Politika

Osmani Sadriu: Srbija ne želi dobrosusjedske odnose u regionu; Đukanović: Podržavamo da Kosovo postane članica SE i dobije status kandidata

Uvjeren sam da će dobra frekvencija i iskren dijalog doprinositi unapređenju kvalitetnog dobrosusjestva i unapređenju međudržavne saradnje. Razumijemo ambcije Kosova da postane članica Savjeta Evrope, Partnerstva za mir i dobije status kandidata za EU, i to snažno podržavamo, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon razgovora sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu. Predsjednica Kosova koja boravi u posjeti Crnoj Gori je jasno poručila da je Srbija jedina država u regionu koja ne želi dobrosusjedske odnose u regionu. Zanimljivo je da je Osmani Sadriu prije 23 godine u Crnu Goru došla kao izbjeglica, a sad kao predsjednica Kosova.

Đukanović i Osmani Sadriu
Đukanović i Osmani Sadriu

“Odnos dvije zemlje su sadržajni i prijateljski. Ostaje nam da radimo da ustavnoj vidljivosti i legitimiaciji crnogorske manjine na Kosovu. Razgovarali smo o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje. Ponovili smo posvećenost da unapređujemo saobraćajnu infrastrukturu”, kazao je Đukanović novinarima u vili Gorica.

On je naglasio da Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa u pregovorima Kosova i Srbije.

“Uvjereni smo da može doći do održivog sporazuma. Sa rješavanjem tog pitanja bitno bi bila riješena stabilnost ovog regiona”, poručio je crnogorski predsjednik.

On je naglasio da vjerujem, da nakon konsolidacije izvršne vlasti u Crnoj Gori, kroz predsjedničke, očekuje realno skoro i parlamentarne izbore.

“I nakon što se, nadajmo se, uspješno okonča proces pregovora o sporazumu između Srbije i Kosova, da će se stvoriti bolji uslovi za punu posvećenost bileteralnim odnosima, punu posvećenost ukupne međudržavne saradnje i za dalji prosperitet naših odnosa. Zaključno, sa pažnjom pratimo sve što se događa u pregovorima između Kosova i Srbije. Snažno podržavamo dijalog kao put bez alternative. Vjerujemo da je taj dijalog uspješno počeo i da može dobiti novu dinamiku, da može dobiti novi kvalitet. Uvjereni smo da je moguće doći do pravnobavezujućeg, dugoročno održivog sporazuma. Želimo da kao odgovorni susjedi podržimo Kosovo. To radimo i u našim kontaktima sa Srbijom. To jeste njihov primarni interes, ali da se ne zavaravamo, to je jedan od najvažnijih interesa svih nas koji živimo u regionu. Sa rješavanjem tog pitanja, bila bi bitno unaprijeđena stabilnost ovog regiona, a time stvoreni uslovi za puniju posvećenost ekonomskom i demokratskom razvoju našeg regiona. Vjerujemo u dijalog i vjerujemo da nam u tom dijalogu, naši evropski i američki partneri, mogu pomoći. Zaključujem zahvalnošću za posjetu, zahvalnošću za prijateljske i konstruktivne prijedloge, koji će, siguran sam, voditi daljem unaprijeđenju naših međudržavnih odnosa”, istakao je Đukanović.

Osmani je istakla da je jedinstveno prijateljstvo naših građana.

“Veliko zadovoljstvo je razgovarati o izvanrednim potencijalima saradnje. Kao dvije nezavisne zemlje naši odnosi su još posećeniji zbog međuljudskih odnosa.  Zato važno da je ovo posjeta jednoj prijateljskoj državi. Prolazimo kroz izazove i jedni i drugi”, kazala je ona.

Osmani Sadriu je naglasila da “jedan lider” ove dvije nezavisne države zove projektima koji su privremeni.

“Crna Gora i Kosovo su suverene i nezavisne  države i jasno posvećene putu ka članstvu u EU. Nastavićemo da radimo s ciljem rješavanja pitanja naše bolne prošlosti. Nastavićemo putem mira i stabilnosti. Hvala Vam predsjdniče na nepokolebljivoj podršci našem putu i što naše savezništvo predstavlja put za cijeli region. Članstvo Crne Gore u NATO doprinijelo je miru u cijelom regionu”, naglasila je Osmani Sadriu.

Ona je između ostalog rekla da samo jedna zemlja u regionu ne želi dobrosusjedske odnose, a to je Srbija.

“To je jedini izvor rizika za nestabilnosti. Strateški cilj EU je da sve ove zemlje postanu članice Unije jer se samo tako može ostvariti mir u regionu”, smatra predsjednica Kosova.

Prema njenim riječima Crna Gora je pokazala jasnu podršku Kosovu na svim poljima do sada.

“Đukanovićeva podrška se posvjedočila mnogo puta do sada. Nemam dilemu da će se podrška Crne Gore nastaviti.

Kazala je da je u Crnu Goru prije 23 godine ušla kao izbjeglica.

“Nadam se da će ova posjeta, takođe, biti jedan značajan korak u poboljšanju bilateralnih odnosa i potvrđivanju inicijativa koje su opredijeljene za progres i napredak naših građana. Kao što sam već rekla, prije 23 godine ja sam ušla u Crnu Goru kao izbjeglica, a danas se vraćam kao predsjednica nezavisne i suverene Republike sa jasnim strateškim ciljem da zauzmemo zasluženo mjesto u Evropskoj uniji i NATO-u, i mi se osjećamo sigurnim na ovom putu kada se pored nas nalaze prijatelji kao što ste vi”, dodala  je Osmani.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je naglasio da je jasno da u podršku koju Crna Gora daje Kosovu nema zakulisnih misli.

“Ovaj region će biti stabilniji kada bude integrisan u evroatlanske strukture. Kada podrška dolazi iz regiona ona je najvažnija. Nemojte sumnjati u našu podršku i značaj te podrške. Crna Gora je ostvarila mnogo veći značaj i kredibilitet u međunarodnoj zajednici u odnosu na njenu veličinu. U posljednje dvije godine lutanja ne vjerujem da smo izgubili taj kredibilitet”, rekao je Đukanović.

On  je kazao da očekuje da će kroz konsolidaciju vlasti kroz predsjedničke, i nada se i parlamentarne izbore, stvoriti što bolji uslovi sa punu posvećenost saradnji.

Osmani o Kurtiju i francusko – njemačkom planu

Osmani Sadriu
Osmani Sadriu

“Stavovi Kosova o planu su bili jasni još od predlaganja tog dokumenta. Uvijek potenciramo da postoje stvati koje se moraju objasniti u tom porcesu. Moramo ispregovarati međunarodne garancije. Treba da se razjasne brojni aspekti ovog plana”, mišljenje je Osmani Sadriu.

O Zajednici srpskih opština

Predsjednica Kosova je naglasila da se ovdje se ne radi o novim okolnostima.

“Ne možemo imati monoetničke strukture. Ne možemo imati izvršnu vlast za ovu zajednicu. To bi miglo dovesti do stvaranja entiteta kao Republiku Srpsku. Težimo evropskim modelima iz 21. vijeka. Srbija nastavlja da minira naš suverenitet. Pitanje prava manjina je na stolu ali ne želimo da damo Srbiji instrument kontrole kojim ce minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet. Ne želimo modele koji vode sagregaciji. Ne može se uvoditi izvršna vlast na tom nivou. Taj dokument je naša budućnost. Naši građani nakon toliko patnje zbog režima devedesetih, zaslužuju mir”, zaključila je Osmani Sadriu.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Duki
Gost
Duki

I dijaspora u Americi se ne bi složili sa ovim nikako.

Kom
Gost
Kom

Ovakav stav ima Kosovo i bivša vlast u Crnoj Gori.. svi ostali – Albanija, Makedonija, … Misle suprotno

Ivan
Gost
Ivan

Odoše SDP glasovi DPS-u. :))

Peter pan
Gost
Peter pan

Zasto mi ne pustite komentare
Zivjela kraljice ne samo albanska veci balkanska
Zgodna ,pametna kulturna samo takva udri po dusmanu jer oni na balkanu nece osim sebe Nikola.
Neka si vjecna kosova.

9Bojna
Gost
9Bojna

Zadnjih 900g Srbija s nikim nije imala prijateljske odnose, pardon je sa Kinom , Rusijom i Sijevernom Korejom

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Osmani samo hrabro!!!

KapetanRitcudis
Gost
KapetanRitcudis

Ako cete mi putiti komentar htio bih samo skrenuti paznju na jednu neistinu koju je doticna izgovorila a preko koje se vidim preskace. Naime taj “jedan lider” kako ga je nazvala nikad nije rekao da je CG privremena tvorevina vec samo za tkz.kosovo,tako da nebih da nas doticna stavlja u isti kos sa njima.Hvala.

ElPatron
Gost
ElPatron

Još malo

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Dobro došla Osmani u našu Državu 🇲🇪 pa dušmani neka puknu df i ura snp Beogracke SLUGE. Vučić nek briše svoje Dvorište u BG mnogo mu je prljavo i zagađeno toliko mu je zagađeno da se i sam guši .

Marina
Gost
Marina

Beogracke?? Jao majko mila, nije ni čudo sto smo po istraživanjima EU najgluplji narod Evrope.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Irena
Gost
Irena

Uvijek si dobrodošla!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Daje joj se prostor da iz crne gore napada srbiju, pa se posle dps pristalice pitaju što ih bivši glasači ,pa i članstvo masovno napuštaju.Osjetićete posledice za takvu politiku na ovim predstojećim predjsjedničkim izborima gdje ne bi bilo nemoguće da upravo zbog ovakve politike kandidat dps ne prođe ni prvi krug izbora.

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Nije joj niko dao prostor, normalno je da na konferenciji za štampu govori o aktuelnim dešavanjima, zasto bi Vjosa morala da voli Srbiju?

Licina
Gost
Licina

Tripune Ako ko koga napada i proganja i koci za napretkom to je Samo jedno mjesto krivo i zove se Beograd

Hogar
Gost
Hogar

Bravo,Vjosa 👍 to je to,opasnost po cijeli region je tzv “napaćeno srpsko biće” tj izmišljena ugroženost u cilju agresije.Sve bi da otmu,sve bi da ukradu,ni grobovi im nijesu sveti.

Posmatra
Gost
Posmatra

Greska.. Srbija postuje Rumuniju. Bugarsku. Makedoniju. Republiku Srpsku i ima izvrsne odnose sa njima. Ovo dvoje nek se tese

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Orvelovska prica

Send this to a friend