Politika Građanski demokratski forum

Odlaskom u Crnu Goru Vučić još jednom pokazao da je ključni faktor nestabilnosti u regionu

Građanski demokratski forum (GDF) optužio je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je načinom na koji je otišao u Crnu Goru na sahranu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića još jednom potvrdio da je “ključni faktor nestabilnosti u regionu”.

“Najoštrije osuđujemo Vučićevo bahato i autoritarno ponašanje, koji miješanjem u unutrašnja pitanja naših susjeda sa pozicija velikosrpstva, nacionalizma i klerikalizma, učvrćuje hipoteku Srbije kao zemlje koja je mnogo više doprinijela razvoju višedecenijskih sukoba nego njihovom prevazilaženju. Ovakva politika ne doprinosi razvoju ni Srbije ni Crne Gore, ali ni cijelog Balkana”, ocijenio je GDF u saopštenju za javnost.

Dodali su da je Vučić u Crnu Goru otišao kršeći sva pravila u međunarodnim odnosima, gazeći diplomatske konvencije o relacijama između suverenih država, jer se prethodno nije najavio Ministarstvu spoljnih poslova susjedne države.

“Time je Vučić, i ovoga puta, jasno demonstrirao arogantno, izazivačko držanje prema našim susjedima i potvrdio svoj neslavni status ključnog faktora nestabilnosti u regionu”, piše u saopštenju.

GDF je ocijenio da Vučić tretira Crnu Goru kao “unutrašnje pitanje Srbije”.

“Na taj način on je dokazao sopstvenu involviranost u političke procese u ovoj državi, demantujući one koji negiraju njegovo svakodnevno miješanje i u pokušaje formiranja nove vlade Crne Gore, trudeći se da izbori što bolji status za svoje političke marionete”, navodi se u saopštenju.

Send this to a friend