Politika

Ostvarivanje Agende održivog razvoja prioritet za članstvo EU

Nastavak jačanja sinergija između dva ključna razvojna procesa Crne Gore – pristupanja Evropskoj uniji i ostvarivanja Agende održivog razvoja do 2030. centralna je tema dvodnevnog skupa koji su organizovali Kancelarija glavnog pregovarača Vlade Crne Gore i Sistem Ujedinjenih nacija u zemlji.

„Povezivanjem procesa pregovora Crne Gore o članstvu u EU sa procesom sprovođenja Agende održivog razvoju do 2030. godine, Crna Gora se posvetila ne samo nacionalnim prioritetima, već i potrebama održivog razvoja koje su prepoznali građani cijelog svijeta“, ocijenio je Marko Mrdak, zamjenik glavnog pregovarača.

Kako je istakao, povezivanje ovih procesa logičan je slijed koraka ukoliko imamo na umu da je skoro dvije trećine mjera u okviru 17 ciljeva.

“Tačnije 109 od 169 zadataka Agende održivog razvoja povezano je sa pregovaračkim poglavljima“, dodao je Mrdak naglasivši da Vlada Crne Gore nastoji da iskoristi svu raspoloživu međunarodnu ekspertizu kako bi, ispunjavanjem međunarodnih obaveza i nacionalnih prioriteta, doprinijela boljem životnom standardu svih građana.

Mrdak je podsjetio i da je Vlada kroz svoj strateški okvir rada upravo uvezala pregovarački proces sa ciljevima Agende održivog razvoja, čime je stvoren okvir za koherentno vođenje svih politika koje vode ostvarenju unutrašnjih i vanjskih ciljeva.

Tokom dvodnevnog skupa, učesnici će raditi na identifikaciji programskih oblasti i zajedničkih ciljeva dvije agende, na razradi podudarajućih dinamika kao i na mapiranju relevantnih instrumenata koji će osnažiti ostvarivanje ciljeva oba procesa.

„Pristupanje Evropskoj uniji i Agenda održivog razvoja za 2030. godinu su dvije međunarodne obaveze koje je Vlada Crne Gore tranformisala u nacionalne prioritete. Ispunjenje kriterijuma za pristupanje i postizanje ciljeva održivog razvoja će osloboditi niz transformativnih promjena u zemlji, koje imaju za cilj ostvarivanje poboljšanja života crnogorskih građana“, ocijenila je Fiona Mekluni, rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, naglasivši značaj korišćenja kombinovanih znanja i resursa u rješavanju ključnih nacionalnih prioriteta.

„Ova radionica je dokaz toga i dolazi u veoma dobrom trenutku da unaprijedimo naše aktivnosti na komplementarnosti i identifikovanim sinergijama između procesa pristupanja Evropskoj uniji i Agende 2030“, dodala je Mekluni.

Send this to a friend