Politika

Papović: Porazno je što ima lidera i partija čiji su uzori četnici

Četnička ideologija je u Crnoj Gori prisutna od 1941. godine i, u zavisnosti od političkih uslova, javlja se u različitim organizacionim oblicima. Porazno je da je i 2017. godine ovo politički program nekih parlamentarnih partija. Posebno je žalosno i opasno što se te partije deklarišu kao autentični predstavnici srpskog naroda i na taj način hoće da srpski narod bude talac njihove naopake ideologije. Ohrabrujuće je što većina Srba u Crnoj Gori odbacuje četničku ideologiju jer je razumno da ne žele da ih s njom poistovjete, kaže u razgovoru za Dnevne novine naš istoričar dr Dragutin Papović, saradnik u nastavi na Univerzitetu Crne Gore, inače poslanik DPS u Skupštini Crne Gore.

DN: Gospodine Papoviću, 72 godine nakon pobjede nad fašizmom, svjedoci smo da se u Crnoj Gori u posljednje vrijeme otvoreno pokušavaju rehabilitovati četničke vođe i preko njih i četnički pokret i ideologija. Kako, kao naš mladi istoričar, objašnjavate najnovija dešavanja?

PAPOVIĆ: Za svakoga ko poznaje noviju političku istoriju Crne Gore ta dešavanja nijesu iznenađenje. Četnički pokret u Crnoj Gori je tokom Drugog svjetskog rata bio izuzetno jak, a u jednom periodu dominantan. Četnička ideologija je definisana van Crne Gore, ali je zahvaljujući jakom srpskom nacionalizmu u Crnoj Gori, imala veliki broj sljedbenika. Četnički pokret je svog prirodnog saveznika pronašao u italijanskom fašizmu i njemačkom nacizmu, jer se i on zasnivao na nacionalnoj i rasnoj mržnji i na oštroj konfrontaciji s demokratijom i s komunizmom. Zato je četnički pokret bio dio fašističkih i nacističkih snaga tokom Drugog svjetskog rata i to je pokazao u praksi. Fašizam, nacizam i četnički pokret su poraženi u tome ratu, ali nijesu uništeni. Oni su u Crnoj Gori u periodu socijalizma efektno suzbijani i represijom. Od početka 90-ih četnička ideologija se opet afirmisala i ušla u politički život pod ruhom navodno nove desnice i nekog modernijeg nacionalizma, ali je u biti ostala privržena ideji i praksi četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. To je i danas njena suština.

DN: Da li su dešavanja tokom protekle dvije godine na crnogorskoj političkoj sceni dijelom uticala da se povampiri ideologija za koju smo vjerovali da je pobijeđena?

PAPOVIĆ: Ta ideologija je u Crnoj Gori prisutna od 1941. godine i, u zavisnosti od političkih uslova, javlja se u različitim organizacionim oblicima. Porazno je za našu političku scenu postojanje lidera i partija čiji su uzori četnički zločinci i zločinačka ideologija iz Drugog svjetskog rata. Apsurdno je da neko kome je moralni i politički uzor mračni četnički oficir može pretendovati da vodi državu u 21. vijeku. Taj i oni koji ga podržavaju pokazuju da žele da se ponove ratni zločini. Šta oni priželjkuju, najbolje je opisao dr Stevan Moljević, predsjednik Centralnog nacionalnog odbora za Jugoslaviju (najviši politički organ Četničkog pokreta) i autor „Homogene Srbije“. On je u novembru 1944. godine u istočnoj Bosni, razočaran u četničku politiku, na sjednici Centralnog nacionalnog komiteta u Okruglici, izjavio: „Parola „Draža nas vodi pobedi i slobodi“ dovela nas je kao što vidite, u ovo tužno i maglovito bosansko bespuće… Šta smo mi u ovom ratu pokazali srpskom narodu? Svoje kame, brade i pijane komandante… Rulje koje zaudaraju na rakiju, to smo bili i ostali!“ Porazno je da je i 2017. godine ovo politički program nekih parlamentarnih partija. Posebno je žalosno i opasno što se te partije deklarišu kao autentični predstavnici srpskog naroda i na taj način one hoće da srpski narod bude talac njihove naopake ideologije. Ohrabrujuće je što većina Srba u Crnoj Gori odbacuje četničku ideologiju jer je razumno da ne žele da ih poistovjete s njom.

