Politika

Palmer: Mali Šengen obećava, ima mjesta za Crnu Goru

“Mali Šengen je inicijativa koja obećava i ima našu podršku”, rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer u Ženevi.

On je poručio da se Evropska perspektiva Zapadnog Balkana koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina nije se promijenila i neće se promijeniti.

“Upravo zato je nemogućnost Evropskog veća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posednja reč, nadamo se da će Evropsko veće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region”, kazao je Palmer.

U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu.

“Posvećenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu ‘mini Šengen’ je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad sopstvenom budućnošću”, istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mjesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

“To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak”, zaključio je svoje izlaganje Palmer.

Da podsjetimo, na inicijativu Aleksandra Vučića, predsjednik Srbije i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su nedavno u Novom Sadu deklaraciju o namjerama o uspostavljanju “malog Šengena” između te tri zemlje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kako je
Gost
Kako je

Jedina Pravoslavna zemlja na Jadranu

Kako je
Gost
Kako je

Mi smo istok zapadu i zapad istoku

Ksenija Petrovi
Gost
Ksenija Petrovi

Što fali onoj Jugoslaviji ali ne pod trobojkom Da budemo građanska država Znate li kako se upravljalo za vrijeme TIT.Bilo je radničko samoupravljnje .Asada što se radi ,samovolja pojedinaca Ko čuje glas naroda ? Niko !

Đinđa
Gost
Đinđa

Biće kako vam Amerika naredi, alo. Ovo je američki predstavnik, nije iz Krivošija.

4 C
Gost
4 C

Opet nas guraju u neku novu Jugoslaviju ?! Prvo ekonomija, pa ukidanje granica, carine, pa onda Jovo nanovo kao od 1918 do 1945 , od 1945 do 1992 … Ne hvala. Probali smo i nije nam se dopalo. Svi znamo kako se to završilo. Ameri samo hoce da Srbiji ponude “nesta” (Republiku Srpsku, izlaz na more i dominaciju u Crnoj… Više »

Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Kako bese glasi ona molitva koja je bila jako popularna u CG 80ih god prostog veka.
‘Oj gospode sa nebesa daj nam Jos dva tri zemljotresa’.

Makron
Gost
Makron

Aha, važi!

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Ne hvala, Šengen samo sa EU državama.

Ajde!
Gost
Ajde!

MOJE JE SKROMNO MISLJENJE DA NIJE TREBALO PRISTAJATI NA KONCEPT ” ZAPADNI BALKAN” A NEKMOLI NA ” MALI ŠENGEN”!
TO JE OD SAMOG POČETKA – ZAVLAČENJE!

Anonimous
Gost
Anonimous

Nismo mi više naivni. Ovaj mini šengen (sprdnja) je samo napravljen da Vučić skrene pažnju sa priznanja Kosova….

Dragan Pv
Gost
Dragan Pv

Ništa od EU Crnogorci. Zato spremite pasoše i naučite Njemački jezik i Engleski i pravac zapad. Bolje sjutra nego za nedelju dana.

Ajde!
Gost
Ajde!

Ne, Dragane – Evropa NAMJERNO USISAVA NASE NAJBOLJE LJUDE I KADROVE, TREBA BITI TREZVEN I ZADRZATI ONO STO ČINI NAJBOLJI LJUFSKI POTENCIJAL OVE ZEMLJE. KAKO – NE ZNAM! Znam samo da su se nankvalitetniji stručnjaci odlivali u susjedne drzave, u Evropu i Ameriku, TAKO ŠTO SU IH KUPILI KAO GOTOV PROIZVOD za “male pare”, dajuci im plate ili stanove (… Više »

cetinje
Gost
cetinje

Dragan Pv,predpostavljam iz Pljevalja,mora da ti je onaj prah iz termoelektrane “zakrcio”rad mozga,pa ti kreni prema Njemackoj i Engleskoj,zeljno te cekaju,srecan put pa da zaradis tamo i penziju.

Dragan Pv
Gost
Dragan Pv

Prijatelju moj sa lijepog Cetinja, možda mi je taj prah udario malo, ali realnost je da se u našoj lijepoj CG loše živi. Okreni se oko sebe i vidjeces skorojevice, profitere i neznalice kako se predstavljaju kao biznismeni. E sad ja i ti treba da radimo kod njih za 250 eura. A sad mi reci jeli bolje otići u EU… Više »

Svjefol
Gost
Svjefol

Bez Crne Gore

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Bez Crne Gore! Apsolutno BEZ CRNE GORE!
HOCE OPET DA NAS NA MALA VRATA USISAJU u nekakve balkanske šicare!

cetinje
Gost
cetinje

Kao u vrijeme Milosevica i Bulatovica, 38 izborna jedinica za Crnu Goru.NE i NE hvala veliko Vucicu,nego vidji ti sto ces sa Kosovom.

Ma, dajte
Gost
Ma, dajte

Utješna nagrada, za povećanje srpskog izvoza, jer je bescarinsko.

Haris
Gost
Haris

Ako će Podgorica biti glavna i da se ona za sve pita, može, u suprotnom ne može, dosta su nas skoro 100 godina drugi zavlačili, iskorišćavali i vukli za nos!

Ajde!
Gost
Ajde!

Harise , bravo!
No čak i da Podgorica bude glavna, ” Mali šengen” je samo NOVA CRNA MACKA DISTANCE OD EU! Taman kao što je to potvrdio ” koncept Zapadni Balkan” i tako postao POLITICKO NESTABILNA TAMPON ZONA. Zona u kojoj EU, Rusija i Turska djeluju ” trgovački” !

Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Sta su vas iskoriscavali,da ne beja zemljotresa 1979god. posle čega je Jugoslavija sve to obnovila i izgradila a naročito Srbija izdvajajući deset godina tri posto za CG na sve i svašta pocev na plate pa do cene hleba i mleka Jos bi ste kuce delili sa marvom.

Rozaj
Gost
Rozaj

Sve treba proterat te belosvetske lazove, sto lazu CG godinama

Send this to a friend