Politika

Opozicija prihvata parlamentarni dijalog

Foto: BS

Opozicione stranke su načelno spremne da se odazovu pozivu na parlamentarni dijalog, potvrdili su sagovornici Dana iz tih partija.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazali su da zasad neće zvanično saopštiti svoj stav povodom ovog pitanja, ali Dan nezvanično saznaje da su i oni načelno spremni da se odazovu na parlamentarni dijalog, kao i druge stranke iz opozicionog bloka.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nedavno je najavio da će najvjerovatnije za 6. jul zakazati početak dijaloga vlasti i opozicije oko rješenja za koje je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović rekao je da je ova partija uvijek za dijalog.

“Razgovori moraju biti ozbiljni i sveobuhvatni, ne samo o pravosudnim imenovanjima već o svim pitanjima koje smo i naznačili u našem pozivu za evropski konsenzus, a koja se tiču izlaska iz političke krize. Vjerujemo da u crnogorskom parlamentu postoji jasna i ubjedljiva evropska vrednosna većina i da je to jedini put koji Crna Gora vodi prema stabilnosti i neophodnim reformama”, naveo je Vujović za Dan.

Podsjetio je da SDP na dijalog poziva skoro godinu dana.

“Umjesto da smo odmah sa početkom novog skupštinskog saziva ušli u dijalog i tako i tim činom doprinijeli izgradnji povjerenja, vlast je otišla, kao i u gotovo svemu, naopakim putem. Jednostranim usvajanjem tužilačkih zakona, mimo standarda i preporuka Venecijanske komisije, dodatno su podgrijane političke, a rekao bih i društvene podjele, i dodatno urušeno ionako krhko političko povjerenje. Mi smo i prethodnu DPS vlast kritikovali”, istakao je Vujović.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović naveo je da dijalog, koji bi bio otvoreno ohrabren i od strane međunarodnih partnera, nužna pretpostavka rješavanja brojnih otvorenih pitanja koja zahtijevaju kvalifikovanu većinu.

“Ako zvanično dobijemo poziv, sa zadovoljstvom ćemo u punom kapacitetu u njemu učestvovati. Uvjereni smo da je najbolje rješenje političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi doveli do nove parlamentarne većine koja bi bila kadra da izabere sposobniju Vladu od ove koju trenutno imamo. To, imajući u vidu domete postojeće vlade, i neće biti tako teško. Naša dužnost i obaveza je da u dijalogu učestvujemo i budemo do kraja konstruktivan partner”, kazao je Šehović.

I manjine će se odazvati pozivu na dijalog. Portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić kazao je da ova stranka podržava svaki poziv na dijalog i da smatraju da je to preduslov za rješavanje političke krize u kojoj se zemlja nalazi.

“Više puta smo ukazivali svim političkim subjektima da su dijalog i kompromis nužnost u ovom trenutku. U tom smislu, od sastanka očekujemo da bude početak uspostavljanja dijaloga i prevazilaženja krize. Smatram da nam je kompromis oko važnih političkih pitanja i te kako važan, jer je za izbor vrhovnog državnog tužioca potrebna dvotrećinska podrška, kao i za proces izbornog zakonodavstva. Na svim akterima je da pokažu dovoljan stepen ozbiljnosti za političku situaciju u kojoj se nalazimo”, naveo je Omeragić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki
Gost
Miki

Bosnjacima pokloniti sandzak, i Albancima istocni dio CG… Sasluzili su

Someone
Gost
Someone

Ma što god, samo Mikaš da se refa malo, neka je odmorio, pa da se završava ova agonija.

Sekuliana
Gost
Sekuliana

Milo – car !

Send this to a friend