DN: Spomenik Puniši Račiću u Andrijevici, četničko ordenje u Kolašinu, inicijativa za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću u Beranama… Da li je zakonska regulativa smetnja za oštriju reakciju države ili je u pitanju nešto drugo?

PAPOVIĆ: Zakonska regulativa je nedvosmisleno progresivna i antifašistička, i odgovornost za njenu primjenu je kod nadležnih organa. Nesumnjivo je i da su ti državni organi mogli efikasnije da reaguju i da se tako jasno stavi do znanja da s veličanjem zločinaca i zločinačkih ideologija ne smije biti kompromisa.

DN: U kojoj su mjeri jačanje nacionalističkih pokreta na globalnoj sceni, kao i islamski radikalizam, terorizam… imali uticaja na povampirenje ideologija za koje smo vjerovali da su poražene i da više nemaju političke moći da se nametnu kao bilo kakva alternativa?

PAPOVIĆ: Sigurno je da su u Evropi ojačale nacionalističke, ksenofobne i šovinističke partije i pokreti koji ideologiju vežu za fašizam, nacizam i vjerski fanatizam. Oni utiču i na političke prilike u Crnoj Gori, a to naročito važi za takve pokrete i partije iz susjednih država. Ipak, smatram da se za postojanje četničke i drugih nacionalističkih i ekstremnih ideologija u Crnoj Gori uzroci nalaze prije svega u domaćoj političkoj praksi. Ovi pokreti, partije i ideologije su, iako uglavnom osmišljeni i organizovani na strani, ukorijenjeni su u Crnoj Gori.

DN: Da li se u Crnoj Gori, prevashodno kroz obrazovni sistem, dovoljno njeguje ideja antifašizma na kojoj počiva savremena Evropa?

PAPOVIĆ: Naš obrazovni sistem, odnosno važeći školski programi i udžbenici dovoljno afirmišu antifašizam. Isto rade i najviše državne institucije, većina medija i odgovarajuće organizacije zadužene za promociju antifašizma. Na tome je u posljednje dvije decenije zaista mnogo urađeno. Problem je što imamo političke snage i zapažen broj građana koji podržavaju neofašističke, neonacističke i uopšte ekstremne ideologije, uprkos tome što ih obrazovni sistem uči drugačije. To je znak da oni antifašizam odbacuju svjesno, a ne iz neznanja. Izazov je izboriti se s tim snagama u demokratskom društvu. Trebalo bi uvijek imati u vidu paradoks da su fašizam i nacizam prvobitno uspjeli u demokratskim sistemima, jer su iskoristili političke slobode kako bi osvojili vlast da bi zatim ukinuli demokratiju. Nasljednici i sljedbenici tih ideologija i danas koriste slične metode. No, valjda su i antifašističke snage naučile lekciju kako da ih suzbiju.

DN: Koliko je za podijeljeno crnogorsko društvo rizično neblagovremeno i neadekvatno reagovati na pokušaj afirmacije četničke ideologije i njenih vođa?

PAPOVIĆ: Taj rizik je prisutan jer s jedne strane, ako se ne reaguje zakonski i efikasno, šalje se poruka četničkim snagama da je država slaba, i to im je motiv da budu agresivnije. S druge strane, ti događaji uvijek nose opasnost da prodube i radikalizuju političke sukobe i zato postoji oprez kod državnih organa. Smatram da je bolje ako se zakon efikasno sprovodi. Tu ne smije biti straha i ustručavanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crna Gora mora
Gost
Crna Gora mora

Vidi beno jedna!Ti si bio u pelenama kad smo mi odbranili Crnu Goru od cetnika.Nema ih vise,nestali su i to netragom….I nikad se vise nece povampirit.No da vidimo sta sa platama da radimo?

