Politika

Oskoš sam dostavlja oklopna vozila, transport uključen u cijenu

Sjedinjene Američke Države obezbijediće transport lakooklopnih vozila koje je Ministarstvo odbrane kupilo od američke kompanije Oškoš iz Viskonsina.

“Za transport je zadužena kompanija Oškoš, što je uračunato u cijenu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane ranije je ove godine poništilo tender za transport oklopnih vozila, nakon što se nijedna kompanija iz Crne Gore nije prijavila za sprovođenje ove usluge.

Potencijalni ponuđači su, kako je objavljeno na portalu javnih nabavki, naveli da je vrijednost nabavke višestruko manja od procijenjene vrijednosti.

Iz Ministarstva odbrane, kazali su Pobjedi da, uprkos neuspjelom tenderu, dinamika isporuke lakooklopnih patrolnih vozila za sada teče planiranim tokom a predviđena je, kako su kazali, za treći kvartal ove godine.

“Iako u postupku nabavke usluge transporta lakooklopnih patrolnih vozila nije bilo zainteresovanih ponuđača iz Crne Gore, to nije uticalo na povećanje vrijednosti same usluge”, kazali su iz Ministarstva, upitani da li će ponuditi više novca za uslugu koju traže.

Iz resora Predraga Boškovića navode da je procijenjena vrijednost usluge transporta ostala nepromijenjena jer je definisana na osnovu ispitivanja tržišta, ali i na osnovu komunikacije koja je ostvarena sa kolegama iz Slovenije čija isporuka ovih oklopnih vozila stiže krajem ove, odnosno početkom naredne godine. Zato će, kako su kazali, uspostaviti saradnju sa SAD kako bi transport bio sproveden.

“Ministarstvo odbrane preuzelo je aktivnosti da se u saradnji sa partnerima iz SAD-a organizuje siguran transport ovih vozila po principu door to door, odnosno od Vinskonsina u SAD do kasarne „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu”, objasnili su iz Ministarstva.

Za sada, kako su kazali, nemaju bojazni da isporuka neće stići u predviđenom roku.

“Međutim, svjesni nepredvidivosti u vezi sa pandemijom korona virusa koja je pogodila ne samo Crnu Goru, već i cijeli svijet, intenzivno pratimo razvoj situacije, te ukoliko dođe do promjena javnost će svakako biti blagovremeno obaviještena”, zaključili su u Ministarstvu odbrane.

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale su u oktobru prošle godine ugovor o nabavci 67 lako oklopnih patrolnih vozila čija je vrijednost 36 miliona eura.

Prvih 20 komada lako oklopnih vozila, planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore (VCG) u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci (ukupno 67) stići će iz fabrike Oškoš u Vojsku Crne Gore do 2023. godine. Nakon što Crna Gora bude opremljena JLTV vozilima, postaće četvrta članica NATO koja je koristila ovu vrstu naoružanja. Do sada su ugovore sa Oškošom sklopile Litvanija, Velika Britanija i Slovenija. Nabavkom ovih vozila dvije pješadijske čete Vojske Crne Gore biće u potpunosti opremljene sa vozilima posljednje generacije. Skoplje će, prema pisanju Balkanske bezbjednosne mreže, uskoro potpisati ugovor sa Oškoš kompanijom o nabavci 151 JLTV-a u periodu do 2024. godine, a zatim u sljedeće četiri godine još 98 vozila.

Ova vozila će biti opremljena sistemom veze i daljinski upravljanim oružnim stanicama, sa mogućnošću upravljanja instaliranim naoružanjem iz unutrašnjosti vozila, pri čemu se crnogorski vojnici neće izlagati riziku, kao što je slučaj kod drugih sistema kod kojih vojnik mora da izađe iz vozila da bi upotrijebio naoružanje. Takva vrsta opreme koštaće Ministarstvo dodatnih 35 miliona eura, a ugovor o isporuci ovih sistema je prošle sedmice skopljen sa izraelskom firmom Elbit.

