Politika

Otkaz vojnicima koji odbiju NATO misiju

VCG

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljaju o Izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore. Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da su razlozi za donošenje izmjena zakona usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmjene poslova Generalštaba.

„Prijedlogom zakona propisuje se da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve. Ugovor sačinjavaju vojni obaveznici koji su na osnovu internog oglasa sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi rezervnog sastava vojske. Brojnu veličinu rezerve određuje Vlada“, pojasnio je Bošković.

Navodi i da značajan dio nadležnosti ide od ministra u ruke načelnika Generalštaba. Propisana je nova zakletva za vojnike, kao i novi zadaci po ulasku u NATO, pa će, pored već propisanih obaveza, vojnici imati i obavezu da brane ostale članice NATO-a. Propisani su novi uslovi za prestanak vojne službe.

„Odbijanje stupanja u službu formacijskog mjesta na koje je postavljeno, odbijanje učešća u međunarodnim snagama u inostranstvu suprotno propisu upotreba jedinica vojske u međunarodnim snagama i ne završavanje obuka poslije prijema u službu su novi uslovi za prestanak službe u vojsci“, pojasnio je Bošković.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da se izmjenama zakona na sveobuhvatan način uređuje rezervni sastav Vojske Crne Gore, kao i da se stvaraju bolji uslovi za jačanje Vojske.

„Ovdje je važno napomenuti da će rezervni sastav djelovati u svim situacijama koje podrazumijevaju i vanredne situacije poput onih o zaštiti i spašavanju“, kazala je Šćepanović.

Za DF je Vojska Crne Gore, kako kažu, mnogo više od vojne formacije, dio je tradicije Crne Gore.

„Ovdje sada uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod prijetnjom otkaza učestvovati u ratnim, vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO pakta. Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svjetskog bankarskog fašizma“, pitao je poslanik DF-a Nebojša Medojević, dodajući da je to opasan presedan.

Poslanik HGI-a Adrijan Vuksanović naveo je da je sasvim legitimno i legalno braniti se od onih koji vas napadaju.

„Žalim sve žrtve koje su se desile na prostoru bivše Jugoslavije i ne pravim razliku između njih. Sasvim je legitimno i legalno da se branite od onih koji vas napadaju. Bogu hvala nijedan hrvatski vojnik nije napadao Kruševac, Kraljevo, niti bilo koji srpski grad, već se desilo obrnuto. Danas ne spoznati pogubnost takve politike je u najmanju ruku žalost“, kazao je Vuksanović.

73

avatar
1000
36
37
0
 
48
SINDONTixymurkoMickoMrgud
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Zašto je vojnik? Ako neće ima posla na plantaže na primorju,niko ih silom nije ćerao u vojnike. Vojnik izvršava naređenja i nema tu demokratije.

free samples
Gost
free samples

moze to i ovako ….ako si neposlusni vojnik odma te upute na Rusiju i to u decembru da zaustavis januar….pod neposlusnim se podrazumijeva i to ako ne glasas kako ti se kaze.

Boris
Gost
Boris

ta saka jada i poltrona vojska??? piiiiiiiii

Baranin
Gost
Baranin

Sta ste ocekivali? Postali smo moderni vazali najagresinije “nacije” (SAD). Nece se tu pitati niko, kako oni odluce tako ce se vojnici slati.

Micko
Gost
Micko

Dodjose one tone pojedene cokolade na naplatu,lijepo se vozikat u klimatizovane dzipove sa suncaricama na glavu samo vam ne rekose djeco da necete napredovati bez ,,terena,, i to ,,dobrovoljno,,-citaju ili gledaju tv vasi roditelji kad vi ne rasmisljate?

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

pa normalno.. il jesi il nisi vojnik.. sta vam nije jasno!! nekad bi dobio i 15 dana pritvor da odbijes naredjenje.. kad nisi htio da ides u rat 91-99 isao si u zatvor po pola godine pa do koliko im se cvrcne!!

free samples
Gost
free samples

ko je to otisao u zatvor sto nije htio u rat!?

vojka
Gost
vojka

nas par desetina….svako je vadio svog sina ali nije mogao I izvaditi….mnogo slucajev…feedom..

murko
Gost
murko

Pravo bratstvo i jedinstvo. Tito bi se raznezio. Crnogorci, Hrvati, Albanci, Slovenci i Muslimani. Svi pod zajednickom zastavom protiv pravoslavnih dusmana sa istoka. Sve je receno, ostaje samo pitanje, hoce li NATO da kupi kovcege za ove sto ponovo idu na Staljingrad, ili ce Rusi na sebe da preuzmu kremiranje?

Mrgud
Gost
Mrgud

A trebali bi umjesto vas da ginemo na Kosovo?

murko
Gost
murko

Od Sibira slaba vajda. Nece Rusi da se predaju. Lepo im je reko Sojgu. Prosli put smo od Nemacke napravili livadu i nije pomoglo. Sada cemo napraviti rupu i napuniti vodom. Kosovo ostavi na miru. Nemoj da te to ometa u osvajanju Rusije.

