Politika Da li su na pomolu novi politički savezi?

Opozicija bi u dvije kolone, a realne su najmanje četiri

Opozicione partije intenzivno vode razgovore o načinu nastupa na narednim izborima 2020. godine, pokušavajući da svoje nejedinstvo kanališu u makar dvije kolone, a da jedinstveno ispostave zahtjev vladajućoj koaliciji za formiranje tehničke vlade.

Prema saznanjima Dnevnih novina, intenzivirani su razgovori na relaciji Demokratski front, Socijalistička narodna partija iUjedinjena Crna Gora, uz pokušaj dobijanja povjerenja nekih nezavisnih poslanika, kako bi se došlo do zajedničke platforme za jedinstven nastup ove tri političke grupacije na narednim izborima.

Drugu opozicionu kolonu činile bi partije i nezavisni poslanici učesnici razgovora čiji je domaćin bila predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković. U njoj bi bile SDP, Demokrate, GP URA, Demos, eventualno Crnogorska i neki nezavisni poslanici.

U obje kolone ima problema oko definitivnih dogovora i to, prije svega, zbog događaja iz prošlosti, koje neki akteri nikako ne mogu da prebole. Socijalistička narodna partija, nakon lošeg iskustva u Koaliciji “Ključ”, još nije “prelomila”, i mnogi njeni najviši funkcioneri smatraju da SNP treba da izađe samostalno na izbore i pored toga što redovno daje podršku akcijama Demokratskog fronta.

To je, na neki način, potvrdio i predsjednik ove partije Vladimir Joković koji je u intervjuu za portal Analitika istakao prednosti i slabosti samostalnog nastupa na izborima.

“Prednosti samostalnog nastupa na izborima su maksimalno jedinstvo i angažovanost svih organa, članova i simpatizera partije, lakše prezentovanje njenog programa i cilja i izbjegava se eventualna nesaglasnost po pitanju koalicije. Problem samostalnog nastupa svih partija je bojazan od velikog rasipanja glasova, borbe za isto biračko tijelo i naravno nedostatak finansijskih sredstava da bi se kampanja mogla bolje organizovati i predstaviti”, rekao je Joković.

Drugi problem je što neki funkcioneri DF-a ne žele da idu u koaliciju sa Ujedinjenom Crnom Gorom jer je na njenom čelu Goran Danilović, doskorašnji vioski funkcioner i poslanik povog političkog saveza. Poznavaoci prilika u opoziciji smatraju da je problem sa Ujedinjenom rješiv, ali da je velika nepoznanica kakav će stav povodom nastupa na izborima zauzeti SNP.

Na drugoj strani, ni “druga kolona” nije bez problema. Demokrate, najjača partija koja je prisustvovala sastanku u SDP-u, preferiraju samostalan izlazak na izbore uz mogućnost da prihvate koaliciju sa Crnogorskom, sa kojom su u vlasti u Budvi, i, očigledno se izuzetno dobro slažu. To bi dovelo SDP, Demos i GP URA u situaciju da moraju da naprave koaliciju jer su, prema svim posljednjim istraživanjima na ivici ili ispod cenzusa za ulazak u Skupštinu Crne Gore.

U situaciji kada neke opozicione partije tvrde da imaju punu podršku Evropske unije, ne bi bilo iznenađenje da nastane neki opozicioni savez za koji bi tvrdili da je stvoren uz medijaciju “prijatelja” sa Zapada. Jasno je, međutim, a i iskustvo to govori, da jedinstveni nastup opozicije nije moguć, a vjerovatno ni onaj u dvije kolone.

Najrealnija varijanta je od četiri kolone. Sve će brzo biti jasnije, a najdalje do početka nove godine, kada će Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva završiti rad, a zbog kojeg je došlo do novih podjela u opoziciji.

Damjanović pod pritiskom da osnuje partiju

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je, prema saznanjima Dnevnih novina, pod stalnim pritiskom pristalica da osnuje partiju. On se, za sada, ne izjašnjava. Najave formiranja nekoliko novih političkih subjekata, među kojima je dio članstva Socijalističke narodne partije ukazuju na trend daljeg uvećanja broja političkih partija.

