Politika NEKOLIKO KLJUČNIH SMJERNICA SA SASTANKA U SDP-U PALO U ZABORAV

Opozicija zaboravila na 15. oktobar i tehničku vladu

Rok koji je dio opozicije dao vladajućoj koaliciji da do 15. oktobra mora početi dijalog o tehničkoj vladi je istekao i ništa značajno se nije dogodilo, iako su ti zahtjevi saopšteni i šefu kancelarije EU u Podgorici Aivu Oravu, pišu Dnevne novine.

<<<Poruka dijela opozicije: Dijalog o tehničkoj vladi, depolitizacija institucija i izbori u jednom danu<<<

Dio opozicije je na sastanku 9. septembra, koji je organizovala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, dogovorio zajedničke interese, među kojima su tehnička vlada i depolitizacija svih institucija neophodnih za slobodan izborni proces.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka je saopšteno da će opozicione partije i poslanički klubovi koji su posvećeni dijalogu svoje političke stavove temeljiti na nekoliko ključnih smjernica.

“Obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019. godine, i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu. Obaveza zalaganja za dosljednu i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva”, naveli su učesnici sastanka u zajedničkoj izjavi.

Prisutni su bili predstavnik Demokratske Crne Gore kao član Odbora za izbornu reformu Danilo Šaranović, lider Demosa Miodrag Lekić, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i njegov partijski kolega Miloš Konatar, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu Neđeljko Rudović, a od pozvanih nije došao samo nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Od tada do danas dijalog o tehničkoj vladi nije započet i oni koji su ga oročili na 15. oktobar to nijesu mogli ni da očekuju niti da čekaju vladajuću koaliciju jer im je predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović odmah uputio jasnu poruku da razgovora te vrste neće biti.

“Zahtjev opozicije za konstituisanje tehničke vlade zapravo je zahtjev za reviziju rezultata izbora iz 2016. godine. Vlast je učinila sve što je neophodno da se pruži mogućnost opoziciji da se dođe do optimalnog modela koji će svima garantovati regularan izborni proces”, poručio je Milo Đukanović.

On je već 18. septembra, samo par dana nakon sastanka opozicije sa Aivom Oravom, podsjetio da su posljednje izbore OEBS-ODIHR ocijenili kao odraz slobodne volje građana.

“Zato vjerujemo da nema nikakve potrebe za nekom prelaznom vladom, nema potrebe da u Crnoj Gori kontinuirano eksperimentišemo sa nekim novim modelima”, rekao je Đukanović.

Izgleda da su se od opozicionih partija jedino u SDP-u sjetili 15. oktobra, pa je na taj dan potpredsjednik partije Bojan Zeković saopštio da će vlast, ipak, prihvatiti tehničku vladu, ne precizirajući kada.

“Prihvatiće jer teško međunarodnim partnerima može objasniti da neće da razgovara o jednom od ključnih aspekata izbornog procesa”, smatra Zeković.

Dan prije ove Đukanovićeve izjave predstavnici opozicionih partija sastali su se sa šefom Delegacije Evropske unije Airvom Oravom i ambasadorima država članica EU i saopštili da je jedini način da izborno zakonodavstvo bude efikasno sprovedeno i do kraja primijenjeno da to radi tehnička vlada.

Demokratski front je na sastanku predstavljao šef poslaničkog kluba Milutin Đukanović, Demokratsku Crnu Goru lider partije Aleksa Bečić i šef kluba poslanika Boris Bogdanović.

U ime SDP-a na sastanku je bio potpredsjednik partije i šef poslaničkog kluba Raško Konjević, a u ime GP URA potpredsjednik Miloš Konatar.

Takođe, sastanku su prisustvovali i nezavisni poslanici Neđeljko Rudović i Aleksandar Damjanović.

Damjanović: Šta će sada učesnici sastanka?

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže za Dnevne novine da je činjenica da je probijen rok i da nema reakcije od opozicije.

