Politika

Milačić i Miličković zloupotrijebili potpise građana?

Državna izborna komisija pokrenula je aplikaciju preko koje možete provjeriti da li ste i kome dali potpis za predsjedničku kandidaturu. A nakon što su to učinili na OVOM linku, veliki broj građana prijavio je da su njihovi potpisi zloupotrijebljeni. Među njima ima i političara.

Centar za demokratsku tranziciju je, nakon pokretanja veb aplikacije potpisi.dik.co.me, dobio informacije od nekoliko građana koji sumnjaju da su im zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkim kandidatima.

“CDT će sve prikupljene informacije i činjenice dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozivamo ih da brzom i energičnom akcijom utvrde ima li elemenata krivičnog djela.  Pozivamo građane da se maksimalno potrude i provjere da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni i da o tome obavjeste nadležno tužilaštvo ili CDT na mejl [email protected] Obrazac za prijavu zloupotreba je dostupan na sajtu CDT-a”, kazao je direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Ubrzo nakon toga, građani javno preko društvenih mreža ističu da je njihov matični broj zloupotrijebljen. Među njima je i član Prave Crne Gore Vladislav Dajković, koji je, navodno, dao podršku kandidatu Vasiliju Miličkoviću.

I poslanik DF-a Jovan Vučurović nalazi se na spisku onih čiji je potpis zloupotrijebljen.

“Situacija sa “potpisima” jeste tragikomična, ali i krajnje ozbiljna. Ona plastično oslikava atmosferu haosa i banana države u kojoj ne postoje nezavisne institucije, već su one prirepci režima i njegova prva linija odbrane. Jer, režim je svjesno doveo do ove anarhije, prvo onda kada je ukinuo, posredstvom zarobljenog Ustavnog suda, potpisivanje podrške predsjedničkim kandidatima pred OIK. Baš zbog te odluke imamo ovu lakrdiju, gdje se bestidno falsifikuju čak i potpisi poslanika i odbornika, i poplavu raznih avanturista i političkih marginalaca, koji se ne libe da se za svoje mjesto “pod suncem” izbore grubim falsifikatima i zloupotrebama”, kazao je Vučurović.

Očigledno je, kaže on, proteklih dana bilo previše “poštenja” u izjavama onih, navodno novih političara, koji hoće da smijene “stare”.

“Naravno, svi imaju pravo da se bave politikom, ali niko nema pravo da krade, švercuje i falsifikuje ono najvrjednije što čovjek ima, a to je ime, prezime i – potpis”, jasan je Vučurović.

Podsjećamo, više NVO zatražilo je da im DIK omogući uvid u potpise jer, kako su naveli, sumnjaju da su falsifikovani ili zloupotrijebljeni.

<<<Građani će moći da provjere jesu li i kome dali potpis podrške za predsjednika<<<

A predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević ističe da aplikacija za provjeru potpisa podrške predsjedničkim kandidatima omogućava široke mogućnosti za zloupotrebe, zbog čega smatra da je najbolje rješenje dopustiti lični uvid i koristiti metodu slučajnog uzorka.

<<<Apikacija za provjeru potpisa ostavlja mogućnosti za zloupotrebe<<<

Da li je ovo posao za tužilaštvo?

Podsjećamo, za kandidaturu je potrebno gotovo osam hiljada potpisa, a mogu se predavati jos četrnaest dana.

DIK je do sada potvrdio kandidature privredniku Vasiliju Miličkoviću, kao i liderima Stranke pravde i pomirenja Hazbiji Kalaču i Prave Crne Gore Marku Milačiću.

Da će se kandidovati najavili su i Mladen Bojanić, koga za sada podržavaju DF, Demokrete, URA I SNP, potom poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, profesor Đorđije Blažić i fizičar Dragan Hajduković.

DPS bi trebalo da ime kandidata objavi u srijedu.

Slađana Đukanović

Send this to a friend