Politika

Opozicija bi da mijenja zakon, ali ne dolazi

Marta Šćepanović

Usvajanje preporuka OEBS-a stepenje unapređenja izbornog zakonodavstva, a ne, kako čujemo iz opozicije, blokada izbornog procesa u idućoj godini ako ne usvojimo izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, kazala je za Pobjedu Marta Šćepanović, predsjednica Radne grupe za primjenu OEBS-ovih preporuka i analizu izbornih zakona.

Šćepanović je istakla da pojedini opozicioni predstavnici na pogrešan način interpretiraju izjave evropskih zvaničnika.

“Imamo dobra zakonska rješenja, ali svakako ih treba u određenim segmentima i dijelu na koji je ukazao OEBS, unaprijediti. To, međutim, nikako ne znači blokadu izbornog procesa, kako pojedinci iz opozicije pogrešno tumače izjave evropskih zvaničnika”, dodala je Šćepanović.

Ona je poručila da “do neusvajanja preporuka u dijelu koji se odnosi na Zakon o izboru odbornika i poslanika dolazi zbog opozicije”.

“Oni tvrde da treba unaprijediti taj zakon, a upravo oni nedolaskom u parlament onemogućavaju primjenu preporuka”, rekla je Šćepanović.

Prema njenim riječima, sadašnja zakonska regulativa maksimalno je unaprijeđena, kao rezultat usaglašavanja i vlasti i opozicije, te usvajanja određenih preporuka i nvo sektora i stranih eksperata.

Šćepanović je kazala da je zadovoljna dosadašnjim radom ovog skupštinskog tijela, jer, kako je istakla, članovi Radne grupe imali su priliku da čuju viđenje preporuka i njihove primjene od nadležnih koji primjenjuju izborno zakonodavstvo.

“Do kraja sedmice čućemo mišljenje i ostalih državnih organa u dijelu preporuka koje se odnose na medije i birački spisak, odnosno usklađivanje zakona o biračkom spisku sa onim o zaštiti ličnih podataka. Naredne sedmice očekujemo od svih koji su nam uputili prijedloge u pisanoj formi da nam ih i obrazlože na sjednici. Očekujemo učešće i nvo sektora i eksperata, svih koji su nam se obratili”, kazala je Šćepanović.

Podjeća na prijedloge koje je dostavio Centar za demokratsku tranziciju.

“Sve sugestije su nam izuzetno korisne. Recimo, CDT dao je konkretne prijedloge za svaku preporuku, koje ćemo zajedno sa predstavnicima nadležnih državnih organa razmotriti. Dobili smo od CDT-a i pojedinačno preporuke za unapređenje rada institucija koje provode zakone, što nam svakako doprinosi u sagledavanju ukupne slike u ovom segmentu. Članovima Radne grupe to dosta znači”, kazala je Šćepanović.

Prema njenim riječima, suštinski je važno učešće onih koji primjenjuju zakon jer pojedina rješenja se, kako je rekla, članovima Radne grupe čine prihvatljivim, ali predstavnici državnih organa činjenično ukažu zašto to nije moguće sprovesti u praksi.

“Zato zajedno tražimo moguće rješenje za implementaciju preporuka”, kazala je Šćepanović.

Ona je istakla da će Radna grupa sagledati sve prijedloge državnih organa, civilnog sektora i eksperata da bi dobila jedan konkretan prijedlog za implementaciju zakonske regulative.

Krajnji rezultat će, kako je istakla, biti primjena preporuka u zakone koji se mogu usvojiti apsolutnom većinom, dok će prijedlog zakona o izboru odbornika i poslanika sačekati dolazak opozicije.

“U tom dijelu je odgovornost na njima”, kazala je Šćepanović.

Ona je podsjetila da su na prethodnoj sjednici Radne grupe bili svi članovi Državne izborne komisije, među kojima su bili i oni koje su opozicione stranke delegirale u DIK.

“Oni su bili na sjednici kao članovi DIK, ali su se kroz njihove prijedloge vidjeli i stavovi njihovih partija. Čuli smo na taj način njihovo mišljenje, što nam je mnogo značilo”, dodala je Šćepanović.

Radnu grupu formirao je Kolegijum predsjednika Skupštine 10. oktobra. To tijelo otvoreno je za predstavnike parlamentarne opozicije, ali oni do sada nijesu odredili svoje članove u njemu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andrija
Gost
Andrija

Ksako je ova zena pakosna u Kolasinu je namjerno izgubila spor opstinski sa fidijom,u korist svoje majke koja je zastupala fidiju ,a Marta opstinu!

Mojsije
Gost
Mojsije

Opoziva nije zainteresirana da učestvuje u radu,jer im odgovara situacija osporavanja izbornih rezultata navodno zbog postojećih zakonskinuti rješenja. Čista manipulacija.

Lidija
Gost
Lidija

Toliko pricaju da Zakon nije na mjestu, sve mu traze neke zamjerke a onda kad treba da dodju da svi zajedno rade na njemu, onu ni nemaju svoje radne grupe nego opet izmisljaju neke njihove razloge koji vise ne piju vodu.

Radmila
Gost
Radmila

Opozicia je samo jaka na rijecima, a kad treba nesto da urade nidje ih nema izgube se !

Mirko Petrovic
Gost
Mirko Petrovic

Ne dolazi, navikli ljudi na ulicu.

Karlito
Gost
Karlito

Strasno mi je da neko ocekuje neki pomak ili promjenu a nije u stanju drzavnu instituciju da ispostuje…

Demokrata
Gost
Demokrata

Koju crnu instituciju, tebe i Brajovića.

Don
Gost
Don

Sve da dodje sumnjam da bi postigla neki rezultat obzirom da nemaju jake osnove ni za kakve promjene

Sljokica
Gost
Sljokica

Standardna prica opozicionara koji su samo jaki na prici i samo rade prkoseci vladajucoj partiji zanemarujuci primarne ciljeve same drzave

Dragutin
Gost
Dragutin

Mijenjace ga u Spuz, veci dio njih!

elena
Gost
elena

Dosta su oni vremena proveli na ulici van Parlameta i uzimali novac koji nisu zaradili,.. i ne znam odakle im pravo da se ikome vise obrate !

Sena
Gost
Sena

Koja opozicija? Ona sto ce u Spuz, ona sa pola mandata ili amaterska Beciceva? Koga oni da mijenjaju?

Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

Oni bi da primaju pare a da ne dolaze, a nazalost to im se i dozvoljava! Ali ne zadugo, brzo ce i njima kraj.

Send this to a friend