Politika

Odluke Podgoričke skupštine ukinute 1945. i 2006.

Dragan Radulović

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da je najava vladajuće koalicije da će podržati inicijativu o ukidanju odluka Podgoričke skupštine simbolički gest ali ne i neophodan potez jer su takve neligitmne odluke već ukinute 1945. i 2006. godine.

“Da je vlast procijenila da treba da se donese neki pravni akt ili rezolucija ne bi čekala ovoliko dugo godina od referenduma. Odluke Podgoričke skupštine su suštinski ukinute 1945. godine stvaranjem Federativne Narodne Republike Jugoslavije, ali i 2006. godine kada je Crna Gora obnovila svoju državnost na referendum kazao je Radulović. Funkcioneri Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Rakočević i Stefan Šušter najavili su da bi podržali inicijativu da se u Skupštini Crne Gore posebnim aktom proglase ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

<<<DPS i SD za poništenje odluka Podgoričke skupštine<<<

Prema Radulovićevim riječima, činjenica da je Crna Gora međunarodno priznata država najbolje svjedoči da su sve odluke Podgoričke skupštine de jure ukinute.

“Taj datum ne služi na čast i nikakao ga ne traba slaviti. Najave proslave su “prst u oko” narodu i državi Crnoj Gori”, kazao je Radulović.

Predsjednik Matice crnogorske smatra da se “država najbolje čuva jačanjem njenih institucija, a ne pukim donošenjem rezolucija”.

“Simbolički gest donošenje rezolucije ne znači ništa ako se država Crna Gora ne učini jačom. Crnu Goru vječnom treba da učine njene institucije, političko vođstvo i narod. Energiju koja se stvorila za rezoliciju treba usmjeriti na jačanju Crne Gore i njenih institucija”, rekao je Radulović.

I Socijaldemokratska partija Crne Gore, kao i predsjednik Matice crnogorske smatra da su odluke Podgoričke skupštine suštinski ukinute rezultatom referenduma ali ne isključuju mogućnost podrške inicijativi o ukidanju njenih odredbi.

“Suštinski su odluke Podgoričke skupštine do kraja ukinute i obesmišljene 2006, ali podržali bismo da u odgovarajućoj formi Skupština iskaže svoj jasan o sud o jednom od najsramnijih događaja u našoj istoriji koji je doveo do ukidanja državnosti i otpočinjanja asimilacije crnogorskog naroda”, saopšteno je Pobjedi iz Medijskog pula SDP-a.

U SDP-u su naveli da je “duboko nazadna, srećom istorijski i poražena, želja pojedinih političkih partija za veličanjem nestanka Crne Gore”.

“Kada u tome nije uspio DPS deveđesetih, čiji je predsjeđnik Đukanović tada govorio da je Podgorička skupština “važan datum u našoj istoriji jer je tada konačno realizovana vjekovna želja južnoslovenskih naroda za formiranjem zajedničke države”, sigurno danas neće uspjeti naličje njegove politike”, tvrdi SDP.

Podsjećaju da je Zakonom o statusu potomaka dinastije Petrović-Njegoš koji je inicirao SDP propisano da je 1918. Crna Gora nasilno anektirana.

Ideju o donošenju rezolucije prvi je predložio Liberalni savez Crne Gore prije 20 godina. Ta rezolucija nije dobila većinu u crnogorskom parlamentu. Prije četiri godine premijer Crne Gore Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore je kazao da nema potreba za donošenjem zakona o ukidanju odredbi Podgoričke skupštine jer “potencijalni akt poništenja odluka iz 1918. ne bi imao pravno ili političko dejstvo”. Takav zakon je predložila Liberalna partija.

“Treba provjeriti ono što zaboravIjamo, a to je da je 1945. godine donijet zakon kojim su poništeni svi raniji pravni propisi Kraljevine Jugoslavije. Pošto se ne zna da li je Podgorička skupština bila dio propisa Kraljevine Jugoslavije ili, prije toga, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, onda bi, po mom mišljenju, trebalo donijeti ne rezoluciju, nego zakon o ukidanju odluka Podgoričke skupštine”, kazao je za Pobjedu Nikola Martinović, advokat.

On kaže da se postavlja i drugo pitanje da li treba donijeti zakon ili se može to regulisati drugim aktom.

“To iz razloga što Podgorička skupština nije donijela odluke u skladu sa tada važećim pravilima. Te odluke su poštovane u Kraljevini, razvlašćena je dinastija Petrovića, ali se niko nije bavio time da li su odluke Podgoričke skupštine legalne. To je drugo pitanje koje treba raspraviti”, kazao je Martinović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend