Politika brajović potpisao odluku

Osnovan Centar za prikupljanje dokumentata o ratnim zločinima tokom devedestih

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, potpisao je danas Odluku o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra Crna Gora, čiji je zadatak između ostalog prikupljanje relevantnih dokumenata u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na
teritoriji Crne Gore, sa svim izjavama, optužnicama, presudama i drugim izvorima vezanim za ratnu prošlost tokom 90-tih godina. Skupština Crne Gore preuzela je obavezu da sakupljenu građu čuva i učini je trajno dostupnom svim zainteresovanima.

Riječ je o nastavku saradnje na partnerskom projektu „Odgovornost za prošlost“ sa Inicijativom mladih za ljudska prava, nakon potpisanog Memoranduma 30. januara ove godine.

Po potisivanju Odluke o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra Crna Gora, Brajović je istakao da ga čini ponosnim što je i kao predsjednik Skupštine Crne Gore u prilici da pruži još jedan doprinos svom antiratnom angažmanu i jasnoj političkoj orijentaciji tokom više od 30 godina društvenog djelovanja.

Predsjednik Skupštine je naglasio da je riječ o važnom projektu koji će biti naše zajedničko svjedočanstvo, trajna opomena i zalog za budućnost mladih, mira u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana.

“Skupština Crne Gore će uvijek pružiti podršku svim projektima i politikama koje doprinose da mladi ljudi danas ne lutaju u društvenim orijentacijama, da odole desničarskim populističkim pokretima koji nude laka, ali potpuno nerealna rješenja. Objektivno i otvoreno suočavanje s nemilim epizodama iz prošlosti ovih prostora, obavezan je korak u preventivi za buduća djela. Time ujedno odajemo počast žrtvama ratnih zločina, ali i jasno pozivamo da se utvrdi individualna odgovornost počinilaca tih zločina”, istakao je predsjednik Brajović, uz uvjerenje da će rezultati projekta dodatno ojačati multietnički, mulitikonfesionalni i multikulturni sklad, a posebno antifašistički karakter građanske, evropske i sekularne države Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je član Savjeta Istraživačko-dokumentacionog centra, čiji su članovi i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić, bivši sudija Crne Gore Suda za ljudska prava i profesor Pravnog fakulteta UCG Nebojša Vučinić, publicista Rifat Rastoder, šefica dopisništva Radio Slobodna Evropa u Podgorici Slavica Brajović, predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Blakaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Prvi za kojeg postoje tone snimaka I dokumenata I kojeg nema ni zemaljskog ni nebeskog suda da bi opovrgao njegovu krivicu je Risto ratni zlocinac lazni pop I hriscani.Ako su njegova braca u krvi krivi Slobo,Radovan,Ratko,Arkan,i ostali zlocinci on je tu rame uz rame sa njima.On mora da odgovara jer je duznost svih nas prema svi onim nesretnicima koji su… Više »

Undertaker
Gost
Undertaker

Jasete nas 30 godina, a nasli se za shodno poslije 25 od zavrsetka rata da kao trazite zlocince, pa to ste trebali eventualno par godina poslije rata, a ne cetvrt vijeka kasnije, e kuku! Nikada mi pored vas i ovih iz DF-a necemo na noge.. Samo bjezati odavde ko moze, sto dalje…

Pedja *
Gost
Pedja *

Spavas li mirno Mandicu ?

Jorgos
Gost
Jorgos

Oce li na spisak biti oni sto su to dogovarali,da bi se kompletirala prica.

Cg.nn
Gost
Cg.nn

Konacno da se kazne zlocinci koji su ubijali nenaoruzane i nemocne ljude…to su zvijeri u ljudskoj kozi

Svjetčuda
Gost
Svjetčuda

Tako je!! ZVJERI!! Da dodam. I, ZVIJERI I GUSLARI U CRNIM MANTIJAMA!!!

Send this to a friend