Politika

Opština Berane: Građani trpe jer su izdvajanja Vlade sve manja

Opština Berane danas je saopštila da njihova saradnja sa Vladom nije na očekivanom nivou, a, kako kažu, Beranci su ti koji trpe, jer su izdvajanja za taj grad sve manja.

“Ovakav odnos republičke je vlasti posljedica činjenice da je u ovom gradu na vlasti koalicija koja u političkom smislu ne korenspodira sa onom koja se vodi u Podgorici i aktuelnoj Vladi. Na žalost, građani Berana su ti koji trpe, bez obzira na ogroman trud lokalne uprave, koja je i u prethodnopm periodu davala svoj maksimum da Berane i u praksi postane centar sjeveroistočnog regiona”, navode u beranskoj upravi.

Ipak, kako kažu, izdvajanja za tu opštinu bila su sve manja i manja u susret nedavno završenim lokalnim izborima.

“Vjerovali smo da će se ta praksa poslije martovskih izbora zaustaviti, kao što ne želimo vjerovati u priče koje se mogu čuti u političkim krugovima, a to je da će se zaustaviti dalja ulaganja u razvoj opštine. Zbog svega ovoga očekujemo konkretne poteze i demanti naše Vlade”, navode u Opštini Berane.

Ukazuju da se direktna blokada prema njima osjeća na svakom koraku, počev od činjenice da su državne inspekcije skoro svakodnevno kod njih, do nedavno donešenih sudskih odluka.

“Želimo da vjerujemo da su sudovi nepristrasni, ali ne možemo da ne primijetimo presude na štetu našeg grada u iznosima od nekoliko stotina hiljada eura, pri čemu se stiče utisak da vinovnici tih i takvih presuda postaju i ključni svjedoci. Simptomatično je i da u, ne malom broju slučajeva, Uprava policije, shodno zakonskim ovlašćenjima ne pruža asistenciju kako bi se sprovodile odluke kojima se štiti imovina građana i našeg grada. Porazno je takođe da, prilikom eksproprijacije procjene vještaka na štetu Opštine enormno velike, ili, rečeno rječnikom običnog građanina, kada se otima opštinska imovina ili novac sve je dozvoljeno. Sa druge strane, kada je riječ o potraživanjima Opštine, sve je potpuno drugačije”, kažu u Opštini.

Ocjenjuju da Uprava za nekretnine, odnosno katastar, predstavlja direktnu barijeru razvoju Opštine, jer pojedinci uzurpiraju imovinu i direktno rade protiv interesa građana i svoga grada.

Naglašavaju da je realizacija mnogih infrastrukturnih objekata zaustavljena, da je sasvim očigledno da su mnogo manja izdvajanja za beransku opštinu u odnosu na druge, te da je porazna činjenica da, kada su u pitanju ulaganja u objekte obrazovanja i kulture, opština Berane nije ili je u najmanjoj mjeri planirana, a milionska ulaganja u oblasti turizma nijesu predviđena u dijelu koji se direktno tiče tog grada.

“Poljoprivredni plan je potpuno suprotan zahtjevima lokalne uprave, a sigurni smo da ni takav kakav je neće biti realizovan. Otvoreno pitamo, zašto nema ulaganja u naše ski-centre, konkretno Lokve, kao što moramo podsjetiti da, aktuelnom Vladinom politikom niti jedan seoski vodovod nije planiran ili je riječ o minimalnim ulaganjima. Slično je i sa ulaganjima za javne rasvjete, žičare, dječje vrtiće i tako dalje i tome slično”, nabrajaju u Opštini Berane.

Kako ističu, ne žele da ćute, jer lokalna uprava u Beranama radi isključivo u korist građana i svoga grada.

“Još jednom apelujemo na Vladu naše države da se sa istom, ili makar sličnom, pažnjom posveti Beranama, jer je Berane bilo i ostalo dio ove države”, dodaju u Opštini Berane, zaključujući da će oni nastaviti sa odgovornim odnosom prema građanima, te pružaju ruku saradnje Vladi.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasojevic
Gost
Vasojevic

Kako najmanje kada su investicije preko 10 miliona € sami ste rekli.A manjak je jer imate stotine viška radnika.Sad sami stvarajte novac za njihove plate nedpodobna druzino nezdravih berana.Piiiii uništiste nam grad opančari .

Zvonko Bogdan
Gost
Zvonko Bogdan

Ovo nije istina. Sve investicije koje ova lokalna vlas navodi kao svoje ustvari finansira Vlada CG. Sredstva koja im daje Vlada kroz egalizacioni fond su u ovoj godini znatno uvecana pa su ova davanja posle opstine Niksic u Beranama najveca u CG.

Zoran
Gost
Zoran

Samo ti stavi Srpsku zastavu i sve ce biti. Ada vi ste nebeski narod. Sa nebesa ce vam doc
A i Risto je moga usut malo a ne sve za bosnu dade

Lea
Gost
Lea

Gospodo na vlasti, vi ovu Drzavu ne priznajete,ni ovu vlast.Eto vam Srbija,pa neka vas podrzi.Sram vas bilo.

Gost
Gost
Gost

E neka su vam zavrnuli slavinu. Sta mislite, unististe grad, posvadjaste narod i jos bi da vas neko cascava za to? Kao da citav grad ne zna sta radite i kako radite.

brko mali
Gost
brko mali

jesu li ovo oni sto si za dan nezavisnosti postavili trobojku na zgradu opstine??? sram vas bilo, pa trazi pare od vucica onda, izrode

daga
Gost
daga

Ada Scekic i Jovovic tj. SNP rekoste ne valja Vlada,Crnogorska obiljezja isl.e sad trazite novac iz vase “domovine”.Zao mi je radi naroda u Beranama koji istinski vole i postuju svoju Drzavu Crnu Goru,a to sto vam pripada po Ustavu,kako mozete traziti kad ne priznajete CG institucije.

Send this to a friend