Politika Da li su na pomolu novi politički savezi?

Opozicija bi u dvije kolone, a realne su najmanje četiri

Opozicione partije intenzivno vode razgovore o načinu nastupa na narednim izborima 2020. godine, pokušavajući da svoje nejedinstvo kanališu u makar dvije kolone, a da jedinstveno ispostave zahtjev vladajućoj koaliciji za formiranje tehničke vlade.

Prema saznanjima Dnevnih novina, intenzivirani su razgovori na relaciji Demokratski front, Socijalistička narodna partija iUjedinjena Crna Gora, uz pokušaj dobijanja povjerenja nekih nezavisnih poslanika, kako bi se došlo do zajedničke platforme za jedinstven nastup ove tri političke grupacije na narednim izborima.

Drugu opozicionu kolonu činile bi partije i nezavisni poslanici učesnici razgovora čiji je domaćin bila predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković. U njoj bi bile SDP, Demokrate, GP URA, Demos, eventualno Crnogorska i neki nezavisni poslanici.

U obje kolone ima problema oko definitivnih dogovora i to, prije svega, zbog događaja iz prošlosti, koje neki akteri nikako ne mogu da prebole. Socijalistička narodna partija, nakon lošeg iskustva u Koaliciji “Ključ”, još nije “prelomila”, i mnogi njeni najviši funkcioneri smatraju da SNP treba da izađe samostalno na izbore i pored toga što redovno daje podršku akcijama Demokratskog fronta.

To je, na neki način, potvrdio i predsjednik ove partije Vladimir Joković koji je u intervjuu za portal Analitika istakao prednosti i slabosti samostalnog nastupa na izborima.

“Prednosti samostalnog nastupa na izborima su maksimalno jedinstvo i angažovanost svih organa, članova i simpatizera partije, lakše prezentovanje njenog programa i cilja i izbjegava se eventualna nesaglasnost po pitanju koalicije. Problem samostalnog nastupa svih partija je bojazan od velikog rasipanja glasova, borbe za isto biračko tijelo i naravno nedostatak finansijskih sredstava da bi se kampanja mogla bolje organizovati i predstaviti”, rekao je Joković.

Drugi problem je što neki funkcioneri DF-a ne žele da idu u koaliciju sa Ujedinjenom Crnom Gorom jer je na njenom čelu Goran Danilović, doskorašnji vioski funkcioner i poslanik povog političkog saveza. Poznavaoci prilika u opoziciji smatraju da je problem sa Ujedinjenom rješiv, ali da je velika nepoznanica kakav će stav povodom nastupa na izborima zauzeti SNP.

Na drugoj strani, ni “druga kolona” nije bez problema. Demokrate, najjača partija koja je prisustvovala sastanku u SDP-u, preferiraju samostalan izlazak na izbore uz mogućnost da prihvate koaliciju sa Crnogorskom, sa kojom su u vlasti u Budvi, i, očigledno se izuzetno dobro slažu. To bi dovelo SDP, Demos i GP URA u situaciju da moraju da naprave koaliciju jer su, prema svim posljednjim istraživanjima na ivici ili ispod cenzusa za ulazak u Skupštinu Crne Gore.

U situaciji kada neke opozicione partije tvrde da imaju punu podršku Evropske unije, ne bi bilo iznenađenje da nastane neki opozicioni savez za koji bi tvrdili da je stvoren uz medijaciju “prijatelja” sa Zapada. Jasno je, međutim, a i iskustvo to govori, da jedinstveni nastup opozicije nije moguć, a vjerovatno ni onaj u dvije kolone.

Najrealnija varijanta je od četiri kolone. Sve će brzo biti jasnije, a najdalje do početka nove godine, kada će Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva završiti rad, a zbog kojeg je došlo do novih podjela u opoziciji.

Damjanović pod pritiskom da osnuje partiju

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je, prema saznanjima Dnevnih novina, pod stalnim pritiskom pristalica da osnuje partiju. On se, za sada, ne izjašnjava. Najave formiranja nekoliko novih političkih subjekata, među kojima je dio članstva Socijalističke narodne partije ukazuju na trend daljeg uvećanja broja političkih partija.

Podaci iz februara ove godine govore da je u Crnoj Gori je registrovano 55 partija, od kojih su 43 aktivne, a najavljeno je i formiranje nekoliko novih političkih subjekata.

Prema podacima iz Registra političkih partija, u Crnoj Gori su tokom prethodne godine registrovane tri nove političke partije, dok je početkom ove godine u Registar upisana jedna (Pokret za Pljevlja).

45

avatar
1000
38
7
0
 
44
KtitorimefreeMNEstolarDemonstrant
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ktitor
Gost
Ktitor

DF ne pada 17%, Demokrate u padu 13.5%, SNP stabilan i blago raste 8,2% SDP 3,5%, URA 3% ostali ispod cenzusa u opoziciji zajedno svi mogu do 6-7% uz dobru kampanju.
Ima opozicija većinu.

freeMNE
Gost
freeMNE

Sole pokojni je znao prozborit u svoje pero za opoziciju:”u sprezi sa petom kolonom”… sad me podsjeti…

stolar
Gost
stolar

Bice dva sastanka bez dogovora i svako svojoj kuci

Demonstrant
Gost
Demonstrant

Nema od toga nista kao ni od ovog sporazuma to je samo gubljenje vremena na kraju ce da se izmijesaju i opet da izgube izbore i naredne cetiri godine da se vade na to da ih je neko pokrao

Stari Liberal
Gost
Stari Liberal

IziJo vuk magarca

Marko
Gost
Marko

Većina nih su peta kolona.

ime
Gost
ime

vecni njih i ne odgovara da vladaju jer i ovako uzimaju dio kolaca i vade se na tudju nesposobnost…a sta bi i pormijenili???

Realno
Gost
Realno

Sabirali se ili oduzimali, nikada neće proći sa pritajenim programom prisajedinjenja.

Vojin Podgorica
Gost
Vojin Podgorica

Svi dobro znaju, a rezultati lokalnih izbora odrzanih istovremeno sa parlamentarnim pokazuju da rezultat „Kljuca“ su glasovi SNP-a, odnosnoda broj osvojenih poslanickih mjesta nije posljedica loseg rezultata SNP-a nego loseg koalicionog sporazuma . Niko vise nece da radi za druge, samo ako budu samostalno izasli imace moj glas SNP.

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Ova Crnogorska prvo da promijeni naziv! Sramoti sve sto je crnogorsko

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Pola njih zeli da se približi i bude uz Dps samo polako, uskoro ce to biti

Sony
Gost
Sony

Sto se oni ne pomire sa cinjenicom da su propali i povuku se iz politike nego muce sebe bezveze

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Koliko su ovi iz opozicije pogubljeni sta je ovo. I njih ce neko da glasa ma kako ne

Djekna
Gost
Djekna

E ako oni i sami vise znaju sto ce

crnogorka
Gost
crnogorka

I posle ovakva opozicija ocekuje da dodje na vlast? Nikad ne bih podrzao politicare koji ne znaju sta zele, i koji nemaju jasan plan, takvi ne mogu pomoci gradjanima

Sara
Gost
Sara

Opozicija nece moci ni u 10 kolona da se grubise

Send this to a friend