Politika

Orban: Kad Crna Gora štiti svoje granice onda brani i Mađarsku i cijelu EU

Marković i Orban u Vili Gorica

Premijer Mađarske Viktor Orban saopštio je danas da je Crna Gora već sada spremna za Evropsku uniju, te da bi već sjutra mogla postati članica ako bi za to postojala politička volja. On je istakao da je tokom današnjih razgovora sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem bilo riječi o migracijama i poručio da je Mađarska spremna tu da pomogne.

“Ja sam gospodinu predsjedniku poručio da ako imaju problema sa migrantima, Mađarska je spremna i tu da pomogne, jer kada Crna Gora brani svoje granice onda ne brani samo Crnu Goru nego i Mađarsku i cijelu EU”, jasno je poručio Orban.

“I EU je potrebna CrnaGora”, poručio je Orban koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Njegov domaćin crnogorski premijer Duško Marković je istakao da su odnosi Crne Gore i Mađarske na najvišem nivou, karakterisani savezništvom u NATO-u, saradnjom po pitanju EU, i u konstantnom usponu kada je riječ o potencijalima u ekonomskoj saradnji.

Marković i Orban poručili su danas nakon zvaničnih razgovora da su odnosi dviju država na najvišem nivou, karakterisani savezništvom u NATO- u, saradnjom po pitanju evropskih integracija i izuzetnim prostorom za ulaganja u crnogorsku privredu od strane mađarskih investitora

“Mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou. Karakterisani su savezništvom u NATO-u, saradnjom po pitanju Evropskih integracija i konstantnom usponu kada se radi o potencijalnoj ekonomskoj saradnji”,  rekao je Marković.

On je istakao da Crna Gora cijeni podršku Mađarske kada je u pitanju proces EU integracije Crne Gore i njihovu spremnost da pomognu na ekspertskom nivou i prenesu svoja iskustva.

“EU je za nas apsolutni prioritet, strateški cilj kojim smo posvećeni u potpunosti i koji je važan za nas i za Evropu. Mi ćemo nastaviti da radimo na usvajanju vrijednosti, sprovođenju reformi i jačanju demokratizacije društva. Nalazimo se pred najsloženijom fazom integracija i uz podršku partnera bićemo spremni da se suočimo sa svim obavezama”, naglasio je premijer Marković i dodao: “Razmijenili smo mišljenja i o raznim temama koje su danas prisutne sa aspekta bezbjednosti u regionu ali i u Evropi. Crna Gora ima postavljene mehanizme da očuva svoju bezbjednost ali istovremeno da doprinosi regionalnoj i široj globalnoj bezbjednosti.”

Crna Gora pozdravlja interes Mađarske da promoviše jačanje mađarskih investicija u Crnu Goru i ukupnom jačanju ekonomske saradnje.

“Mađarski investitori su dobrodošli, Crna Gora je svakog dana sve privlačnija za kompanije iz čitavog svijeta i posebno se radujemo kada naši partneri i prijatelji, kao što je Mađarska, to prepoznaju i znaju da koriste u obostranom interesu”, poručio je Marković.

Istakavši da su za Mađarsku zvanični razgovori sa Crnom Gorom izuzetno značajni, premijer Viktor Orban je naglasio da između Crne Gore i Mađarske nema strateških ni taktičkih suprotnosti, te da je to upravo razlog za veoma otvorene razgovore.

On je čestitao Crnoj Gori na članstvu u NATO-u i dodao: “Vi niste izabrali za sebe jednu organizaciju, nego jednu budućnost. Dio te budućnosti smo i mi Mađari, jer smo i mi članica NATO-a. Vidim realne mogućnosti da Crna Gora vrlo brzo postane članica i EU…Mogu odgovorno da kažem da je Crna Gora u suštini spremna za članstvo u Evropskoj uniji.”

Izrazivši zadovoljstvo zbog težnji mađarskih investitora da svoj kapital ulažu u zemlje susjedne regije, premijer Orban je naglasio da prostor za ulaganje postoji i u Crnoj Gori.

“Predstoje nam velike mogućnosti. Biće nam drago da učestvujemo u modernizaciji crnogorske privrede”,  rekao je premijer Orban.

9 Komentara na "Orban: Kad Crna Gora štiti svoje granice onda brani i Mađarsku i cijelu EU"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend