Politika

Marković: Optužnice ove sedmice

Optužnica za pokušaj terorizma u oktobru prošle godine biće spremna ove sedmice, i premijer Duško Marković očekuje da to bude poruka akterima, inspiratorima i finansijerima tog zlodjela da više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države. Marković je to saopštio tokom sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU u Podgorici, saopšteno je iz Vlade.

„Već ove sedmice ćemo biti svjedoci podizanja optužnice za slučaj pokušaja terorističkih napada, jer su svi kapaciteti Specijalnog državnog tužilaštva i organa za sprovođenje zakona usmjereni na ovaj najvažniji slučaj u novijoj istoriji. O izvjesnosti i realnosti navedenog dovoljno govori panika dijela opozicije koja se pojačano pokazuje proteklih dana“, rekao je on.

“Čvrsto vjerujem da će veoma brzo jasna optužnica i transparentan sudski proces staviti tačku na ovaj slučaj, te da će to biti nedvosmislena poruka i akterima ovog zlodjela, a i svim njihovim inspiratorima i finansijerima da više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države“,  naglasio je premijer.

On je, u tom smislu, naznačio i, kako kaže, kontinuirano dezavuisanje crnogorskog pravosudnog sistema i posebno specijalnog tužilaštva.

„Na sve načine nastoji se osporiti kredibilitet specijalnog tužilaštva i svih poteza koje ono povlači kako bi optužnica bila utemeljena… Čvrsto vjerujem da će veoma brzo jasna optužnica i transparentan sudski proces staviti tačku na ovaj slučaj, te da će to biti nedvosmislena poruka i akterima ovog zlodjela, a i svim njihovim inspiratorima i finansijerima da više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države“,  rekao je predsjednik Vlade.

Što se tiče članstva u NATO, premijer očekuje da se o tom pitanju Skupština izjasni narednih dana.

„Za nas je ostvarenje članstva u NATO-u pravo priznanje posvećenosti jedne države da ostvari standarde Alijanse. Čeka nas ratifikacija sjevernoatlanskog Ugovora u crnogorskom parlamentu, u narednim danima, a vladajuća većina, prevashodno vodeći računa o interesu svojih građana, je spremna da u skladu s Ustavom donese odluku glasanjem. Uslijediće predaja našeg ratifikacionog dokumenta Vašingtonu i na kraju kao simboličan čin podizanje crnogorske zastave, kao 29. članice Alijanse, u sjedištu NATO u Belgiji… Želim da i ovom prilikom zahvalim članicama NATO na veoma brzom obavljanju svih procedura za naše punopravno članstvo“, rekao je premijer.

Govoreći o evropskim integracijama predsjednik Vlade je rekao da je Vlada čvrsto i u potpunosti odlučna u namjeri da dinamično nastavi s procesom integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

„Na to nas obavezuju i posljednja istraživanja javnosti koja ukazuju da bi i 76% crnogorskih građana u ovom trenutku glasalo za ulazak u EU. Dakle, i nakon završetka procesa u NATO ključni napori crnogorske Vlade biće posvećeni ovom našem strateškom prioritetu“ , kaže on.

Predsjednik Vlade je podsjetio da smo otvorili 26 pregovaračkih poglavlja, a dva privremeno zatvorili i dodao da vjeruje da ćemo na međuvladinoj konferenciji u junu otvoriti najmanje još dva poglavlja, moguće zatvoriti još jedno.

„Crna Gora je svjesna da politika proširenja zahtijeva ne samo podršku Brisela i zemalja članica. Ona podrazumijeva i da same zemlje koje se integrišu u EU djeluju i rade sve kako bi ispunili potrebne kriterijume. Ovo je posebno potrebno u ovo novo vrijeme, u periodu kad se politika proširenja promijenila i u formi i u suštini, ali i kad sve češće čujemo disonantne poruke o tome kakva je ne samo sudbina Evrope, nego i procesa ujedinjenja kontinenta. Živimo u izazovno vrijeme i stoga svi moramo podijeliti ovaj teret i pokazati potpunu posvećenost i ozbiljnost“, ocijenio je Duško Marković.

Osvrćući se u uvodnom izlaganju na novopredložene inicijative iz regiona premijer je rekao da one moraju biti dobro analizirane i provjerene i da se moraju se sagledati njihove posljedice, kao i to i šta sve podrazumijevaju u pogledu dodatnih institucija, administracije i troškova.

