Politika

Opozicija reciklira, DPS politički profitira

Poslanici u Skupštini Crne Gore (Foto: CdM)

Opozicija u Crnoj Gori decenijama reciklira iste zahtjeve, kao i optužbe na račun vlasti. Uz to, sukobi unutar opozicionih partija se samo rasplamsavaju i pojačavaju. Razjedinjena opozicija, sa zahtjevima koji su se čuli i prije deceniju, bez plana i prijedloga kako riješiti ono što smatraju lošim, ostala je tu gdje jeste, u opoziciji. Baš takva opozicija je sve ove godine jačala DPS.

Mnogo je toga što ne funkcioniše unutar raštimovane opozicione kompozicije. Naime, Demokratski front ponovo traži skraćenje himne, srpski jezik, tribojku iz 1905. godine. Retorika koja godinama dominira iz redova DF-a odzvanja jako, negira crnogorski identitet, a forsira prosrpski nacionalistički pristup.

U pauzi od zahtjeva iz 2011. godine, slijedi nova reciklaža. Protesti, tehnička vlada, izborno zakonodavstvo. I sve tako redom, u nedogled. Ponovo, bez ijednog konkretnog prijedloga kako da se riješi situacija koju opozicija naziva, apokaliptičnom. Nema sumnje da je politička kampanja uoči izbora naredne godine u punom jeku.

Može se očekivati da DF iz ladice izvuče famozni “Ugovor o novom početku” iz 2015. kojim je predviđeno da budu otpisani neizmireni dugovi za utrošenu stuju i vodu, naravno, ukoliko taj politički savez konstituiše vlast.

Ugovor koji su prije više godina predočili građanima podrazumijevao je, kako su tada kazali, preuzimanje obaveza DF-a za otpis dospjelih, a neizmirenih obaveza za utrošenu električnu energiju za sva domaćinstva u državi koja se odnose na primarne objekte za stanove, kao i neizmirenih dugova obaveza za utrošenu vodu, usluge odvoza i deponovanja komunalnog otpada.

Naravno, bila je ovo predizborna priča koja je trebalo da privuče što više građana da izađu na proteste, koji su uslijedili, a poznato je kako su se završili.

Baš kao i oni posljednji, ugašeni u političkom bunilu, kao što je bilo ono kada su se po društvenim mrežama jedni druge prozivali zbog novca, ko je dao više. Svi zajedno su doprinijeli da ugase proteste, koji su počeli kao građanski, a završili kao politički.

Kakva je opiziciona scena, možda najbolje pokazuje situacija u kojoj Demokrate ne žele da ustupe jedno mjesto nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva. Umjesto svoje, “nude” fotelju DPS-a ili Predraga Bulatovića.

Fotelja je mila, ma u kojem odboru bila.

I ne samo to. Tražeći “opoziciono jedinstvo” Demokrate prozivaju svoje kolege opozicionare. Posebno na meti Demokrata je DF. Posljednje optužbe Demokrata išle su na to da DF ne brine o pravima Srba, već da im je to prazna priča zarad političkih poena.

Ne štede Demokrate ni SDP, iako su kazali da nakon dešavanja u Kotoru nikad više neće za istim stolom sjedjeti sa SDP-om. A sjeli su, i to više puta.

Ali, žar političke borbe je snažniji od date riječi, a želja da se osvoji što više glasova na sljedećim izborima najmoćniji afrodizijak.

Da se pomene i SDP, partija gotovo izgubljenog političkog rejtinga koja se vratila životnim temama i koja poslije kraha, preko lika i djela nove predsjednice Draginje Vuksanović Stanković pokušava da povrati politički rejting i ugled koji je nekada imala.

Ostali igrači opozicoje su tu. Sa bočne strane nešto urade, kažu, bez posebnog odjeka.

I stiže se do vladajućeg DPS-a.

Odlično opozicija igra za njih. Toliko dobro da, ušuškani u svom miru ponekada gube osjećaj realnog. Sve što je bilo nebitno u prethodnom periodu sada je važno za vladajuću koaliciju. Jer, kampanja je počela.