Podaci iz februara ove godine govore da je u Crnoj Gori je registrovano 55 partija, od kojih su 43 aktivne, a najavljeno je i formiranje nekoliko novih političkih subjekata.

Prema podacima iz Registra političkih partija, u Crnoj Gori su tokom prethodne godine registrovane tri nove političke partije, dok je početkom ove godine u Registar upisana jedna (Pokret za Pljevlja).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ktitor
Gost
Ktitor

DF ne pada 17%, Demokrate u padu 13.5%, SNP stabilan i blago raste 8,2% SDP 3,5%, URA 3% ostali ispod cenzusa u opoziciji zajedno svi mogu do 6-7% uz dobru kampanju.
Ima opozicija većinu.

freeMNE
Gost
freeMNE

Sole pokojni je znao prozborit u svoje pero za opoziciju:”u sprezi sa petom kolonom”… sad me podsjeti…

stolar
Gost
stolar

Bice dva sastanka bez dogovora i svako svojoj kuci

Demonstrant
Gost
Demonstrant

Nema od toga nista kao ni od ovog sporazuma to je samo gubljenje vremena na kraju ce da se izmijesaju i opet da izgube izbore i naredne cetiri godine da se vade na to da ih je neko pokrao

Stari Liberal
Gost
Stari Liberal

IziJo vuk magarca

Marko
Gost
Marko

Većina nih su peta kolona.

ime
Gost
ime

vecni njih i ne odgovara da vladaju jer i ovako uzimaju dio kolaca i vade se na tudju nesposobnost…a sta bi i pormijenili???

Realno
Gost
Realno

Sabirali se ili oduzimali, nikada neće proći sa pritajenim programom prisajedinjenja.

Vojin Podgorica
Gost
Vojin Podgorica

Svi dobro znaju, a rezultati lokalnih izbora odrzanih istovremeno sa parlamentarnim pokazuju da rezultat „Kljuca“ su glasovi SNP-a, odnosnoda broj osvojenih poslanickih mjesta nije posljedica loseg rezultata SNP-a nego loseg koalicionog sporazuma . Niko vise nece da radi za druge, samo ako budu samostalno izasli imace moj glas SNP.

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Ova Crnogorska prvo da promijeni naziv! Sramoti sve sto je crnogorsko

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Pola njih zeli da se približi i bude uz Dps samo polako, uskoro ce to biti

Sony
Gost
Sony

Sto se oni ne pomire sa cinjenicom da su propali i povuku se iz politike nego muce sebe bezveze

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Koliko su ovi iz opozicije pogubljeni sta je ovo. I njih ce neko da glasa ma kako ne

Djekna
Gost
Djekna

E ako oni i sami vise znaju sto ce

crnogorka
Gost
crnogorka

I posle ovakva opozicija ocekuje da dodje na vlast? Nikad ne bih podrzao politicare koji ne znaju sta zele, i koji nemaju jasan plan, takvi ne mogu pomoci gradjanima

Sara
Gost
Sara

Opozicija nece moci ni u 10 kolona da se grubise

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Jedini kojima rejting moze da raste su one grupe gradjana ,šule i mikan i biram bar,ovi ostali sto vise rastu vece greske prave ,pogledajte becica i odbor,uru i ekokogiju zbog koje je niko nece glasat jer nema cojeka u cg kojeg briga za to,ili front i novu ideju o promjeni ustava

JunaK
Gost
JunaK

Sve vise nekvalitetnih partija nazalost

Kaktus
Gost
Kaktus

Crnogorska je strasan koalicioni partner,vise ljudi na pokajanje u mojkovac dodje nego sto glasa za njih

Baćo
Gost
Baćo

Niko ne voli špijune i udvorice. Čak ih i Demokrate, koji su ih stvorili, gledaju sa nipodaštavanjem.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Oprosti mi boze sto sam ikad glasao becica

Leart
Gost
Leart

E sto ti je politika ,umjesto da se grupisu po nekim projektima tipa ,da zajedno smisle nesto sto bi moglo da se uradi oni se grupisu po pitanjima jesu li srpska ili gradjanska opozicija