„Crna Gora, kao država koja je daleko odmakla u procesu integracija, ni u kojem slučaju ne može prihvatiti nijednu ideju čija bi realizacija podrazumijevala zastoj ili vraćanje unazad na putu prema članstvu u EU. Stoga i očekujemo da se prije nego što se predlože nove forme ekonomske saradnje, one predstave na pravi način kako bismo sagledali sve reperkusije koje one mogu imati za zemlje Zapadnog Balkana, koje su, kao što dobro znate, na veoma različitim nivoima integrisanosti. Crna Gora nema druge alternative osim one koja znači članstvo u EU. U tom kontekstu, svi naši napori i rad u okviru pregovaračke strukture su usmjereni na prilagođavanje isključivo tržištu Evropske unije. Imajući u vidu stepen integracije na kojem se nalazimo, mi nemamo drugog cilja osim da konačno dovršimo započete procese u sve četiri temeljne slobode i uskoro zatvorimo pregovore u sva četiri poglavlja. Za nas je integracija u EU jedini i osnovni cilj kojem je sve podređeno. Na ostvaranje takvog cilja se nijesmo odlučili samo kroz mandat ove Vlade. To je opredjeljenje naših građana ostvareno kroz referendumski proces, ali i utkano u Ustav kao jedan od osnovnih ciljeva naše vanjske politike. Time i ima veću težinu jer mi smo kandidat koji se beskompromisno usklađuje sa svim prioritetima EU bez obzira na posljedice i nipošto nijesmo pokušali zloupotrijebiti partnerski odnos građen godinama, za dnevnopolitičke trgovine između Istoka i Zapada“, naveo je on.

Premijer se po okončanju sastanka u izjavi za javnost zahvalio Evropskoj komisiji na finansijskoj podršci Crnoj Gori posebno u projektima finansiranja infrastrukture rekavši da je to ključno pitanje za podsticanje ekonomije i ubrzanog ekonomskog razvoja.

„Siguran sam da ćemo ta sredstva iskoristiti i brzo i na najbolji način i omogućiti da Crna Gora u najskorije vrijeme može obezbijediti više radnih mjesta i kvalitetniji život za njene građane“, zaključio je predsjednik Vlade.

Domaćin sastanka u Delegaciji EU u Podgorici bio je šef Delegacije, ambasador Aivo Orav.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Auto-gol
Gost
Auto-gol

“Đukanović je kazao moramo stvoriti uslove da imamo slobodno, nezavisno, nepristrasno i profesionalno sudstvo i tužilaštvo.” Što ima običaj da kaže jedan sa foruma – PAMETNOME DOSTA

xdass
Gost
xdass

Pa oce li opet glasanje ?

0...0
Gost
0...0

A jesu li ih smislili i spakovali kako treba vise eo godinu dana ? Dako se snadju da ih ne provale da lazu

Mrkela
Gost
Mrkela

A gdje sad za praznike

Napad
Gost
Napad

Zar izvrsna I sudska vlast nijesu odvojene

ana
Gost
ana

oli zvat da se vrnu oni MNE vojnici iz Avganistana i oni da je brane UH nerviranje od svih svaki dan

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Da je stvarno bilo kako tvrde Marković i Katnić prvi bi tražio doživotnu robiju za sve koji su imali udjela u tome. Ovako kako mi se čini ovo je iskonstruisano iz DPS kužine i treba im vremena da ubace dokaza koji će nekog na koga odluče da upere prst i da ga eliminišu. Nemoguće je zdravom mozgu da prihvati da… Više »

Primorac
Gost
Primorac

Budi realan i možda mitski gledaš na vlast, ali oni ovo nisu sposobni napravit, a nisu ni znali što im se dešava, žalosno.
Ja bi dao sudstvu da rješava a svakoga ko je htio preko krvlju sugrađana ili građana ove države doći do vlast, trebao bi u zatvor doživotno, šteta sto će proći lišo.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

A da li stvarno misliš da su sposobni spriječit terorističku akciju ili državni udar?! Ja ipak prednost dajem tome da stari udbaši znaju napakovat. A ove što su priznali iz bilo kog razloga treba na doživotnu.

Nele
Gost
Nele

JELI MORAMO DA ČEKAMO DA SE ZAVRŠI AGONIJA OKO “TERORIZMA”, ILI DA NAS PRIME U EU DA BI PILICIJA POČELA DA RADI SVOJ POSAO I NESELEKTIVNO KAŽNJAVA SVE PRESTUPNIKE U SAOBRAĆAJU! OVO VIŠE NIJE SAOBRAĆAJNA NEKULTURA NEGO OPŠTE DIVLJANJE! PUSTITE VIŠE I SINĐU I NATO NIJESTE SAMO ZBOG TOGA DOČEPALI FOTELJU!

Fbmvs
Gost
Fbmvs

Uff , bas nauk. Udaris na drzavu i dobijes 5 mjeseci zatvora.

Martin
Gost
Martin

Nikad vise 1918… Maximal da se osude…CG Mora pokazat zube??

Arsenal
Gost
Arsenal

Zašto se izvršna vlast miješa u posao tužilaštva ?

Nele
Gost
Nele

Čisto da ga podsjeti da mu je ostalo samo tri dana

Virus
Gost
Virus

Ne smije to da radi, to je pritisak na tužilaštvo.

sto se radi
Gost
sto se radi

covjek je bio ministar pravde i zna da ako se ne podigne optuznica do 16-tog sve pade u vodu.

Uspjeh
Gost
Uspjeh

Reče li ovo “VEĆ OVE SEDMICE” ? XAXAXAXA Kao da se desilo juče a ne prije 6 mjeseci XAXAXAXAXAA

Send this to a friend