Politika

Odluke Podgoričke skupštine ukinute 1945. i 2006.

Dragan Radulović

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da je najava vladajuće koalicije da će podržati inicijativu o ukidanju odluka Podgoričke skupštine simbolički gest ali ne i neophodan potez jer su takve neligitmne odluke već ukinute 1945. i 2006. godine.

“Da je vlast procijenila da treba da se donese neki pravni akt ili rezolucija ne bi čekala ovoliko dugo godina od referenduma. Odluke Podgoričke skupštine su suštinski ukinute 1945. godine stvaranjem Federativne Narodne Republike Jugoslavije, ali i 2006. godine kada je Crna Gora obnovila svoju državnost na referendum kazao je Radulović. Funkcioneri Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Rakočević i Stefan Šušter najavili su da bi podržali inicijativu da se u Skupštini Crne Gore posebnim aktom proglase ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

<<<DPS i SD za poništenje odluka Podgoričke skupštine<<<

Prema Radulovićevim riječima, činjenica da je Crna Gora međunarodno priznata država najbolje svjedoči da su sve odluke Podgoričke skupštine de jure ukinute.

“Taj datum ne služi na čast i nikakao ga ne traba slaviti. Najave proslave su “prst u oko” narodu i državi Crnoj Gori”, kazao je Radulović.

Predsjednik Matice crnogorske smatra da se “država najbolje čuva jačanjem njenih institucija, a ne pukim donošenjem rezolucija”.

“Simbolički gest donošenje rezolucije ne znači ništa ako se država Crna Gora ne učini jačom. Crnu Goru vječnom treba da učine njene institucije, političko vođstvo i narod. Energiju koja se stvorila za rezoliciju treba usmjeriti na jačanju Crne Gore i njenih institucija”, rekao je Radulović.

I Socijaldemokratska partija Crne Gore, kao i predsjednik Matice crnogorske smatra da su odluke Podgoričke skupštine suštinski ukinute rezultatom referenduma ali ne isključuju mogućnost podrške inicijativi o ukidanju njenih odredbi.

“Suštinski su odluke Podgoričke skupštine do kraja ukinute i obesmišljene 2006, ali podržali bismo da u odgovarajućoj formi Skupština iskaže svoj jasan o sud o jednom od najsramnijih događaja u našoj istoriji koji je doveo do ukidanja državnosti i otpočinjanja asimilacije crnogorskog naroda”, saopšteno je Pobjedi iz Medijskog pula SDP-a.

U SDP-u su naveli da je “duboko nazadna, srećom istorijski i poražena, želja pojedinih političkih partija za veličanjem nestanka Crne Gore”.

“Kada u tome nije uspio DPS deveđesetih, čiji je predsjeđnik Đukanović tada govorio da je Podgorička skupština “važan datum u našoj istoriji jer je tada konačno realizovana vjekovna želja južnoslovenskih naroda za formiranjem zajedničke države”, sigurno danas neće uspjeti naličje njegove politike”, tvrdi SDP.

Podsjećaju da je Zakonom o statusu potomaka dinastije Petrović-Njegoš koji je inicirao SDP propisano da je 1918. Crna Gora nasilno anektirana.

Ideju o donošenju rezolucije prvi je predložio Liberalni savez Crne Gore prije 20 godina. Ta rezolucija nije dobila većinu u crnogorskom parlamentu. Prije četiri godine premijer Crne Gore Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore je kazao da nema potreba za donošenjem zakona o ukidanju odredbi Podgoričke skupštine jer “potencijalni akt poništenja odluka iz 1918. ne bi imao pravno ili političko dejstvo”. Takav zakon je predložila Liberalna partija.

“Treba provjeriti ono što zaboravIjamo, a to je da je 1945. godine donijet zakon kojim su poništeni svi raniji pravni propisi Kraljevine Jugoslavije. Pošto se ne zna da li je Podgorička skupština bila dio propisa Kraljevine Jugoslavije ili, prije toga, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, onda bi, po mom mišljenju, trebalo donijeti ne rezoluciju, nego zakon o ukidanju odluka Podgoričke skupštine”, kazao je za Pobjedu Nikola Martinović, advokat.