Tixy
Gost
Tixy

Vojska treba da služi svom narodu i svojoj državi, sve ostalo su plaćene ubice bez savesti i sa malim mozgom.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

a jel a kad te napadne neko, nebitno: bilo albanija, kosovo, srbija, ili ko god vec… onda nato treba da intervenise… a ko je onda nato, vojnici drugih zemalja.. onda oni mogu a kad mi treba da pomognemo njima onda to ne valja.. il jesi u nato ili nisi ili jesi samo kad ti treba!! aa vazi!! kad stupas u… Više »

free samples
Gost
free samples

nije tacno! Kad stupas u vojsku bar do sad je bijeli orao pricao kako ce u misije da se ide na dobrovoljnoj osnovi.E sad bih ja da sam namjesto vojnika koji se zaposlio pod tim uslovima odmah tuzio ministra i drzavu jer su slagali ako bi mi otkaz dali sto necu u rat nedje po Venecueli…

uimepravoslav.
Gost
uimepravoslav.

M?sliš na “tigrove,vukove,pantere i ostalu ZVER” od kojih napraviste heroje…”

Tixy
Gost
Tixy

@uimepravoslav.,to su paravojne formacije, a ne regularna vojska neke države i to su za mene isto plaćene ubice, a nato ništa bolji nije, čak je i gori.

Turbo Supra
Gost
Turbo Supra

Crnogorska vojska ne postoji. Pijuni zapada

mojsilović
Gost
mojsilović

Sluge.. pii, fuj!

Satrapa-Marić
Gost
Satrapa-Marić

Pa,dosadio jedan gazda-100 godina!

SINDON
Gost
SINDON

Srbijanska vojska isto ne postoji

uimepravoslav.
Gost
uimepravoslav.

O svašta pišete! A što se tiče JNA,da ČUVA I BRANI SPOLJNE-VANJSKE GRANICE,a ne hrvate od njih samih. Pravno i politički je bilo jedina mogućnost upotrebe Vojske u slučaju uvođenja VOJNE UPRAVE,ali ko je SMEO da hapsi Slobu!?? I obavezno neka u Zakon unesu da svi koji idu izvan CG u misije ponesu po jedan pršut,po bidon rakije,piva…..

Micko
Gost
Micko

Sto ne unesete u zakon-,,ko se prijavi u vojsku od 1-og juna stavlja se na raspolaganje za nato misije,,-to bi po meni bilo najpostenije,ne slati tudju djecu gdje ne bi svoju.

mojsilović
Gost
mojsilović

Zakletvu polažu ovima što su je u tri različite drźave položili i zakleli se u tri grba i zastave da će ih životom braniti. Šta očekivati od takvog komandnog kadra?

Micko
Gost
Micko

Mojsilovicu-ja sam je polagao u 3 drzave -no ih rasprodase oni sto dovedose na svaku posebno da bi mogli da rade ono sto danas rade,a to ti je sami vrh drzave-i jedne i druge i trece ove sadasnje.

Dkdk
Gost
Dkdk

UCJENJUJU JAVNO JADNE LJUDE…. PLJUNITE IH I BACITE TU BRATOUBILAČKU UNIFORMU

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

ama nemoj.. pojacat na 15 hilj min. ne samo da mozemo da se odbranimo nego i ove da pospremimo sto su ovdje preko sjeverne granice, nesto ste se mnogo uzvrceli.. srbi vas guzica.. kratkog ste pamcenja brzo ste zaboravili bosnu hrvatsku itd…

mojsilović
Gost
mojsilović

Red bi bio i ljudski.

Rade Hn
Gost
Rade Hn

@CiNick
Laže ili “Hrvat” ili ti. Vuksan je izključivo crnogorsko ime.
———–
Pa dobro,Vuksan je iskljucivo crnogorsko ime,ali onda cije je prezime Vuksanovic?

Marko K.
Gost
Marko K.

Adrijane da ista znas,razumio bi da niko nije napadao Hrvatsku iz hira nego je izvrsavao zaklletvu da ce cuvati jedinstvo svoje zemlje (Jugoslavije).Pa nikome se nije ginulo,nego je izvrsavao svoju casnu duznost.

Mišo
Gost
Mišo

Marko, zar se zemlja brani tako što se kradu frižideri po napuštenim kućama ?

Cilipi
Gost
Cilipi

Raspitaj se ko je krao i dje je ukradeno zavrsilo. Pikraden je Aerodrom Cilipi, a radare sa aerodroma niko kuci nije ponio nego su drzavni organi CG nosili i donosili na Tivatski i Podgoricki aerodrom. To sto su oficiri pokrali, sto sad te oficore ne sudite jer su oni jos u Vojsci Crne Gore. Jedrenjak Jadran je jos kod vas,… Više »

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

je li to grundigov tv….?? ne no Terezin!! :-)))))

Regularna JNA
Gost
Regularna JNA

I jos nesto. Niko nije napadao Hrvatsku, jer tada Hrvatska nije bila medjunarodno priznata zemlja. Tada je SFRJ bila medjunarodno priznata i JNA je bila regularna vojna sila. Prema tome teroristi hrvatskih paravojnih snaga su napadali regularnu vojsku regularne drzave Jugoslavije.
A to sto su Hrvati uspjeli da prestrase neke da im se izvinjavaju, to je problem prestrasenih.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ma koja vojska to je svedeno na vatrogasno drustvo. Stara TO ( teritorijalna odbrana) bila je institucija za ovu danas vojsku.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

to bi vi srbalji voljeli, sto se ne zaletite nedje da provjerite tu spremnost ali prvo podmazite traktore za svaki slucaj!!!

Send this to a friend