Rajo
Gost
Rajo

Nemojte da vas “pali” ,ova parizer garnitira DPSa,s nacionalističkim pričama i glupostima.
Samo bježe od istine da u CG još malo neće biti posla za platu preko 250€,a i to je dobro ko ugrabi

Emmi Emmenbrüke
Gost
Emmi Emmenbrüke

Demokratie. ..Demokrata spc..Demokratski DF..Demokratsk cetnicke politischen stranke

joko
Gost
joko

CDM dje je moj odgovor ND, u tekstu nema nista uvredljivo niti ima netacnih navoda.Cak je i poucan za ND i njemu slicne koji komentarima brane ,,lik i djelo,, Mila Djukanovica!!

Say my name
Gost
Say my name

Ni moja dva nema

Virus
Gost
Virus

Tvoj šef je bio četnik

da zivimo bolje
Gost
da zivimo bolje

porazno je sto je narod sve siromasniji dok vi drvite bezvezne price i raspirujete mrznju.samo gledate da ocuvate polozaje i spremni ste na svakojake lazi.ne radite za opste dobro.

primarijus
Gost
primarijus

đe ima masnih koljenica

Mne87
Gost
Mne87

A djed tvog lidera?? Xaxaxa aj nesto novo smislite ovo je dosadno.

ajde...
Gost
ajde...

Porazno je stvarno ! A, zamisli koliko je porazno kad su vama, koji ste na vlasti i koji to kritikujete, uzori lopovi i kriminalci koji su isto nekad bili uz novokomponovane cetnike ! Stvarno je porazno to sto ste svi zajedno prisutni i na djelu 27 godina Crnoj Gori ! I vise nego porazno…

brko
Gost
brko

Porazno je sto ima lidera u opozicoji koji su u kumovskim vezama sa Milom,i sto se prave da su četnici,kako bi DPS dijelio narod na četnike i partizane.Samo da podsjetim da su četnici izumrli prije72 godine.Toliko o tome.A porazno da je da su nekim u DPSu uzori Al Kapone i slicni mafijasi.

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Ma svi su oni bili cetnici .Sjeti se samo ratova na podrucju bivse zajednicke zemlje i njihovih izjavaCak bi se i cetnici iu drugog S.Rata posramili.A ova nesreca sto ovo prica ima isto pamcenje kao lider mu.

Zorka
Gost
Zorka

DF se uhvatio za cetnistvo i srpstvo, misleci da ce ih to spasiti od zatvora.

Say my name
Gost
Say my name

Mislis dps

Katarina
Gost
Katarina

Porazno je sto ovakvi daju izjave o bilo cemu osim o naplati odvoza smeca.

Anarhista
Gost
Anarhista

Ovog covjeka su zvali Srpko dok je ucio u Gimnaziji.Provjereno.

ND
Gost
ND

A da ne znas kako ga zvase u vrticu?

Slučajni prolaz
Gost
Slučajni prolaz

Mali Srpko?

Svijeto Marović
Gost
Svijeto Marović

Čeda…kako drugačije?

Fcfjhf
Gost
Fcfjhf

Istorija je svakome dala svoje mjesto.Cetnici su bili saradnici okupatora I fasista!Mozda bi ti vise odgovaralo neobavijesten nego neiznenadjen?

Antinazi
Gost
Antinazi

Posebno je opasna namjera SPC , SANU, pojedinih partija, koalicija i pojedinaca koji zele da nametnu izjednacavanje cetnistva sa pravoslavljem i osjecajem nacionalne pripadnosti srpskom narodu, kako u Srbiji tako i u regionu. Time zele da ujedine i konsoliduju srpski narod i da cetnistvo bude neodvojivo i da se podrazumjeva uz termin Srbi, sto je van pameti

Marko
Gost
Marko

Porazno je sto ima lidera i partija fasciniranih NATO fasizmom !

BBB
Gost
BBB

Opisi mi tvoj bol koji ti zadaje NATO,molim te!Na skali od 1 do 10 koji je to bol?

Mrgud
Gost
Mrgud

Bol za Kosovom,Bosnom,Pola Hrvatske.Crnom Gorom.Mnogo boli.

Kefalo
Gost
Kefalo

Boli nepravda. A tebe raduje.

