Politika

Omeragić: U parlamentu ne postoji podrška za inicijativu Otvoreni Balkan

Adel Omeragić/ foto: Gradski portal

Integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) garant je mira i stabilnosti na ovom prostoru, ocijenio je portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić gostujući u emisiji “Pressing” Gradske RTV. Kaže da gubljenje vremena na razne inicijative, kao što je Otvoreni Balkan, usporava put evropskih integracija.

“Podsjećam, ono što se sada plasira u javnosti kao korist Otvorenog Balkana, mi već imamo: putujemo sa ličnom kartom u susjedne zemlje, potpisnici smo CEFTA ugovora. Ne želim da, kao mala država, trošimo energiju na nešto drugo, ukoliko smo izabrali magistralni put, za koji se zalažu sve političke partije i svi akteri u ovom društvu. Gubimo vrijeme sa Otvorenim Balkanom, iako bismo trebali da dodamo gas kada je riječ o EU integracijama”, smatra Omeragić.

Nestabilnost na prostoru Balkana, smatra on, rezultat je kaskanja zemalja regiona za zemljama Evropske unije.

“Rat se dešava na drugoj strani, međutim, mi strijepimo da li bi se ta ratna dešavanja mogla preliti na Balkan. Ovaj prostor je, u smislu stabilnosti i bezbjednosti, još uvijek nesiguran i mislim da je naše članstvo u NATO garancija stabilnosti i mira. Članstvom u EU zaokružili bismo čitav spektar, a možda bi bili i od pomoći i drugim zemljama Zapadnog Balkana da krenu istim putem”, dodaje Omeragić.

Našu zakonsku regulativu smo, napredujući prema EU, uskladili sa evropskom legislativom. U slučaju prihvatanja inicijative Otvoreni Balkan morali bismo da promijenimo brojne zakone, objašnjava Omeragić.

“Mislim da u parlamentu ne postoji podrška za inicijativu Otvoreni Balkan i to je nešto što je legitimno. U parlamentu bi se trebala otvoriti rasprava kako bismo vidjeli na koji način drugi politički subjekti razmišljaju na ovu temu. Toliko posla je pred nama u pravosuđu, na planu ekonomije, životnog standarda i kapitalnih investicija da bi usmjeravanje resursa na nešto drugo bilo rasipanje energije tamo gdje joj nije mjesto”, zaključuje Omeragić.

Send this to a friend