Demokratske partije socijalista, prvom u nezavisnoj Crnoj Gori, 19. maja 2007. godine definisani su novi strateški nacionalni i državni ciljevi – članstvo u NATO i EU.

U centru pažnje na šestom kongresu DPS-a 21. maja 2011. godine bile su mjere za jačanje ekonomije, više radnih mjesta, bolji standard svih građana i brže dostizanje evropskih i evroatlantskih ciljeva, kroz Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) i otvaranje pristupnih pregovora za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Sedmi kongres Demokratske partije socijalista Crne Gore održan je 20. juna 2015. godine pod sloganom „Novi uspjesi na evropskom putu“. Na njemu je za predsjednika ponovo izabran Milo Đukanović, dok je prvi put uvedena funkcija zamjenika predsjednika, umjesto potpredsjednika partije. Na tu novu funkciju izabran je Duško Marković.

Jedan od glavnih strateških ciljeva iz programa DPS-a ostvaren je 5. juna 2017. godine kada je Crna Gora postala punopravna članica NATO. Što se tiče drugoga, naša država je lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU, sa otvorenih 33 pregovaračka poglavlja i 3 zatvorena poglavlja.

Osmi kongres: Identitetska pitanja primarni interes

Na osmom kongresu, održanom 30. novembra 2019. DPS je najavila da će joj, pored nastavka evroatlanskih integracija i stvaranja uslova za bolji život građana, primarni interes biti snaženje državnog identiteta Crne Gore, a za njegovo ostvarenje, mnogo više nego do sada, odgovorne su sve državne institucije, prvenstveno one iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

“Moramo odlučno suzbiti istorijski uporno i grubo osporavanje crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta, i pravilno ga protumačiti kao inoviranu platformu borbe protiv naše najvrednije tekovine – nezavisne i slobodne države Crne Gore”, rekao je na osmom kongresu lider DPS-a, Milo Đukanović.

Najavljeno je i donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim bi se “na savremen način uredila najvažnija pitanja odnosa države i vjerskih zajednica“, kao i pokretanje procedura za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve i njeno kanonsko priznavanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

I uvijek su im džepovi bili puni

Komita
Gost
Komita

Ove promjene su dokaz da patriotizam nije vezan za samo jednu ideju. Nije veci patriota onaj liberal koji je 90ih htio gradjanskim ratom da ocijepi crnu goru od nas koji smo mudro glasali dps

PG CG
Gost
PG CG

Mudro, mudro. Pa dovedoše državu do 30. Avgusta 2020-te. Nećete ni da objavite komentar!

Liberal
Gost
Liberal

Dps je u vise navrata spasio ovu drzavu,ne sumnjam da ce i sad nekako izvuci dzokera

Sanja
Gost
Sanja

Postujem.Covjek se mijenja i sazrijeva dok je ziv.Ali mislim da mi ,crnogorci, nikada ne mozemo biti pokvareni i podmukli koliko ovi mrzitelji Crnr Gore.njima je to u krvi i takvi su im geni.

Arlekin
Gost
Arlekin

Čovjek se ne mijenja, suštinski, nikad.

Osam
Gost
Osam

Arlekin ti ako imas ista razmisljanja sad kao i sa 13 god onda se ti ne mijenjas..svi mi ostali se naravno mijenjamo i postajemo mudriji i pametniji

Arlekin
Gost
Arlekin

Iskustvom postaješ mudriji, učenjem obrazovaniji, ali ako si loš loš si ako si dobar dobar si čiavog života…

Sloboda
Gost
Sloboda

Stvari nisu postavljene tako jednostavno.Na kugli zemaljskpj nista nije trajno,niti nepromjenljivo.Ne mijenja se samo onaj covjek koji je apsolutno u pravu ili onaj koji je apsolutna budala.Ako uzmemo u obzir cinjenicu da niko nije apsolutno u pravu onda je jasno kakvi se ljudi ne mijenjaju.

Arlekin
Gost
Arlekin

Vik dlaku mijenja…ne govori o vuku nego o čovjeku.

Mojaš
Gost
Mojaš

DPS je autogol postigao onog mometna kada su umjesto da se bore i stvaraju istinski gradjansku državu odlučili za nacionalizam. Samo jaka pravna gradjanska država je imala smisla koju DPS je mogao stvoriti da je htio.Ovako odlućili su se za nacionalizam pomešan reliigijom koju je zemlju uveo u duboku krizu a DPS se legitmisao kao najveći izazivač podijela u Crnoj… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

DPS je htio da se bavi afirmacijom atributa crnogorske državnosti sa ljudima koji prvo nijesu ništa skoro znali o Crnoj Gori ,a drugo nijesu joj dobro ni mislili.Sve one iskrene suvereniste i prijatelje države iz DPS-a su marginalizovali i oćerali .Moraće dobro promisliti kako dalje!
Ali pored svega ,DPS je potreban Crnoj Gori.