Marko
Gost
Marko

Nek ti bol opisu roditelji djece iz Murina i mnogobrojne djece sirom svijeta, koji svakodnevno stradaju da bi se profiti multinacionalnih kompanija uvecavali !

BBB
Gost
BBB

Bol djece iz Murina je veliki,slazem se!Ali pokusaj da shvatis da su njihovoj nesreci najvise doprinijeli oni koji su organizovali etnicka ciscenja I bili neosjetljivi na bol djece drugih nacionalnosti!

Marko
Gost
Marko

Djeca iz Murina ne osjecaju nikakva bol, mrtva su !!! A kako je I ko organizovao etnicka ciscenja , molim te da mi objasnis. A sve I da jeste, kakve to veze ima sa bestidnim ubistvom djece iz Murina ? Za ovu drugu djecu sirom svijeta necu ni da te pitam, mora da su im tate etnicki cistaci?

BBB
Gost
BBB

Ti si vjerovatno stigao sa neke druge planete kad se ne sjecas etnickih ciscenja koje su cinile paravojne I zvanicne srpske formacije po Bosni,Hrvatskoj,Kosovu!Mozda za tebe nisu zrtve oni koji pripadaju drugim nacijama?Tu dolazimo vec do fasizma koji se krije u tebi

Marko
Gost
Marko

Ponovo, aj da je sve tako., kakve to veze ima sa djecom iz Murina ?

Marko
Gost
Marko

Treba li neko da pobije neciju djecu u Chicago ili Los Angelesu zbog ovoga sto su uradilI u Libiji ili Avganistanu …. ?

BBB
Gost
BBB

Zivis u jednodimenzionalnom svijetu gdje postoji samo jedan narod koji je vrijedan za zivljenje.

Marko
Gost
Marko

Sto pobjeze od teme? Da li treba pobiti djecu u Americi zbog Libije , Iraq. …, ili ne treba ???

Svijeto Marović
Gost
Svijeto Marović

a ko to? jeli neko drugi bio na vlasti sem DPSa?
Ko je isporučivao izbjegle Muslimane vojsci RS?
Ko je izvozio gorivo Radovanu Karadžicu ,pod sankcijama,i uzimao pare.
DPS,DpS

Born in the MNE
Gost
Born in the MNE

Saznaj nesto vise o bogatstvu tvojeg Putina I njegovih oligarha

tschugo
Gost
tschugo

bbb@ skala od 1-10.nato je odmbranbeni savez unutar svojih granica.2 .nato je kao neutralan pod svojom cizmom.3. nato jeprisutan u cijelom svijetu. 4.nato je bol svih zrtava ratovaod osnovanja do danas.5.nato je bol neduznih gradjana stradalih bombardovanjem.6 sada imamo terorizam u evropi u nato drzavama,spanija,engleska ,njemacka, francuska,finska itd.nato je arsenal vojne industrije. i jos. jos.

ND
Gost
ND

NATO fasizam? Hahahaha

Neiznenadjen
Gost
Neiznenadjen

Mislite na četnike dje Blazo Milov djed sluzio i srcem pripadao. Pa sinu je dao ime po djedu.

Austin
Gost
Austin

Hiljadu puta covjek rece da to nije njegov djed,ali ne znam u cemu je problem?Mozda zelis da se zblizis s Milom?

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Austin procitaj Jokov komentar mozda i nesto naucis mada iskreno sumnjam.

Austin
Gost
Austin

Zasto lazes?Laz je najgora I uvijek se obije o glavi onom koji je izgovori.

vesko nk
Gost
vesko nk

Milov Blažo i četnik Blažo osim imena nemaju ništa zajedničko pa ni predke a ni potomke jer nijesu isto brastvo.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pa ne bi bio četnik ako nebi slago.

