Politika

Organizacije boraca čestitale Dan Podgorice: Iz njihove krvi nikla je sloboda

Delegacije Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata Crne Gore SOBNOR i OBNOR-a iz Podgorice, Danilovgrada i Golubovaca položile su danas, povodom 19. decembra-Dana Glavnog grada, vijenac na Spomenik Partizanu borcu, na Gorici.

Na svečanosti  polaganja vijenca bila je i delegacija Vojnih penzionera, kao i delegacije političkih stranaka koje baštine rat i revoluciju. Minutom ćutanja, odali su počast oslobodiocima Podgorice.

“Na današnji dan 19. decembra 1944. godine Podgorica je oslobodjena od fašizma i ovaj datum i danas zrači kao snažan simbol slobode i trijumf slobodarske Podgorice. Bio je to veličanstveni datum u istoriji sreza podgoričkog, posebno ovog napaćenog i namučenog grada, koji je doživio 72. bombardovanja, od kojih je bilo najžešće ono 4. maja 1944 god. Poslije tog bombardovanja u gradu nije ostalo ništa osim ruševina. Da je naš grad i naš narod pripadao antifašističkoj koaliciji i dao nemerljiv doprinos u slamanju fašizma zaslužuje vječnu zahvalnost svih generacija koje su stasavale i stasavaće poslije drugog svetskog rata”, kazao je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević.

On je poručio da se 1944. godine “rađala sloboda krvlju natopljena”.

“Stvarali su se uslovi za život dostojan čovjeku i najbolji je primjer kako se hrabrošću i sa ponosom brani rodna gruda i njena sloboda. Njihove žrtve nijesu bile uzaludne, jer iz njihove krvi nikla je
sloboda u kojoj mi danas živimo. Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koje su svoje živote ugradili za slobodu Crne Gore, našeg grada i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Djevdjelije. Neka je vječna slava i hvala herojima, vitezovima i palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada”, zaključio je Radojević, čestitajući 76. godina od osloboženja Podgorice u drugom svjetskom ratu.

Send this to a friend