Politika SPREMA LI SE PRIJESTONICA TURIZMA ZA VANREDNE IZBORE?

Osim korone i pandemija nepovjerenja drma vlast u Budvi

Carević, Foto: RTV Budva

Iako su na posljednjim lokalnim izborima u Budvi DF, Demokrate i URA osvojili, to jest povratili vlast, ni poslije šest mjeseci nije došlo do konstituisanja svih organa u punom kapacitetu, pišu Dnevne novine.

Zaslugu za trenutnu veoma lošu situaciju u Budvi ponajviše snosi predsjednik opštine Marko Bato Carević koji je, ponešen slavom i medijskom pažnjom u izbornoj kampanji, u maniru Svetozara Marovića, počeo da samostalno plete mrežu u političkom životu metropole turizma.

Prvi potez je bio da, uz lični dogovor i iza leđa odbora Demokrata u Budvi, nametne izbor Krsta Radovića za predsjednika lokalnog parlamenta, iako još nije bio postignut dogovor o raspodjeli funkcija. Ovim potezom Carević je htio da pokaže dobru volju, a zauzvrat se nadao da će time umiriti Demokrate u traženju novih funkcija u organima lokalne uprave, jer je bio upoznat sa njihovim naraslim apetitima.

Nadalje, umjesto rješavanja nagomilanih problema, a sa ciljem kupovine vremena zbog naraslih tenzija oko zaključivanja koalicionog sporazuma, krenulo se u “ispitivanje” zakonitosti imenovanja koje je postavila DPS administracija i poništavanje svih odluka sa ciljem da se uspostavi raspored snaga prije dolaska DPS na vlast u junu 2020. godine.

Ovakvim činom i očiglednim neznanjem šefa kabineta Nikole Jovanovića, ulazi se u pravni galimatijas gdje CRPS odbija da sprovede upis v.d. direktora lokalnih preduzeća koje je Carević samovoljno i bez dogovora sa koalicionim partnerima postavio i “vraćanje” starih članova upravnih odbora uz jasno navedena uputstva i upozorenje da je za navedeno potrebno sprovesti jasnu zakonsku proceduru.

Međutim, Carevićeva administracija to uporno odbija uz obrazloženje da se radi o revanšizmu ostataka DPS administracije i da će dolaskom apostolske Vlade ipak uspijeti u svom naumu.

Ipak, koliko su sigurni u to što rade najbolje govori podatak da se nijesu upustili u proceduru i uložili žalbe na rješenja o odbijanju upisa u CRPS, nego su nastavili sa javnim napadima na rukovodstvo tog organa.

Takođe, javno su optužili za nesavjestan rad inspektorku Jovanu Nišavić i vršili pritisak na ministarku Tamaru Srzentić da je smijeni zbog toga što je jasno ukazala na nezakonitosti u postupku smjenjivanja rukovodioca organa lokalne uprave koje je postavio DPS.

Koliko ih apostolska Vlada smatra za ozbiljno najbolje govori i podatak da je samo par dana nakon javnog oglašavanja Nikole Jovanovića Vlada Crne Gore inspektorku Jovanu Nišavič postavila za v.d. direktorke Uprave za kadrove. Ovakvo postupanje je dovelo do otežanog poslovanja lokalnih preduzeća, jer postavljeni direktori nemaju pravo potpisa i raspolaganja sredstvima sa žiro računa, pa se i pored solidnog finansijskog stanja nije mogla isplaćivati zarada zaposlenima, niti izmirivati tekuće finansijske obaveze.

Sve ovo prati nagomilano nepovjerenje i nemogućnost dogovora između koalicionih partnera, ali i unutar samog DF. Carević želi sve više funkcija za njemu bliske ljude nauštrb Demokrata, ali i SNP i PzP koji traže svoj dio kolača.

Naime, Carević želi da svog šefa kabineta Nikolu Jovanovića postavi za potpredsjednika opštine kako bi mu prepustio dnevno rukovođenje opštinom, ali nailazi na nezadovoljstvo koalicionih partnera jer SNP i Demokrate traže potpredsjedničko mjesto.

Takođe, SNP i PzP traže mjesto direktora Parking servisa, na šta se ne gleda blagonaklono od strane Demokrata. Demokrate, za sada, uobičajno ćute, ali na terenu uveliko sprovode aktivnosti kako bi diskreditovali Carevića, ali i SNP i PzP.

Takođe, došlo je ogromnog nezadovoljstva unutar NSD, što je rezultiralo direktnim sukobom Bata Carevića sa Milom Božovićem. Naime, sve veći broj nezadovoljnih članova traži Carevićevu ostavku zbog njegovog autokratskog rukovođenja, a kao njegov nasljednik se spominje sekretar za investicije Mladen Mikijelj, koji je i hapšen tokom protesta ispred Opštine Budva. Kao posljedica nemogućnosti postizanja dogovora došlo je do raspuštanja odbora NSD u Budvi, ali se to još uvijek drži u tajnosti.