24

avatar
1000
8
16
0
 
18
HamerilogikaTvrtkobozidarstarac fočo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tvrtko
Gost
Tvrtko

To bi jedan tenk sve raśćera s puta-zalu bačene pare a ne razumije se odje niko da ih ,,opravi,,.

starac fočo
Gost
starac fočo

Oshkosh su najbolja vojna vozila na svijetu, jer da nije tako ne bi ih koristili Amerikanci i njihove oružane snage. Vidim četnici se dobro zabrinuli čim komentarišu ovu informaciju. Naša će vojska u oshkosh a vaša u uaz i gaz kante koje su vam “braća” uvalili. Svako na svoju stranu i vojno i kulturološki. Ajte prijatno.

bozidar
Gost
bozidar

Za te skalamerije je dovoljno i jedno malo bolje vatrogasno vozilo sve ostalo bilo bi nesrazmjerna upotreba sile.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Bolje Mašane da ste kupili… Kupuj domaće! No, mora se od Amera nešto kupiti, nema ništa za džabe.

Božidar
Gost
Božidar

Pa ovaj otpad su nam bogami naši prijatelji Ameri super uvalili ja mislim da se još smiju a mi jadni šta ćemo moramo to uzet pa koliko košta košta jel ajde zamjeri se Amerima. Inače njima ovakve države i služe da bi skupo prodavali ili poklanjail svoj otpad.

Riselje
Gost
Riselje

Pises gluposti, ovo su vozila nove generacije i pokazala su se veoma dobro!

Sao Paolo
Gost
Sao Paolo

Protiv koga sa ovim oklopnim vozilima!‘? Zar nas ne brani NATO?

Durmitorac
Gost
Durmitorac

Nikad se ne zna od koga, ili zna, ali je vojna tajna.
Ja bih ih grupisao na granicu sa Srbijom….jer, ko jednom prevari prevariće i drugi put ako mu dozvolimo.NATO je spreman u svako doba, ako ga pozovemo u pomoć.

Božidar
Gost
Božidar

Pa baš bi se uplašili u Srbiji pa od ovakvih skalamerija se više plaše oni koji ih imaju jer znaju da je to samo otpad nego oni koji bi se trebali plašiti jer i oni znaju da je to samo otpad.

Plunjas
Gost
Plunjas

Protiv koga? Protiv svakoga ko bi da rovari po CG. Neka se nadje, da ne moramo gnjavit nato.

Gazi bagru Milo
Gost
Gazi bagru Milo

NATO nas brani spolja ali ova nam trebaju da gazimo ovu bagru izdajnicku iznutra…

logika
Gost
logika

e to je “cast i junastvo” takvih kao ti, modernih “crnogoraca”, koji bi gazili ljude… pih

Giska
Gost
Giska

Cim oni trce da ih sto prije dostave to ne valja djavola

Marko
Gost
Marko

Kakva logika!Radi se o najprestižnijoj američkoj firmi.

Pitanje
Gost
Pitanje

Sve lijepo. Kakvi su na zolje i tomahavke?

hmhm
Gost
hmhm

isprobani ne bi ih ni amerikanci uzimali da nisu dobri

logika
Gost
logika

da, da, kako da ne… ovo je LAKO-oklopno vozilo, a nijedno takvo vozilo na svijetu nije otporno na protiv-oklopne sisteme…..

Slavko
Gost
Slavko

Dobro je da za 36 MILIONA hoce da nam dostave te trecerazredne krntije.

asssd
Gost
asssd

da da trećerazredne a ušle u proizvodnju prošle godine 😂 uz ove mašine sa naoružanjem, trebalo bi nabavit još 20 ili više tekova leopard 2 a4 pa ih poslije nadogradit, najbolje evropsko oklopno vozilo a nije toliko skup šta nudi.

Prč
Gost
Prč

Ne znam nista o ovim vozilima al koliko vidim ne koristi ih americka vojska vec ih prouzvodi a ericka firma

Hameri
Gost
Hameri

Koristi ih samo jos nisu zamijenili sve Hamere

logika
Gost
logika

a znas li ti koliko (miliona) kosta jedan leopard tenk?

Plunjas
Gost
Plunjas

da su ruske bile bi ti odlicne, znamo vas…

MILO NATO CPC
Gost
MILO NATO CPC

vidjecete jesu li trecerazredne kad pocnete da se pomamljujete..

Send this to a friend