“Očigledno je da zahtjevi sa sastanka jednog dijela opozicije, a koji su bili oročeni do 15. oktobra nijesu ispunjeni. Tu prije svega mislim na dijalog o tehničkoj vladi, kojeg očigledno nema, i kojem nije pomogao ni neprincipijelni dil između DPS-a i jedne opozicione partije kako bi ‘profunkcionisao’ nelegalni i nelegitimni odbor, koji se tobože bavi suštinskim izmjenama izbornih zakona.

Pitanje je za učesnike sastanka šta će uraditi u odnosu na davanje legitimiteta procesu koji očigledno obesmišljava DPS, kako bi potrošio vrijeme za iole ozbiljan dijalog o izbornim pravilima i tehničkojvladi, koja bi nadgledala ta pravila. Činjenica da je probijen rok koji su učesnici na sastanku sami postavili svakako ukazuje na neophodnost reakcije, a da li će je i u kom obliku biti pitanje je za one koji zajedno sa DPS-om,ignorišući veći dio opozicije, ‘rade’ natzv. izmjenama izbornog zakona”, kaže Damjanović.

31

avatar
1000
31
0
0
 
31
FileopgDjeknaPolitikologNevenkaMiško
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

dok im građani tapšu, dive im se i pjevaju srpstvu, pojedini već preko dvadeset godina primaju platu od skoro 2000€. Još gora stvar su ovi mladi koji tek tri- čeitri godine primaju skoro po 2000€ a ne obrću ga na posa, već iz kakvog kafića uz kaficu iskuckaju po jedno ili dva saopštenja. Vi građani trčite za njima, mrzite svoje… Više »

Djekna
Gost
Djekna

Ako je nesto jasno to je da ce Demokrate uskoro biti sa Dps – om

Politikolog
Gost
Politikolog

Kako sijes, tako i zanjes. Samo da se opozicija ne slogira posle izbora, jer gradjani su i sami svjesni njihove nesposobnosti i nestrucnosti.

Nevenka
Gost
Nevenka

Zalosno je sto opoziciju vodi potreba za zadovoljenjem svojih sebicnih interesa, njima gradjani i ova drzava nikad nijesu bili motiv za trud i rad.

Miško
Gost
Miško

Nesposobna opozicija se plasi izbora, to je ovdje najveci problem, jer znaju da posle bojkota koji je trajao skoro 3 godine, propalih protesta i brojnih drugih kikseva, nemaju sanse da ostvare neki bolji izborni rezultat.

KotorankA
Gost
KotorankA

Podrzala sam Becica u Kotoru i iskreno vjerovala da mozda treba dati priliku mladim ljudima, ali posle svega sto se izdesavalo, shvatila sam da niko iz opozicionih redova nije zreo za neki odgovorniji pristup prema gradjanima. Nazalost, mi smo njima na poslednjem mjestu

protestant
Gost
protestant

A uradise li ovi strucnjaci sto za gradjane, ili su svoje bistvovanje na politickoj sceni zasnovali samo na zahtjevima i zalopojkama

JunaK
Gost
JunaK

E dok mi je ova pamet ovu opoziciju necu glasati sigurno

Ramiz_BP
Gost
Ramiz_BP

A ko jos ozbiljno shvata ovu skupinu? Njima je i sporazum bio sveto pismo, pa su drugi dan pljunuli na njega

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Ma ni oni sami vise ne znaju sto su zahtijevali, tako da nista cudno sto su i zaboravili na ovaj zahtjev

Bez Deja
Gost
Bez Deja

Kako im je jak onaj sporazum besss Dejaaa oplakah svi se potpisali kao u leksikon srece mi

DrTosic
Gost
DrTosic

Mislili su da su 90-te pa da ce sa ulice pravo u fotelje hoce kako da ne

komarac
Gost
komarac

Ne dobija se vlast laznim aferama i ruskim parama

Komandant
Gost
Komandant

Nijesu zaboravili ne boj se nego su vidjeli da ih niko ne podrzava i da vrte samo praznu pricu

DaniloGosovic
Gost
DaniloGosovic

Ja nijesam lud da se bunim kad mi je u Odboru kod Brana odlicno, ne bih se mijenjao da mi sad opozicija ponudi ne znam ni ja sta.

Send this to a friend