Sa druge strane, članovi upravnih odbora i direktori lokalnih preduzeća koje je postavio DPS, a koji su još uvijek upisani kao organi upravljanja u CRPS, spremaju krivične prijave protiv Carevićevih direktora i “starih” članova upravnih odbora zbog uzurpacije i nezakonitog upravljanja lokalnim preduzećima. Tim prije što je zbog kolapsa u funkcionisanju došlo do znatne materijalne i finansijske štete za koju će uzurpatori morati da odgovaraju.

Kao rezultat svega navedenog, u vladajućoj koaliciji sve glasnije spominju prijevremene izbore, ali se čekaju rezultati lokalnih izbora u Nikšiću. Ono što je izvjesno, nijedna strana ne popušta i nema međusobnog povjerenja, a nezadovoljstvo će se na kraju iskazati kroz međusobna optuživanja i utrkivanje “za glas više”.

Zbog svih dešavanja i haosa unutar DF i na relaciji DF sa Demokratama nije usvojen budžet opštine Budva i više puta je odlagano održavanje Skupštine opštine Budva.

Kao spas u posljednjem času Carević je našao u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, gdje je medijskim pritiskom na Vladu i ministarku zdravlja uspješno skrenuo fokus sa problema u funkcionisanju lokalne uprave na zdrastvenu situaciju izazvanu pandemijom COVID-19.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marija
Gost
Marija

Zasto Calovicka cuti o Krimovici? Zasto NVO cute o posjeti takozvanog apostola poljoprivrede Krimovici? Sta radi Sdt?

grabovina
Gost
grabovina

Kakvo leglo licemjera , kukavica , ulizica , lopovčića , kvazi intelektualaca i novinara , pohlepe i zavisti , bezlični i bezidejni grad – Laku noć Budvo.

kachawendyca
Gost
kachawendyca

demonizacija i klerofašizacija

micko
Gost
micko

Jel se ikad izvinuo gradonačelnik onome narodu sto ih je prozvao da uzimaju pare da bi ih pisali da su pozitivni?

Sun will rise
Gost
Sun will rise

Što će da se čini od budvadjana kad im propane još jedna sezona. Inat ćeraju, a njima se obija o glavi

Burek
Gost
Burek

Koliko muke i mutljavine u opštini od 20 hiljada ljudi. U Kini i Japanu je mirnije u gradovima od 5-10 miliona ljudi.

Emma
Gost
Emma

Budva birala i izabrala !

Nikola
Gost
Nikola

600 zaposljenih u opstinu… i jos 500 na cekanje obecanih… blago nama s vama!

Ebabil
Gost
Ebabil

Ta vlast sa takvim kadrom nikada ne moze biti stabilna,sve na silu a opstina propada.

Ups!
Gost
Ups!

Spremni za turističku sezonu!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Mozemo topove da ponudimo turistima za početak!

za po ure
Gost
za po ure

Jovanovic ( iskomleksirani) I neuki vodi opstinu uz to nema drzavninispit I pod istragom je zbog pranja para . A obojica su toliko osiona da nije normalno .

Bot32
Gost
Bot32

Nije nepovjerenje već čista vjera. Korona je samo ogolila sistem upravljanja gradom koji je mnogo loš. Uglavnom cijela ta ekipa je tu čisto iz ličnih interesa da završavaju svoje poslove. Nikome tu nije stalo ni do grada ni do građana. Ono što karakteriše ovu strukturu je kombinacija neznanja i bahaćenja bez želje da se stvarno uhvate u koštac sa problemima.… Više »

Role je King
Gost
Role je King

Litijali su zajedno,padali ispred Opstine,kadili Opstinu,popovi,casne sestre,ljubili se,grlili,dovodili magarca,razni performansi ali fotelju niko ne zeli da dijeli,pogotovo ne sofer koji kaze da ima sve i da mu politika nije potrebna. Novi izbori i svi za Crnu Goru,za Budvu,za EU!

Anchi
Gost
Anchi

Bato je ljudina,a dps ne moze dobit Bd za narednih 100 godina

za po ure
Gost
za po ure

Bato ,,ljudina” prodaje svoje kokoške opstini za narodnu kuhinju , iq25 Anchi

Cola
Gost
Cola

Sve tacno receno, od rijeci do rijeci.

Dejo 1160 mln
Gost
Dejo 1160 mln

Dosadni ste više.

Velimir
Gost
Velimir

Ovo povadili jedni drugima- cetnici I mrziteljiCrne Gore!

Građanin Budve
Gost
Građanin Budve

Ovo Budva nije zasluzila. Primitivac i bahati malograđanin bez premca. ,,Od tunela do tunel” njegov je san ….Sta reci!

Send this to a friend