Politika

Oglasila se Mitropolija: Nijednoj partiji ne dajemo podršku, državni zvaničnici da ne upotrebljavaju crkvu u političke svrhe

Foto: CdM

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da nijednoj partiji ne daju podršku, te je pozvala državne zvaničnike da ne upotrebljavaju crkvu u političke svrhe.

Naime, nakon što se administrator Mitropolije crnogorsko primorske episkopa Joanikije sastao sa liderom Demokrata Aleksom Bečićem, kome se zahvalio za doprinos u usvajanju izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, naljutio se DF. Oni su skrenuli pažnju Joanikiju da zasluga za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti pripada najviše DF-u koji ima 21 poslanika u parlamentu, a Demokrate 10.

>>>Joanikije izabrao Demokrate, a hoće li SPC njega?>>>

>>>Bečić prisustvovao vaskršnjoj liturgiji u manastiru Đurđevi stupovi>>>

Prije zvaničnog saopštenja DF, oglasio se lider PzP-a Nebojša Medojević koji je na svom FB nalogu napisao da to što se dešava na relaciji Demokrate – Joanikije nije pošteno.

Danas je stiglo regovanje MCP.

“Povodom najnovijih polemika koje su izazvale neke crkvene aktivnosti i prikazivanja istih, podsjećam javnost da su vrata Crkve, kao i uvijek do sada, otvorena za sve dobronamjerne goste, vjernike i poštovaoce – ali nakon prošlogodišnjih zbivanja u zemlji, više ne postoji kontekst u kom bi se Crkva opredjeljivala između stranaka i partija, niti taj u kome bi ona svoju podršku nekome davala, a nekom uskraćivala – kada se radi o takmičenju između stranaka, a pogotovo ne u toku predizbornih kampanja. Naše očinsko gostoljublje činimo prema svima, pa i prema političarima i vršiocima državnih funkcija – i to uvijek sa vjerom da se ono neće upotrebljavati u svrhe stranačkih i predizbornih kampanja”, ističe MCP.

Smatraju neprimjerenim svakodnevno prozivanje Crkve u vezi tema “kome je ona naklonjena”, “kome je odala priznanje”, a kome ”nije”.

“Bog vidi, narod zna da cijeni, a Crkva neće propustiti da pohvali i blagosilja svačije zasluge u pokretanju, održavanju i pobjedi svenarodnog litijskog pokreta koji je donio bolji i pravedniji Zakon o slobodi vjeroispovjesti i odbranio Crkvu od nesvakidašnjeg napada na njenu imovinu i integritet. Onaj zalog svenarodnog jedinstva, bratske sloge i građanskog razumijevanja projavljenih na litijama treba čuvati, jer jedino njim možemo graditi bolju i ljepšu budućnost”, navodi MPC.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoran
Gost
zoran

Vama treba neko da vjeruje

Barka
Gost
Barka

Hahahaha….SPC, samo posteno! Hahahaha

Kurjak
Gost
Kurjak

Bog gleda,narod cijeni,ali i vi u SPC necete Crnu Goru izjednačavati sa nekom Eparhijom u Srbiji,jer ce doci vrijeme da i vas neko gleda i sudi vas rad…

Bulatovic
Gost
Bulatovic

Crkva da se registruje ko politicka partija pa na izbore,popovi!

marius
Gost
marius

Tako je . Samo SPC ima ekskluzivno pravo, da pored vjerskih, da se i politickim pitanjima bavi.

Rođak
Gost
Rođak

Čiju crkvu

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Da nije tuzno bilo bi jako smijesno ovakve izjave.Ima li nekoga da povjeruje i 1% od ovakvog saopstenja,ovakva im je svaka rabota,kakva crkva takva i istina.

Tivat
Gost
Tivat

Upotrbljavače je uvjek i kad god to treba, posebno ako Crkvi to ne smeta.
Be valja da je zloupotrebljavaju, ali vi ne znate koja je razlika…

tivcanka
Gost
tivcanka

Politicka organizacija. Nema nikakve veze sa duhovnoscu.Zavodi one koji se nijesu potrudili da procitaju, shvate, saznaju.Ali, srecom, sve ih je manje.

vinka
Gost
vinka

Ahahahaha a ne moze vas niko nacerat da se ne mikesate u politiku vise od godinu i kusur, sram vas i stid bilo u sto ste se pretvorili

Send this to a friend