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Sinu je dao ime po blažu jovanovicu jer se boja komunista u to vrijeme. ………

joko
Gost
joko

,,Rođen je 1883. godine u selu Lukovo kod Nikšića, a ubijen je 1943. Bio je ban Zetske banovine. Bio je brigadni general vojske Kraljevine Jugoslavije i četnički vođa u Crnoj Gori tokom Drugog svetskog rata,,. ,,Tokom četvrte neprijateljske ofanzive protiv partizana početkom 1943. godine, sve četničke jedinice primale su od Italijana oružje, municiju i hranu, a jedinice Blaža Đukanovića i… Više »

ND
Gost
ND

Kakva lovacka prica!! Hoce na silu da Mila povezu sa cetnicima! Blazo Djukanovic cetnicki vodja je sa Lukova,a Milo sa Ceva. Je li to tesko shvatiti?

Zorana
Gost
Zorana

Da nije bilo Mila Djukanovica i DPS koji su uspjeli da obnove drzavnost, svi biste sada pjevali : Od Topole pa do Ravne Gore.

Say my name
Gost
Say my name

Mislis da nas nezavisnoscu kupe i podjele i kazu nam da smo crnogorci jer to do tada nijesmo znali.

Zora
Gost
Zora

Ovi nasi, ovovremeni cetnici su gori od nekadasnjih. Hteli su celu drzavu da izruce Rusima i da izazovu gradjanski rat.

Katarina
Gost
Katarina

Ma jesu li HTELI bas CELU, Zoro stara Crnogorko, da te ne kunem.

Zora
Gost
Zora

Ja sam Srpkinja, i pisem ekavicom. Ali Volim CG i prezirem one izdajnike kojima su strani nalogodavci dali nalog da izazovu gradjanski rat. Imas nesto protiv?

Min.odbrane
Gost
Min.odbrane

lagiš,lagiš

Mirko
Gost
Mirko

SDP i URA su socijaldemokratske partije na papiru a podrzavaju cetnike na vlasti. Meni je ovo neshvatljivo

Kaja
Gost
Kaja

Cetnici su izdajnici, i drzava tako treba da se odnosi prema svakom ko podrzava tu ideologiju

SrbinCG
Gost
SrbinCG

Ovi četnici nas o jadu zabavise, posebno se aktiviraju pred izbore ili kad treba nešto da poskupi.

Šizofrenija
Gost
Šizofrenija

Afirmišemo antifašizam, ali nam je državna himna himna fašiste 🙂

Pravda
Gost
Pravda

Ne pali se narod više na četnike. Malo se ko izražava kao Srbin, od straha da će izgubit posao ili nečeg drugog (prelom u mozgu?), tako da je sada stvarno došlo vrijede da odete sa vlasti – direkt u zatvor. Ili da izmislite nove neprijatelje, Srbe ste potrošili.

pero
Gost
pero

pa bolje milion puta da su nam uzoru četnici no NATO krvnici i NATOVCI koji su pobili milione ljudi , djece, čena i popalili na hiljade gradova, opustošili sve zamlje gdje su bili. Bacili dvije atomske bombe i pobili hilajde i hiljade ljudi. Četnici su se Borili protiv okuapatorske njemacke i bili za domovinu i kralja. .. moj dragi papovicu… Više »

Balkanija
Gost
Balkanija

Pero u tri rečenice si uspio najviše laži i gluposti da napišeš.Ali šta će se daje ti ga familija.

Vase ime
Gost
Vase ime

Pero,koliko si imao iz istorije?

monarch highlan
Gost
monarch highlan

Sigurno mnogo vise nego ti iz povijesti.

Vase ime
Gost
Vase ime

Istorija je bio moj omiljeni predmet!A eto I moja bliza porodica je na svojoj kozi osjetila ko su cetnici!Jednom izdajnik uvijek izdajnik!

ĐURO
Gost
ĐURO

nIŠTA OD VAS.Sem velike tuge.

Austin
Gost
Austin

Djuro,jesi li ti Perov brat?

crnogorac
Gost
crnogorac

smišljajte nešto bolje, ako ste uopšte sposobni za to, ta ideologija vas više ne može održati na vlasti

Wednesday
Gost
Wednesday

Tačno si rekao ono što sam i ja pomislio!

Toni
Gost
Toni

Ni ovo nijesu oni smislili, nego im je partijski šef to jednom prilikom izgovorio, i oni ne prestaju da ponavljaju.

Send this to a friend