Politika

Odnosi Crne Gore i Luksemburga dobri i prijateljski

Crna Gora i Luksemburg imaju veoma dobre i prijateljske odnose, a posjete na visokom i najvišem nivou dodatno jačaju politički dijalog, ocijenjeno je tokom posjete ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića ministru vanjskih poslova Luksemburga Žanu Aselbornu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ističu da su šefovi diplomatija dvije države razgovarali o napretku koji Crna Gora ostvaruje na evropskom putu, daljoj saradnji u pristupnim pregovorima sa EU, te očekivanjima od Samita EU-Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji, sredinom maja 2018. godine.

“Sastanak je bio prilika i da se razmotre konkretne mogućnosti dalje saradnje, prije svega u kontekstu pružanja ekspertske pomoći kroz realizaciju projekata u okviru pojedinih pregovaračkih poglavlja”, navode u Ministarstvu.

Darmanović je izrazio zahvalnost Luksemburgu na kontinuiranoj podršci progresu naše zemlje u evropskom integracionom procesu, posebno imajući u vidu da Luksemburg zagovara stav da Unija treba ostati dosljedna principu regate i vrednovanju individualnih učinaka svih kandidata za članstvo u EU.

“Istakao je da je Vlada Crne Gore čvrsto opredijeljena da predano radi na ispunjavanju kriterijuma što će omogućiti otvaranje preostala tri poglavlja do kraja ove godine i ubrzanje procesa zatvaranja poglavlja”, dodaju u Ministarstvu.

Darmanović je ukazao i na trajnu posvećenost Crne Gore kontinuiranom snaženju regionalne saradnje i učvršćivanju dobrosusjedskih odnosa.

“Crna Gora, neopterećena otvorenim pitanjima sa državama regiona i u statusu lidera evropskog integracionog procesa, ostaje pouzdan partner i faktor u izgradnji i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti”, naglasio je ministar.

Aselborn je pohvalio napredak Crne Gore na evropskom putu, konstatujući da je naša država postigla vrlo zapažene rezultate, što je i potvrđeno nedavno predstavljenom Strategijom za proširenje za Zapadni Balkan.

On je naglasio da su integracije preduslov daljeg mira, stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana.

“Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenziviranje saradnje u nizu oblasti od obostranog značaja, posebno u dijelu jačanja političkog dijaloga, širenja ugovorne baze i snaženja ekonomske, saobraćajne kao i saradnje u oblasti turizma, što je i bio zaključak prvih bilateralnih konsultacija, održanih u februaru”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, tokom posjete siu razmijenjena i mišljenja o aktuelnim izazovima na međunarodnom planu, a s tim u vezi razgovarano je o planiranim savezničkim aktivnostima u okviru NATO.

Darmanović se u Luksemburgu sreo i sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore.

Send this to a friend