On kaže da se postavlja i drugo pitanje da li treba donijeti zakon ili se može to regulisati drugim aktom.

“To iz razloga što Podgorička skupština nije donijela odluke u skladu sa tada važećim pravilima. Te odluke su poštovane u Kraljevini, razvlašćena je dinastija Petrovića, ali se niko nije bavio time da li su odluke Podgoričke skupštine legalne. To je drugo pitanje koje treba raspraviti”, kazao je Martinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

TO JE ISTO KAO DA STALNO OVIMA IZ DRAZINOG FRONTA GOVORITE DA SU NISTAVILA I IZDAJNICI,DOK NJIHOV ANDRIJA ISPRUZENIH RUKU OLAJAVA CRNU GORU!

Posrbica
Gost
Posrbica

Ja više ne slavim tu skupštinu koliko god mi tražili ovi iz centrale. Oni fino zavrnuli slavine, pa čak ni brašno da daju. A prije mi sve obećavali… Opet ću biti Crnogorac ako mi ne pošalju štogod u međuvremenu.

Jokan
Gost
Jokan

Ja mislim da bi ih trebalo ukidati svake godine, neđe u novembru, a odluku o ukidanju potvrđivati, za svaki slučaj, početkom maja! Time bismo ojačali državu, njen identitet i ujedno na prigodnim ceremonijama ili mitinzima koji bi tim povodom bili organizovani jasno identifikovali one kojima sva ta procedura nije po volji. Evidenciju bi, pretpostavljam besplatno ili uz simboličnu nadoknadu, vodili… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Odličan komentar!

Mare
Gost
Mare

Ukinuti obavezno! Bez okolišanja!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Po meni i većini Crnogoraca te odluke su ništavne od samog donošenja. Nikakve odluke sluga tuđina nijesu, niti će važiti u Crnoj Gori!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Po tebi i većini glupaka

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sluge tuđina rodoljublje vide kao ti. U Crnoj Gori tebe vide kao ništa čovjeka, nesoja…

Zoran
Gost
Zoran

Treba ukinuti odluku podgoričke skupstine.

Bot sef
Gost
Bot sef

Jos jedan sendvic Zokiju, radi prekovremeno.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ukininite je još jednom, po treći put’. Ona je više zla nanijela nama no vama. Sam život u zajednici sa vama je jedna velika nesreća i čisto, ogoljeno zlo. CRNA GORO, HVALA TI DO VRHOVA NEBESKIH VISINA ŠTO ZAUVIJEK ODE. I NI U SNU POMIŠLJAJ DA SE IKADA VIŠE VRAĆAŠ ! A LIJEPO BI BILO DA I CRNOGORCI ODU K’O… Više »

Lovcen
Gost
Lovcen

Potpuno razuman i opravdan stav jednog Srbina ! Bez primjedbi !

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

@R.Srpska,
Reci sve što imaš… Nemoj da se stidiš svoje bolesti.

Nixon
Gost
Nixon

Zabava za sirotinju. Skrecu temu sa teme zivota u cg. Treba li svaku odluku iz istorije da revidiramo? Jesmo li mi pametniji ili bolji od onih koji su bili na podgorickoj skupstini? Pa tamo su bili najvidjeniji crnogorci onog vremena. Poleceli ste nesrece, a ko visoko leti nisko pada!

Janko
Gost
Janko

Ali i sve da je ukinete, ostaje referendum koji je sproveden 1920. u CG uz pristanak kralja Nikole i vlade u egzilu sa nagdledanjem velikih sila. I tad je narod glasao za ujedinjenje i Karađorđeviće. A bio je sličan i referendum 1992. O tome piše Plamenac, tad presjednik vlade i organizator božićne pobune.

Orjen
Gost
Orjen

Podgorička skupština je mila majka, školski primjer demokratije u odnosu na onaj referendum iz 1992. God.

Janko
Gost
Janko

Ali i sve da je ukinete, ostaje referendum koji je sproveden 1920. u CG uz pristanak kralja Nikole i vlade u egzilu sa nagdledanjem velikih sila. I tad je narod glasao za ujedinjenje i Karađorđeviće. A bio je sličan i referendum 1992.

Janko
Gost
Janko

A prvi i jedini zvanični put podgorička skupština 1941. je ukinuta od strane Drljevića i ostalih cg ustaša u NDCG.

2105
Gost
2105

UKINUTI I TAČKA!

Budvanin
Gost
Budvanin

Ajde vozi

Pika
Gost
Pika

Pustite mazanje ociju nebitnim temama….ko ce da mi obuce dijete i kupi knjige sad za skolu od ovih bijednih plata?

Nixon
Gost
Nixon

Bili bi ti lajkovi da ne napisa ovo “bijednih plata”. Oni to smatraju da vrsis udar na drzavu. Ja ti dadoh like 😉

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Vidiš po minusima da su svi ispranog mozga. Treba im po 100€ Plate dati ne zaslužuju vise

Rolex
Gost
Rolex

Od kada je ovaj lik na slici na mjesto presjednika matice crnogorske nama crnogorcima najade sa njim,a u gornjem tekstu to i potvrdjuje.Da se razumijemo za svakog CRNOGORCA JE IMPERATIV da se oburda takozvana “podgoricka skupstina”,jer je vezano za jezik,crkvu,i konacno indentitet CRNOGORSKOG NARODA!

Betoven
Gost
Betoven

Odluke Podgoricke skupstine se ne odnose samo na drzavnu samostalnost. Imaju i druge posljedice koje trpimo i danas. Zato je neophodno ukidanje.

Bodin
Gost
Bodin

Tačno tako , direktna posledica Podgoričke skupine je ukidanje autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve , zato nam danas vise tuđi okupatorski barjaci na naše svetinje , a neće još dugo !!!

loky
Gost
loky

Autokefalnu CG Pravoslavnu crkvu nije niko ukinuo nego se 1283-ce odlukom Carigradske patrijarsije prisajedinila sa Srpskom. Posto vi fasisti dukadjini ne znate istoriju evo za neuke: Duklja je prva Srpska drzava, to zna i vas tatica Milo. A CPC jeste bila autokefalna ali je odlukom Carkigradske patrijarsije potpala pod SPC. 1914-te godine takodje odluceno je od strane Ruskog Sinoda da… Više »

Misko
Gost
Misko

CDM u cemu je problem zasto niste objavili moj komentar u tekstu nije bilo uvrijedljivih rijeci osim da doticni na slici radi prije bi se reklo u matici srpskoj.

Savo Fatic
Gost
Savo Fatic

Braco Crnogorci, od danas smo Srbi! Do sad smo bili Crnogorci, a od danas odjednom potplatili nam puf i sad smo posrbljeni!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I mene plaćaju, ali kasne!

Nixon
Gost
Nixon

Plasticno da ti skrenem paznju. Tu krilaticu koju pises a koju propagiraju nvo crnogorci preko noci pripisuje se 1918 godinu ali ako ista znas samo u doba njegosa II crnogorci su se izjasnjavali kao srbi. Da ne pominjemo porijeklo balsica, crnojevica (jer je nacija i nastala u 19vijeku) il rodjenje Stefana Nemanje u gradini martinickoj sto vam je rak rana.

Savo Fatic
Gost
Savo Fatic

Nixone od danas si Srbin. Do juce si bio Crnogorac, a od danas Srbin.

E viva
Gost
E viva

Evo ga i ovaj Radulović na Amfilohijevim pozicijama.Prikriveni Srbin !

loky
Gost
loky

Mi koji smo iz Budve vrlo dobro znamo profesora Radulovica. Inace velikog Srbina, pa sad Crnogorca. No dobro…doci ce sve to na svoje…

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

Nikada više 1918-ta!!! ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE!!! Da je vječna CRNA GORA!!!

Kole
Gost
Kole

Pipuni za pravo, čast i slobodu? E pa svašta!

loky
Gost
loky

Za koje pravo? Za koju cast? Na Cetinje su kolonizatorima i neprijateljima cvijece posipali…ajde bre.

