Politika

Ojačati i proširiti partnerstvo u procesu pristupanja Crne Gore EU

Pribilović na sastanku

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović, sastala se danas sa Mirjanom Špoljarić Eger, pomoćnicom generalnog sekretara UN, pomoćnicom administratora UNDP i direktorkom Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

“Crnu Goru i UNDP veže snažno i posvećeno partnerstvo, koje u narednom periodu treba da bude ojačano i prošireno u procesu pristupanja Crne Gore EU”, kazala je Špoljarić Eger.

Ona je saopštila da UNDP u Crnoj Gori ima veoma kvalitetan i iskusan tim i ekspertizu zasnovanu na višedecenijskom iskustvu, koje može da bude snažna podrška Vladi Crne Gore u procesu pristupanja EU, ali i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Pomoćnica generalnog sekretara je saopštila da je reforma javna uprave veoma važna oblast u kojoj UNDP djeluje u gotovo svim državama svijeta, te su veoma zainteresovani da nastave saradnju sa Ministarstvom javne uprave u ovoj oblasti. Ona je kazala da je UNDP spreman da svoje bogato iskustvo ponudi Crnoj Gori i da kroz partnerstvo sa EU pruži podršku razvoju ljudskih resursa, digitalnoj transformaciji javne uprave, socijalnoj inkluziji i drugo.

“Vjerujem da na ovaj način možemo uspostaviti najbolje prakse, od kojih će građani Crne Gore imati najviše benefita, ali i doprinijeti prenošenju iskustava na region Zapadnog Balkana”, kazala je Špoljarić Eger.

Pribilović je ocijenila da Ministarstvo javne uprave od osnivanja ostvarilo izuzetnu saradnju sa UNDP u Crnoj Gori u oblasti reforme javne uprave.

“Veoma nam je značajna vaša podrška u oblasti sprovođenja procesa optimizacije na lokalnom nivou, digitalizacije javne uprave, ali i unapređenja otvorenosti javne uprave kroz podršku u izradi Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu. „Zadatak Ministarstva javne uprave kao novog resora nije samo reforma javne uprave, već usmjeravanje i refome društva, ostvarivanje veće transparentnosti i dostupnosti uprave građanima i privredi da bi funkcionisali kao pravi servis građana”, rekla je Pribilović.

U prethodnom periodu započeli smo brojne aktivnosti, prije svega, u oblasti unapređenja službeničkog sistema, reorganizacije javne uprave, za šta smo dobili pohvale od EK, napomenula je Pribilović.

“Naš najveći prioritet je digitalizacija javne uprave i u ovoj oblasti u narednom periodu moramo učiniti veći napor, kroz veći nivo sofisticiranosti usluga, te uspostavljanje nacionalnog identifikacionog dokumenta. Tu vidim i veliki prostor za nastavak dalje saradnje sa kancelarijom u UNDP-a u Crnoj Gori”,ocijenila je ministarka.

Sagovornice su se saglasile da saradnja treba da bude nastavljena u narednom periodu kroz realizaciju započetih projekata, ali i proširenje saradnje u svim segmentima procesa reforme javne uprave u procesu pristupanja EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vaso
Gost
Vaso

Da mi je znat u svrhu čega je izmišljeno ovo Ministarstvo javne uprave osim da se neki uhljebe, a oni koji ne misle kao oni ostave na ulici, a onda izjave kako rade…pretrgoše se od posla i kako su zaključili da zahvaljujući njima tako sposobnima slobodno možemo u Evropu😝😝😝

Send this to a friend