Tu je još jedna važna stavka. Reforma izbornog zakonodavstva preko Odbora koji ni dnevni red ne može da usvoji. I međunarodna zajednica je tu, da sve podrži, posebno reformu izbornog zakonodavstva, iako su sve dosadašnje izbore priznavali, uz konstataciju da su sprovedeni po međunardnim standardima.

I ponovo se stiže na početak. Začarani krug u kojem se nudi ništa, a traži podrška za novu-staru fotelju i još jedan mandat za dobru poslaničku platu.

Opozicija uzdramana, DPS miran i stabilan.

I da ne bude nejasno. Nije da DPS radi sve kako treba, ali svakako nudi više i nudi konkretnija rješenja od opozicije, ma šta ko mislio ili emotivno gledao na političke aktere. Jaka opozicija bi svakako prisilila vlast da bude bolja i konkretnija. Ali…

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sol
Gost
Sol

Vrlo jednostavno je doskociti DPS hobotnici. Bojkot na svim nivoima, na lokalu naravno, dati im rok od nedelju dana da prihvate tehnicku vladu, pa da vidis kako mole i cvile…naravno uz oritisak EU.

Iskra95
Gost
Iskra95

A Df sa svojim zahtjevima vise podsjeca na politicare koji ne znaju sto ce vise od sebe, pa traze nesto sto su zahtijevali i prije deceniju.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Kako sijes, tako i zanjes. Samo da se opozicija ne slogira posle izbora, jer gradjani su i sami svjesni njihove nesposobnosti i nestrucnosti.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

a dje drps je sposoban i strucan ..poceli ste kadrove njemcima da izvozite …

Marelica
Gost
Marelica

Nije tesko Dps-u da bude najjaca partija svih ovih godina, kad zapravo i nemaju konkurenciju.

Cgg
Gost
Cgg

Imao je par puta ozbiljnoh malih partija protiv sebe ali ih je nagrdio jer su one istinaki mogle nesto drugacije da urade: krivokapic npr,liberali…
A ova prosrpaka ekipa mu ne moze nista

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Opozicija godinama vrti iste zahtjeve, a na tome se ne gradi nasa buducnost.

Leart
Gost
Leart

Bolje biti apstinent nego za ovakvu opoziciju glasati

Komita
Gost
Komita

Ko o cemu opozicija o postenju 😉

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Pa dps da uzme da bojkotuje izbori ovi opet ne bi mogli da pobijede

Liberal
Gost
Liberal

Pola opozicije radi za dps…

Minja
Gost
Minja

Dps ima podršku naroda a to što opozicija nece da se pomiri sa tim je njen problem.

Azra01
Gost
Azra01

Propala opozicija to je svima odavno jasno,nema se tu sta polemisati

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Df=dps
DPS ce slabo vise profitirat….

🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶

Od Vardara pa do Triglava 🎶🎵🎵
Od Djerdapa pa do Jadrans 🎶🎵🎵🎶
Uvjek si mi draga bila domovino moja mila Jugoslavijoooo Jugoslavijooo 🎶🎵🎵🎶🎵

🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶

Zivio Duje I onaj pop 😀😀😀

Nera
Gost
Nera

Crna Gora nema opoziciju nego Srbe i molim da ih nazivate pravim imenom,Srbi!

Sin City State
Gost
Sin City State

Profitira kao pare u koverat za mito ili peti stan iz budžeta za 100 eura ili drugačije?

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Ko je doveo mila na vlast ? ULICA e ona ga jedino može oćerat sve ostale metode svrgavanja milaša i bratije su pucnji u prazno opozicijo ne zamajavaj napaćeni i opljsčkani narod ako nemate hrabrosti i znanja sklonite se možda će mladost imati

Raso
Gost
Raso

Prestanite vise ove ljude da zovete “opozicija” , zovite ih sve jednim imenom JEDINSTVENI DPS! Vise je svima jasno da u CG 30 godina vlada jednopartijski sistem sa sve “opozicijom” u paketu!

z d
Gost
z d

Dok je Opozicija Crnoj Gori ovakva DPS 100 godina na vlasti!!!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

DPS-a samo zanima profit

Send this to a friend