Politika

Olenik: Srpska pravoslavna crkva ponaša se kao partija

Aleksandar Olenik

Uloga crkve u XXI vijeku i kod nas i u Evropi je da se bavi religijom i crkvenom organizacijom. Ona nije nadležna da se bavi: politikom, organizovanjem uličnih protesta, pitanjem dolaska i odlaska vlasti i rušenjem vlasti, rekao je Pobjedi Aleksandar Olenik, advokat i predsjednik Građanskog demokratskog foruma.

Konstatujući da je Srpska pravoslavna crkva izašla iz svoje nadležnosti i da se crkveni lideri bave politikom kao da su u stranci Olenik ocjenjuje da je to anticivilizacisjki i antievropski.

“Bude li crkva upravljala bilo kojom državom vraćamo se pravo u srednji vijek. Mislim da to nikom nije u interesu”, kaže on.

Olenik pita i zašto su opozicione stranke u Crnoj Gori dozvolile da im crkva vodi politiku i navodi da se crkva koristi u politčkim obračunima i da zastupa nacionalističku politku Srbije počevši od 90-tih godina do sada.

Uzavrelu retoriku srpskih političara, prema crnogorskim vlastima, Olenik pripisuje predizbornoj kampanji u Srbiji koja je po njemu samo dodala ulje na vatru.

Pitanje je da li je ta kampanja razlog oglašavanja i predsjednika Srbije.

“Zvanični Beograd nikada nije bio isključen iz dešavanja u Crnoj Gori. Zakon o slobodi vjeroispovesti samo je povod, a razlog je ambicija desničarske vlasti i stranaka dijela opozicije, u desnom spektru, koji su u sprezi sa SPC da nametnu svoja rješenja Crnoj Gori. Uticaj SPC i na državu Srbiju je ogroman, crkvena lica ne podliježu zakonu. Mogu da razumijem da crkva sebe postavi iznad države, ali ne mogu da razumijem državu Srbiju koja to prihvata”, zaključuje Olenik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Peta kolona!

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Olenk, odlična konstatacija… Svaka čast

Mile
Gost
Mile

Mile se ponasa kao mafijozo.What’s your point?

Pajo
Gost
Pajo

Kao paravojska prije bih rekao.

PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

PA I JESTE,I VISE OD TOGA SU DALI SEBI ZA “PRAVO” DA RADE PO NALOGU CETNICKIH VODJA! DOSTA JE BILO! NECE DA MOZE!!!NIKADA VISE 1918g!

Srpko Medenica
Gost
Srpko Medenica

1918 je bila legalna za razliku od 2006. Koja okupacija Crne Gore? Komite danasnje istorije Novakove i Serbove su blamaza evo iz kojeg razloga.Sto nas ne porobi kralj Petar prije 1918 no Aleksandar Cetinjanin od majke Crnogorke? Drugo dje bijahu te KOMITE 1916 1917 1918 no su cekali 1919 i 6 januar proboj Solunskog fronta ahaaaaaa vasa istorija je za… Više »

marija
Gost
marija

1918 nije bila legalna ubili su i do danas se neyna delegate ya koje su bili sigurni da nijesu ya ujedinjenje.po iylasku iy skupstine na pitanje sto je bilo odgovor od danas nijesmo crnogorci nego srbi.solunski front su probijali crnogorci yajedno sa srbijancima i to je ta caka od tada srpska vojska a na mojkovcu srbijanska kojoj odstupnicu osigurava crnogorska… Više »

Bajo Stanisic
Gost
Bajo Stanisic

Ko si pa ti da to kazes…? Pozabavise sa Srbijom ostavise Crnogoraca i naseg Srbstva.Nijese za vrijeme Kralja Petra ona pjesma bez veze pjevala.Kralju Pero mi bi htjeli znati ova zemlja kako cese zvati. Skadar slavne ZETE je 500 godina stariji od Beograda a 300 od Prizrena. 4C nijesu vasi nego nas Srba slavne ZETE Mrnjacevica,Balsica,Crnojevica,Nemanjica.Dace bog dase sve povrati… Više »

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Prevedi to tvoje srBstvo!? Laž,prevara,genocid,etnocid,legende,laži,reče mi jedan čoek,itd……

LSCG CPC
Gost
LSCG CPC

Riki ukucaj na wikipediu da se uvjeris kakoje izgleda grb Mrnjacevica ovo je ziva istina nije Skadar blizi Beogradu od Cetinja

Boris
Gost
Boris

a dje kopate ove strucnjake???

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pa vi gospodine ne znate što zborite.

Petar
Gost
Petar

Ovaj Olenik je takav mrzitelj svega oko sebe da je to nevidjeno do sada. Nekim ljudima je dovoljno vidjeti izraz lica i gestikulaciju tokom govora da vidite neko iskonski zlo u dubini istih.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ja to vidim kada gledam Dzomica i Rista.

Srbo
Gost
Srbo

Da vladike upravljaju ne bi se kralo i otimalo jer oni nemaju vlastite imovine i potomaka, eto to je jedna prednost da su na vlast.

Deki
Gost
Deki

Nakon odluke o uzurpaciji u decembru 2019. čudi me da SPC nije preuzela i radikalnije korake.

Rocky usa
Gost
Rocky usa

I drzava je kriva sto. Im to dozvoljave pa neka mintinguju u dvoriste crkkve

Piksi
Gost
Piksi

Da ne bi 21 maja Srbija ne bi bila nikad nezavisna, treba da ste nam zahvalni a ne da nas napadate.Ali Srbija je to.

Mile
Gost
Mile

A ko nas/te napada?

Velimir
Gost
Velimir

Tacno je sve to,I pop Risto se ponasa kao vojvoda Seselj,to jest SPC u Crnoj Gori dodje kao Srpska radikalna stranka Iz devedesetih!
Iz toga proizilaze ponasanja omladine u Bijelom polju,Niksicu,Budvi it’d!
Dosta je vise zuluma SPC a u Crnoj Gori!

Send this to a friend