PgCt
Gost
PgCt

@loky, kad vec pomenu Cetinje, zaboravio si koliko je naroda ubijeno na Cetinje poslije pg skupstine. Koliko je kuca spaljeno, zena silovano i muceno, djece zatvarano? Ajde sto si to zaboravio, mozda nikad nijesi o tome nista ni procitao jer te nije ni interesovalo kad niko tvoj nije stradao. Ali jesi li zaboravio da su isti ti “tvoji” na Cetinje… Više »

Lovcen
Gost
Lovcen

Ne izmišljaj. Toliki pokolj ne cetinje niđe niko nije zabiljezio evo za sto godina.Prvo su cetinjani obrnuli put beograda pa onda ostali, mlogo prije vasojevića i brđana !

PgCt
Gost
PgCt

Lovcen, da te zamolim nemoj da me vrijedjas. Toliki pokolj naravno da nijesu zabiljezili srbi i ti tvoji koji su sve sto su mogli izbrisali iz istorije da bi sakrili svoju sramotu. Ali su zabiljezili Crnogorci pa ti ako umijes nadji prave izvore informacija i pitaj ljude ciji su preci stradali od “”bratske” puske. Prije svega ne koristi nik koji… Više »

Lovcen
Gost
Lovcen

Mlogo si zapjenio !

Meho
Gost
Meho

A hoce li nam to pomoci da vratimo dugovanja za autoput, povecati malo BDP? Citam da MMF procenjuje da Srbija ove godine ulazi ispod 50% duga u BDP, a mi smo preko 80% i nama predvidjaju bankrot ako ne povecamo PDV ili smanjimo plate i penzije. Treci su po rastu BDP u prvom kvartalu u Evropi. Kosovo nareduje i Albanija… Više »

Budvanin
Gost
Budvanin

Tako je. I onda vidiš da ti lupaju minuse , vidiš koliko su to isprani i ograničeni mozgovi

Betoven
Gost
Betoven

Za tvoju informaciju BDP po glavi stanovnika je u Crnoj Gori veci nego u Srbiji.

treba tako
Gost
treba tako

Nisu tada , moj raduloviću nego 12. jula 1941. Ali vam nije uspjelo.

Zvizdoje
Gost
Zvizdoje

Naravno da se Podgoricka skupstina ne moze ukinuti. To je skupstina na kojoj su najugledniji Crnogorci iz svih Crnogoeskih plemena donijeli istorijske odluke. Ni jedan Srbijanac nije bio delegat Podgoricke skupstine, ali je istina da su vecinski bili Srbi, jer u Crnij Gori zive sve sami Srbi koji govore Srpskim jezikom. Tako su djeca ucila u skolama u doba Kralja… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ha.ha.ha..pa plate su u CG …Vrhunske jer jako puno njih bi voljeli plate u Dinare…Pamet se ne kupuje na kasi…Migros..Denner..Coop…Schönes Grüß Aus Dem Western Australien…

Budvanin
Gost
Budvanin

Duklja je stara srpska država iz srednjeg vijeka. A to vjerovatno misliš da je taj naziv nastao od dps pa ga koristiš, a u stvari pojma nemaš Hahahahahahaha

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Neka..Neka…Gospon Radulovic…Jos jednom za vazda…Sad je6Vrijeme…Vrijeme interneta….Sad ce u svacije uci uc i svaciji Dom…Lijepo se u Skupstini Akt donese i kraj…Jos u Podgorici…1918g..na Cetinje nijesu smjeli ni mogli izglasat neregularnu prokletu na silu odrzanu podgoricku skupstinu…Sad lijepo to ponistite jer smo sad neovisni ….

Novljanin
Gost
Novljanin

Ajde ne mlati

Dr Milena Ilić
Gost
Dr Milena Ilić

nastavak…ako se Jajce 1943 smatra legalnim i zakonitim, onda je i podgorička skupština isto legalna i zakonita. Komunisti i AVNOJ nijesu mogli da zakonski organizuju skupštinu jer su tada važili zakoni kraljevine Jugoslavije čiji je kralj napustio zemlju i stacionirao se u Londonu. Zašto se ne organizuju javne tribine i debate povodom ove teme…gdje bi svi imali mogućnost elaboracije i… Više »

Kole ventilator
Gost
Kole ventilator

U Zemlji čuda je sve moguće! Ako nekom padne na pamet da je kocka okrugla, vrlo lako će to kroz Administrativni odbor doći kod Braja na plenum i završena priča. Postade kocka okrugla, kao što su mnoge druge odluke izglasane!

