Politika

Opozicionari odbacuju odgovornost bojkotom

Poslanici koji bojkotuju rad parlamenta odbacuju svoju odgovornost, ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojt Brajan Ji.

On je 2BS Forumu koji se danas održava u Budvi kazao da je ulazak Crne Gore u NATO najdramatičnija promjena, iako se puno toga dešavalo u regionu ove godine.

Kazao je da je članstvo u Alijansi izvanredno dostignuće.

Amerika ostaje uz Crnu Goru na svakom koraku puta ka NATO-u, poručio je Ji.

„Isto tako, Amerika će stati uz svaku zemlju regiona, koja ima taj cilj. Podržavaćemo i NATO kao stub globalne bezbjednosti. Partnerstvo SAD-a i EU neće se mijenjati. Amerika je posvećena Alijansi“, naveo je on.

Prema riječima Jia, pristupanje Crne Gore NATO-u pojačava konzistentnost politike otvorenih vrata, ali otkriva odlučnost Rusije da podrije napredak Balkana na evropskom i evroatlanstkom putu počev od, kako je kazao, drskog plana za Podgoricu i podrške pokretima u Bosni do napora da se izoluje Kosovo.

„Vidjeli smo zapaljivu nacionalističku retoriku i politiku podjela, vidjeli smo suzavac u Skupštini Kosova, političare u Republici Srpskoj koji prijete otcjepljenjem, rulju koja je upala u parlament u Skoplju, opoziciju u Crnoj Gori, koja bojkotuje parlament. Da bi se sve to izbjeglo, lideri u regionu moraju naći političku hrabrost za neophodne, ali nepopularne reforme u interesu građana. Nadam se da će novi premijer Kosova imati hrabrosti da usvoji Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom”, kazao je Ji.

Vlade regiona, kako je dodao, uključujući i Crnu Goru moraju se boriti protiv korupcije.

„Parlamenti treba da zastupaju i brane interese građana. Poslanici koji bojkotuju rad parlamenta odriču se svoje odgovornosti i ignorišu savjet nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Teodora Ruzvelta koji je kazao da je bolje biti hrabar lider u areni nego kritičar ili posmatrač sa strane“, kazao je Ji.

Send this to a friend