Politika

O(p)stanak kontroverznog diplomate

Informaciju da Mitja Drobnič ostaje Dnevnim novinama saopštila je Delegacija EU, uz podsjećanje da je ambasador Drobnič predao akreditivna pisma predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, 24. jula 2012. godine na Cetinju.

“Mandat šefa Delegacije je četiri godine”, saopšteno je Dnevnim novinama, što znači da Drobničev mandat ističe u proljeće naredne godine.

Nezvanične informacije o njegovom prijevremenom odlasku nijesu nastale bez razloga, jer su mnogi očekivali da Drobnič nakon odmora još ove godine napusti mjesto ambasadora u Podgorici. Razloga ima više, ali je osnovni što je on u diplomatskim krugovima prepoznat kao “skandal majstor”, jer je sebi dozovoljavao mnogo više nego što mu mandat ambasadora EU u Podgorici dozvoljava. 

Sve je počelo 2012. kada je izjavio da je “u Crnoj Gori vlast takva da nije smijenjena već 20 godina”. Na zahtjev našeg Ministarstva vanjskih poslova da kaže da li to znači da vlast nije izabrana na demokratskim izborima, Drobnič je automatski promijenio izjavu. Već 2013. Drobnič, mimo diplomatske prakse, traži političku odgovornost zbog afere Snimak, izražavajući razočaranost što je nema.

Uslijedili su i izbori u Crnoj Gori u koje se Drobnič potpuno uključio svojim izjavama.

Ona koja je izazvala pravi skandal je bila da Crna Gora nije morala da uvede sankcije Rusiji. Drobnič je to izjavio iako je poznato da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) obavezuje Crnu Goru da svoju politiku usklađuje sa politikom EU. Drobnič je tada dao 150 hiljada eura Mreži za afirmaciju nevladinog sektora da prati izbore, mimo svih procedura. Nakon izbora MANS je nastupao kao pravni zastupnik opozicije. Itunijekraj skandalima jer je novi uslijedio kada su obraćanja medijima MANS-a, u kojima zastupa opoziciju, upućena sa mejl adrese Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Na red dolazi jedan od navjećih diplomatskih skandala u Crnoj Gori kada se Drobnič nije pojavio na prijemu kodpremijera Mila Đukanovića, povodom Dana nezavisnosti, 21. maja prošle godine.

Zbog svega ovoga Drobnič je imao problema u Briselu. Iako je imao jaku podršku Štefana Filea, morao je da uloži mnogo truda da se opravda. Prema našim saznanjima nije smijenjen samo zato što bi na taj način bile priznate sve greške prema Crnoj Gori koje je Drobnič načinio, a koje bi išle na teret evropskim institucijama.

Send this to a friend