Politika

Otvaranje Vatikanskih arhiva značajno za crnogorske istraživače

Otvaranje Vatikanskih arhiva značajno je za istraživače iz Crne Gore, što će učiniti da se detaljnije upozna i dodatno obogati naše istorijsko nasljeđe, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović u toku posjete Svetoj stolici.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović se sastao u Apostolskoj palati sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, kao i sekretarom za odnose sa državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

<<<Brajović papi Franju poklonio Gorski vijenac<<<

“Brajović je rekao da uvid u dio dostupne građe Vatikanskog arhiva, kao i planirano otvaranje diplomatskog predstavništva Vatikana u Podgorici, predstavljaju važne korake za jačanje odnosa naše zemlje i Svete Stolice u svim njenim aspektima: političkim, istorijskim, naučnim, kulturnim i drugim”, navodi se u saopštenju.

Brajović i Parolin

Brajović i Parolin ocijenili su da su odnosi dviju država odlični, čemu posebno doprinosi intenzivna razmjena posjeta na najvišem nivou.

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba da odražava duh crnogorskog Ustava, kako bi na kvalitetan način i u tom segmentu bila obezbijeđena zaštita slobode pojedinca”, konstatovano je na sastanku.

Galager i Brajović

Značaj očuvanja i unaprjeđenja dijaloga, tolerancije i saradnje, kao tradicije i istorijske vrijednosti koju njeguje savremena Crna Gora, istaknuto je i u razgovoru sa sekretarom za odnose sa državama, monsinjorom Polom Ričardom Galagerom.

“Regionalna stabilnost i očuvanje dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu čine ovaj region bližim Evropskoj uniji i njenim vrijednostima”, zaključeno je, između ostalog, na sastanku.

Brajović i Buzelager

Sa Velikim kancelarom Suverenog viteškog malteškog reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom iskazano je očekivanje da će novi ambasador u Crnoj Gori doprinijeti uspješnoj realizaciji projekata od obostranog interesa.

Sastanak sa predstavnicima Malteškog reda

Predsjednik Skupštine je zahvalio na dosadašnjem angažovanju Malteškog reda na zaštiti i promociji ikone Bogorodice Filermose, što predstavlja jedan od prioriteta i u predstojećem periodu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izazvana
Gost
Izazvana

E, dobro je. Napokon ćemo saznati kako smo se špijunirali Talijanima za vrijeme okupacije. To se sve čuva u u Vatikanskim arhivima

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ima li ko da objasni ovome da Vatikan otvara arhiv iz doba pape Pija koji je bio papa u vrijeme II svjetskog rata, pa i to samo dio arhiva.

Sto
Gost
Sto

Možda će da nas prevede u katolike!

istorija
Gost
istorija

Ako nijesi znao, Crnogorci su mnogo vijekova bili katolici.

Komplet
Gost
Komplet

Crnogorci nijesu nikad bili katolici, a postoje od 15. vijeka. Od tad su vada bili okpljeni oko Cetinjske mitropolie. Prije toga pomena Crnogoraca nema, ako ih ne nađete u tim vatikanskim arhivima.

ivan
Gost
ivan

gluposti neobrazovanog puča, naravno da su crnogorci bili katolici, i naravno da postoje od prije 1000 godina. po hrišćanstvu smo čak mnogo i ispred rusa koju su primili hrišćanstvo dosta kasno a do tad su bili plemena mješanih varvara i vikinga. a i za kompleta zaostalog, strfan nemanja je kako mu je otac pobjegao iz raške tođen u duklji i… Više »

Stevo mutni
Gost
Stevo mutni

Da nije otišao da vidi za Tomos? On se nije vozio u gepek ka gospodin Miraš.

Sirius
Gost
Sirius

Pa sta kazu? Ima li vanzemaljaca?

Ranko
Gost
Ranko

Jedinica za nekompetentnost. Plus, lazno svjedocenje na sudu.

Limena Petlja
Gost
Limena Petlja

Što radi Brajović tamo?

mileva
Gost
mileva

Glumi Mila Đukanovića

Grdana
Gost
Grdana

A ja?

Send this to a friend