Politika

Pahor- Injac: Evropska unija da ubrza pregovore sa Crnom Gorom

Drugog dana zvanične posjete Republici Sloveniji, ministarka odbrane,  Olivera Injac, sastala se sa predsjednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorom. Ministarka je istakla da je međusobna saradnja bila od izuzetnog značaja  na putu samostalnosti kao i progresa u domenu NATO i evropskih integracija. Predsjednik Slovenije  Pahor ocijenio je da će  pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom biti nastavljeni bržom dinamikom, te da će naša država biti sljedeća članica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Injac je istakla da današnji susret predstavlja susret među prijateljima, državama koje se dobro poznaju i na čiji kvalitet odnosa treba biti ponosan.

“Dodala je da je saradnja Crne Gore i Slovenije uvijek bila od izuzetnog značaja na putu ostvarivanja samostalnosti, kao i progresa u domenu NATO i evropskih integracija. Injac je naglasila da je Slovenija značajno doprinijela kvalitetu naših reformskih procesa, ističući i njenu ulogu za napredak regiona, imajući u vidu da je ta zemlja uzor i putokaz za države Zapadnog Balkana”, navode iz Ministarstva.

Pahor je ocijenio da se tradicionalno dobrosusjedski odnosi dvije države temelje na intenzivnom političkom dijalogu, zajedničkim vrijednostima i sadržajnoj saradnji u brojnim oblastima.

“Ukazao je i na očekivanje da će pregovori Crne Gore sa EU biti nastavljeni bržom dinamikom, te da će Crna Gora postati prva sljedeća članica Unije. U tom kontekstu, istakao je da će integracija Zapadnog Balkana biti u fokusu agende tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, dodajući da možemo računati na političku i ekspertsku pomoć Slovenije”, dodaju u saopštenju.

U saopštenju ističu da je Injac  pozdravila planirane prioritetne ciljeveSlovenije tokom njenog predstojećeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije koje će započeti u junu 2021. godine, a naročito definisane oblasti djelovanja na polju odbrane koje se odnose na saradnju sa Zapadnim Balkanom pod zajedničkim bezbjednosnim i odbrambenim inicijativama Evropske unije.

“Injac se sastala i sa predsjednikom slovenačkog parlamentarnog Odbora za odbranu Semom Bevkom i članovima Odbora. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i stavovi o aktuelnoj političkoj, društvenoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori,  Sloveniji i regionu Zapadnog Balkana, kao i aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane”, naglašavaju u saopštenju.

Tokom zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Crne Gore Republici Sloveniji upriličena je i posjeta Istorijskom vojnom parku u Pivci u okviru kojeg se nalazi i muzejski eksponat podmornice koju je Crna Gora donirala  Sloveniji 2011. godine.

“Tom prilikom, Injac i  Tonin svečano su otkrili spomen ploču povodom desetogodišnjice od donacije podmornice Sloveniji”, zaključuju iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nepristrasan
Gost
nepristrasan

kako je smjesno da ona prica sa njim o samostalnosti a ona za zajednicu bila sa srbijom i sad voli vise srbiju no crnu goru . sou

Send this to a friend