Mirjana_
Gost
Mirjana_

Svaka čast za komentar!👏👏👏

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Drago mi je sto ce se sada DPS procistiti i nastaviti dalje jos bolje i jače nego do sada

Lovcenac
Gost
Lovcenac

Realno gledano DPS je najozbiljnija i najbolja organizacija u Crnoj Gori koja je vise uradila za Crnu Goru nego bilo koja dinastija koja je bila na čelo države

Arlekin
Gost
Arlekin

Od svih, Dinastiji Djukanović…

PG CG
Gost
PG CG

Ihaaa. Neka…Smiri se.

Robin
Gost
Robin

Crna Gora je do sada išla stabilnim i mirnim putem, ali nakon 30.avgusta njena sudbina je u rukama mrzitelja i rušitelja naše države koji da mogu kako zatrli bi sve crnogorsko

Gastos
Gost
Gastos

@Robin
Nova vlast i misli da nastavi mirnim putem.
Milo je taj koji poziva u shumu i gradjanski rat.

Lenka
Gost
Lenka

Dolaskom na vlast nove parlamentarne vecine, tek cemo osjetiti na svojoj koži što znači imati neodgovornu i lošu vlast

Arlekin
Gost
Arlekin

Mislis kao Srbi do sad što su osjećali? Bez brige, nema više toga…

KLM
Gost
KLM

Ne Srbi
Vec svaki posteni gradjanin
Mada ih je realno
Malo

Radmila
Gost
Radmila

Dalje građenje i jačanje građanskog karaktera i multietničke demokratije naše zemlje moguće je samo uz politiku koju reprezentuje politiku DPS

Gastos
Gost
Gastos

@Radmila
kad kazes multietnicke, mislis bez Srba.
To je i najveca greska Milova, sto nije ukljucio Srbe u stvaranje drzave. Srbi i Crnogorci koji su glasali za uniju nisu pozivali u shumu, kao neki sto ne vole da gube.

Anita
Gost
Anita

Siguran sam da DPS neće mijenjati opredjeljenje za odbranu nacionalnih i državnih interesa Crne Gore, za dobrobit nase drzave i svih gradjana

Marko76
Gost
Marko76

Samo mudrom i odgovornom politikom čiji je svih ovih godina glavni protagonista DPS, Crna Gora je postala moderna evropska država

Gastos
Gost
Gastos

Mozda da se DPS pozabavi svojim identitetom i promeni politiku podela i sejanja mrznje.

Njegoš
Gost
Njegoš

Nije DPS izgubio vlast, nikada nije ni imao vlast, uvijek je u vlasti bio sa drugim strankama. Izgubio je DPS učešće u vlasti, a izbore je dobio, ima najveću podršku građana Crne Gore.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Crkva je na žalost pitanje života i smrti suverene crne gore,i to se mora riješit,po svaku cijenu pa i nekim”nedemokratskim”metodama,jer i zapad nije dosledan kad je u pitanju demokratija.Ako popovi idu po kuća i kunu ko je crnogorac i mi moramo nešto radit ispod žita ili će mo propast načisto?!

1111
Gost
1111

Samo se crkva nije mijenjala u bilo kom pogledu evo 10 vjekova…oni bi i da nas spalili Djordana Bruna….

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

I posteno receno DPS je uzela piliticki program velikog LSCG-a.

Tutankhamon
Gost
Tutankhamon

A sto je uzeo Slavko Perovic? Zaboravimo to i ne dozvolimo da postanemo srbima izborna jedinica. Ako sad nova vlast na popisu dozvolimo da uvedu
50.000 h crnogoraca sa dvojnim drzevljanstvom i upisu ih u biracki spisak , mi smo postali manjina i izgubili drzavnost i identitet.

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Sve vam je na papiru bilo idealno i drzavotvorno ali pohara drzave je sve ostavilo u drugi plan

Lemi
Gost
Lemi

Pa da …sve je ok…da nije lopvluka korupcije…okg…ma sve su unistili…nesposobni kadrovi za vlastiti racun(pr 1.volio bih da neka ozbiljna tv, portal posjeti osnovce…srednjoskolce da im provjeri znanje nepristrasno naravno….a ko ih sve uci nije ni cudo)…samo se nadam da ce se Crna Gora uzdici i iznjedriti sinove koji ce je povesti na put i nivo koji koji zasluzuje.

Med.tehn.
Gost
Med.tehn.

ko zna…mozda donesu odluku da se sami ugase…ionako kad krene klupko da se odmotava neko ce morati da odgovara za ovoliku poharu drzavnih resursa i malo ce ko tu ostati…imalo bi tu i pravde, ako su dosli sa ulice skidajuci sa vlasti one sto su pojeli dva jagnjeta na Zabljaku,moralno bi bilo da se sami povuku…evo viđećemo

Gastos
Gost
Gastos

Bice svedoka saradnika na pretek. ‘teorija igre’ uzivo.

Send this to a friend