Politika

Odgovorni službenici neophodni za profesionalnu javnu upravu

Stručni i odgovorni službenici koji strateški promišljaju i rade u interesu napretka svojih država potreba su efikasne, moderne i profesionalne javne administracije, poručila je generalna direktorica za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Ivana Glišević Đurović, na Inicijalnom sastanku Šeme EU za mlade profesionalce Zapadnog Balkana.

“Svi smo svjesni da je reforma javne uprave jedan od prioriteta evropske integracije, ne samo za Crnu Goru već i za region Zapadnog Balkana. Ova reforma predstavlja značajan preduslov za kreiranje savremenih državnih administracija koje će efikasno odgovoriti izazovima i zahtjevima koje nameće pregovarački proces i uspješno ispuniti sve obaveze koje proističu iz članstva u EU“, navela je Glišević Đurović.

Ona je pojasnila da polaznici ovog programa, koji je podržan sa najviših evropskih i regionalnih adresa, prolaze teorijsku i praktičnu obuku, a da će u ovom ciklusu njih petoro biti smješteno u Ministarstvu evropskih poslova, gdje će im biti obezbijeđeno adekvatno mentorstvo.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, poručio je da društva Zapadnog Balkana dijele zajedničko nasleđe i izazove i ocijenio da su konflikti iz prošlosti uticali na stvaranje različitih predrasuda.

“Mladi se suočavaju sa preprekama koje su često rezultat administrativnih i mentalnih barijera, što može dovesti do manjka povjerenja. Regionalna saradnja i razmjene mladih pomažu da se prevaziđu ovi izazovi. Inicijative kao što je EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu ne samo da osnažuju proces pomirenja u regionu, nego i pokazuju da je reforma javne uprave i dobro upravljanje u samom vrhu agende EU proširenja”, naveo je Orav.

Ministrica javne uprave Suzana Pribilović je podsjetila da je proces reforme javne uprave u Crnoj Gori povezan i uslovljen procesom evropskih integracija i usklađivanjem pravnog okvira i principa funkcionisanja javne uprave sa evropskim principima i dobrim praksama.

Posebno važno pitanje je, dodala je, jačanje kapaciteta, u čemu nam neizmjerno pomaže EU, a kao jedan vid jeste ovaj program koji pruža mogućnost našim budućim kreatorima politika da kroz različite komponente unaprijede svoje profesionalne vještine.

“Ubijeđena sam da se učešće u ovakvim programima EU reflektuje ne samo kao odlična strategija za pristupanje EU, već i kao veliki doprinos ekonomskom i političkom napretku zemalja koje ih koriste. Sa druge strane, ovaj Program koji će umnogome doprinijeti jačanju kapaciteta naših službenika koji se obučavaju na tako prestižnim evropskim institucijama, gdje su svoja znanja i vještine stekli i najuticajniji lideri političke scene EU“, zaključila je Pribilović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena Krapović
Gost
Jelena Krapović

Nije mi jasno godinama unazad zašto se problem neefikasnog , da ne kažem nesposobnog, ali I nemotivisanog kadra u državnoj upravi ne riješi isplatom otpremnina I ponudom povoljnih kreditnih linija za ovaranje malog I srednjeg biznisa. S druge strane, ekspertima I poznvaocima posla koji rade I stvaraju povećati plate I kroz druge vidove stimulacije(usavršavanje, seminari, kongresi, radne grupe, B2B sastanci… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

O napretku svoje drzzave mogu razmissljati samo oni kojima je CG matichna drzzave, zato na chelo dovedite ne ,,partijske,, vecc kadrove koji posstuju grb i himnu CG drzzave a uz to su i struchnjaci

Send this to a friend