Komita
Gost
Komita

Tako mi tih gradjanskih blokova i prosrpskih blokova ,jedni ce da se zalazu za prava lgbt i za evropske vrijednosti kakve su ekologija i ogranicavanje slobode govora dje bi snezana i 7 patuljaka bili preimenovani u snezanu i 7 malih ljudi,a ovi drugi ce da trube o kosovu i zutim kucama i napacenom srpstvu,kakvu korist ja imam od njih kao… Više »

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Sdp demos ura i ucg mogu slobodno da se ugase

Stefo12
Gost
Stefo12

A bjezi ,tako mi te silne opozicije,pola je ispod cenzusa a svi ostali osim fronta i demokrata jedva prelaze 2 mandata

Dzordz
Gost
Dzordz

Ne treba tu nijedna kolona. Bili bi mnogo srecniji bez njih kad su ovakvi. Oni kao ovakvi odgovaraju najvise DPS -u. Moze pored njih vladati bezgranicno dugo.

Ramiz_BP
Gost
Ramiz_BP

Znaju da samostalno niko na izbore ne moze izaci, pa prave neke klanove, ciji je vijek trajanja 2/3 dana

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Nikad veca nesloga nije vladala opozicijom, jedva cekam sledece izbore, da vidimo taj cirkus.

eyt
Gost
eyt

DPS 32, SD 6, BS 3, Albanske 3, HGI 1

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Jednom glasala opoziciju i nikad vise, njima svima treba da bude parola “obecanja ludom radovanje”!

Cipsy
Gost
Cipsy

Na kraju ce vam biti da se opozicija sama izmedju sebe svadja jer se oni bore za isto biracko tijelo a sad je svima cenzus upitan.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Jedinstvo opozicije u 100 kolona, koliko partija toliko kolona.

Ljeposava
Gost
Ljeposava

URA nikad do 3% nece moci doci pa sad da kojim cudim svi Srbi u CG izgube pravo glasa, i opet bi bili ispod prosjeka.

Damjanović
Gost
Damjanović

Kad moze Becic da osnuje partiju moze i Damjanovic i to taman neka je osnuje sa Krapovicem jer ionako ga je Becic smijenio i sam Krapovic je povukao sa sobom dobro glasacko tijelo u Budvi.

zacanka
Gost
zacanka

A sta ce kome pomoci iko od ovih odje sto ste ih pobrijali, oni ne mogu sami sa sobom a ne da budu jedinstveni.

Belet
Gost
Belet

DPS 38 odsto, DF 21, Demokrate 9, SNP 7, SD 6, URA 5, SDP 3, BS 3, Prava CG 2…

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Pa Df ne moze imati 15 posto nema teorije idu oni ispod 12 posto u to sam ubijedjen.

Logicar
Gost
Logicar

Demokrate neka idu sa Crnogorskom. Svi ostali ili sa DFom ili ispod cenzusa. Najbolje u 2 kolone. Demokrate su najjace ali one ne odgovaraju ni DFu ni SNPu ni Uri ni SDPu, tako da bolje na jednu stranu DCG i Crnogorska. A ostale na drugu.

realan
Gost
realan

Ozbiljno misliš da će, po ovoj tvojoj opservaciji, SDP poći sa DF-om? Ili da će URA poći sa njima? Biće malo više kolona, nego što ti se pričinjava.

realan
Gost
realan

Demokrate će izaći zajedno sa Crnogorskom i više ni sa kim drugim.Rejting im raste i to im je sasvim dovoljno da se “ne kače” sa drugima. Malo je vjerovatno da će URA ići zajedno sa SDP-om, pogotovo što je SDP stranka u nestajanju i sa previše hipoteka. DF će svakako ići u koaliciju, jer na taj način sprječavaju urušavanje rejtinga… Više »

Kemo
Gost
Kemo

Demokrate,Snp,Ura,Sdp,Demos,Crnogorska,Ujedinjena…pod jednu kapu…Osvajaju bez problema 40%…

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Znaci bice 40:60…Po tebi pobjeda.Hahaha.

kkk
Gost
kkk

Zaboravio si na DF…

Haris
Gost
Haris

Pod srpsku kapu, očigledno.

Mudoviste
Gost
Mudoviste

Kako ce vi te kolone Mila’s razvalit…!!!😅😅

Send this to a friend