Politika Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju

Odlazak crnogorskih vojnika u Irak nije otkazan

Foto: Arrhiva

Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku. Misija će se realizovati kada se za to stvore uslovi, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Iako je Skupština Crne Gore još sredinom decembra prošle godine usvojila odluku o slanju dva vojnika u misiju u Iraku, sprovođenje te odluke još je na čekanju. Razlozi su bezbjednosna situacija u Iraku, koja je pogoršana nakon događaja pokrenutih američkim ubistvom iranskog generala Kasima Sulejmanija.

“Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku. Pripadnici NATO misije u Iraku su početkom godine djelimično povučeni usljed pogoršanja bezbjednosne situacije u Iraku. U međuvremenu je proglašena i pandemija virusa kovid-19, što je dodatno otežalo proces upućivanja u misiju. Pripreme za upućivanje pripadnika VCG su u toku, a biće realizovano kada se za to stvore tehnički i drugi uslovi u Iraku koji nijesu u nadležnosti Vojske”, kazali su za Pobjedu iz resora Predraga Boškovića.

Vojno prisustvo u Iraku značajno je smanjeno nakon ubistva Sulejmanija. Svoje snage povukle su i Hrvatska i Slovenija, koje su vojnike iz Bagdada premjestile u Kuvajt.

Irački bezbjednosni izvori izjavili su nedavno da je trenutno smanjenje obima vojnog prisustva međunarodne koalicije u Iraku koju predvode Sjedinjene Američke Države dio operacije zamjene ovih snaga drugim iz NATO saveza u budućnosti.

Izvori su dodali da je iračka vlada u tu svrhu počela pregovore s NATO-om kako bi se uklonili uzroci napetosti, koji se ogledaju u napadima iračkih oružanih frakcija na američke snage koje djeluju u sastavu koalicionih trupa.

General Kenet Mekenzi, komandant američke Centralne komande, najavio je prošle nedjelje da će njegova zemlja ovog mjeseca smanjiti broj snaga u Iraku sa oko 5.200 vojnika na 3.000. Njemačka vlada je takođe odlučila da smanji broj svojih vojnika koji učestvuju u Iraku na maksimalnih 500 vojnika sa 700.

Dva crnogorska vojnika koja budu upućena u misiju biće, prema ranijoj odluci Savjeta za bezbjednost i odbranu, angažovana na štabnim pozicijama na aerodromu u Bagdadu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gastos
Gost
Gastos

Vazali su oduvek morali da salju vojsku za avanture svojih gospodara.

Maki
Gost
Maki

Zao mi nasih momaka,jad i cemer…..

Božidar
Gost
Božidar

Okupatori i agresori u tuđoj zemlji. Koje licemjerje ovamo E Viva i Nek je vječna a ovamo šaljemo svoje vojnike u tuđe zemlju gdje se smatraju kao okupatori i neprijatelji a samim tim i legitimni cilj. Sramota do neba !

Slacki
Gost
Slacki

Samo bih zamolio nove nadlezne organe kad se bude provjeravao rad ministra da se ne zaboravi sefica kabineta koja je vedrila i oblacila sa ministarstvom odbrane.

LovćeNac
Gost
LovćeNac

Idu da ginu, jeli? što će oni tamo!!!

Send this to a friend