Mojajajca
Gost
Mojajajca

Potpuno si u pravu !

Dr Milena Ilić
Gost
Dr Milena Ilić

Volju srpskog naroda za ujedinjenjem niko ne može poništiti. Ponoviću za one koji hoće da pročitaju istinu a ne da vjeruju na riječ kvazi intelektualcima. Crna Gora je potpisala kapitulaciju 1916g, Austrougari su okupirali CG, kralj Nikola je već godinu dana prije, 1915, abdicirao i pobjegao iz zemlje.Suspendovani su svi zakoni i USTAV CG i na snazi su zakoni i… Više »

Mare
Gost
Mare

a đe to “doktorira”, je li kod Deretića, Rakovića, Terzića, Matije….??? Pi, gadluk!

Budvanin
Gost
Budvanin

Kad ce biti Plate povećane bar 3 € ????? Ostavite se palamudjenja vise. Narod vam živi od 2€ dnevno , kao u Kongo da smo .

Vučja ćud.
Gost
Vučja ćud.

Naravno i ako neki smatraju poništenje odluke takozvane p.s. simboličnim činom ipak treba i taj simbolični čin učiniti.
Jasno je i 1945 i 2006 šta se dogodilo ali neki i dalje prizeljkuju 1918. Zato bar zbog takvih da definitivno shvate i ,,simbolički” staviti tačku na taj srami čin iz ’18 godine.

pers_non_grata
Gost
pers_non_grata

Ja bih isto da se donese neka rezolucija da narod ima više para. Ne znam,ali nekako mislim da nam je to bitnije od nekih tema koje se plasiraju da bi se narod zabavio dok gladuje.

LJUTA
Gost
LJUTA

Adv.Nikola Martinovic je pravnik koji ne zna da tadasnju CG saveznici nisu priznali kao svog clana nego su u ugovoru o primirju sa austrougarskom dogovorili njenu okupaciju.Saveznicke vojske ukljucujuci Srpsku su na osnovu toga OKUPIRALE CG ali uvidjevsi da je ogromna vecina naroda bili za ujedinjenje.Izbori povjerenika iz svaoog okruga..grada je izvren a povjerenici njih 160 su prvo detronizirali kralja… Više »

Bodin
Gost
Bodin

Blagoš ti pod kapu , toj vašoj mitomanskoj istoriji se smije čitav svijet , baš zbog toga ste u zavadi sa svim komšijama !
To što ti trašiš način da opravdaš jedan neustavan , antipravni , antidrzavni , nasilnički…događaj mi liči kao kada silovanu đevojku ispituju jeli uživala !
Sve vam je laž !

Bela ladja
Gost
Bela ladja

Napravicete od svih Srba u Crnoj Gori gradjane treceg reda.

Boro B.
Gost
Boro B.

Tako je. Ovo je 21.vijek a ovi bi i jedni i drugi da se bave plemenima i njihovim odlukama.čista politizacija.

Avro
Gost
Avro

Treba ukinuti dodatak za majke. A da,već je ukinut. Možda treba donijeti zakon o ukidanju dodatka za majke. Avnoj i referendum su ga već ukinuli.Ne,najbolje je ukinuti majke.

LJUTA
Gost
LJUTA

Sto se grbo rodi vrijeme ne ispravi pa ako je kraljevina SHS stvorena nelegalno sve proisteklo je nelegalno pogotovo odluke komunjara iz Jajca i kvazi legalnog odnosno pokradenog referenduma 2006. Za dodati je da je tadasnji Mitropoit Gavrilo Dozic i mnogi svestenici pa i hodje bili povjerenici i poslanici.
Pametnome bi ovo trebalo biti dosta a glupi neka sve negiraju.

radovanizam
Gost
radovanizam

Lako je njima ukidati dodatak za majke kada njih nije podigla majka nego ulica.

Killy
Gost
Killy

Blago nama sretnima kada nam je jedini problem u Državi nesto što je bilo prije 100 godina..

Dundo
Gost
Dundo

Odlično !!!!!

Send this to a friend