Politika Odlukom Vlade 5. januara razriješeni direktori direktorata i sekretar u Ministarstvu kulture

Par dana dolazili na posao bez saznanja da su smijenjeni

Ministarka Vesna Bratić, Dragica Milić i Dobrila Vlahović na prvom sastanku 9. decembra prošle godine

Vlada je na sjednici 5. januara razriješila sve direktore direktorata u Ministarstvu kulture. Kako saznaje Pobjeda, razriješeni su direktorka za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić, direktorka za kulturnu baštinu Dobrila Vlahović i direktor za projekte od kapitalnog značaja za kulturu i promociju i razvoj kreativnih industrija Aleksandar Pavićević.

Kako je za Pobjedu kazao Pavićević, sa odlukom o razrješenju upoznao se prošlog ponedjeljka. Sa njim, ali ni sa ostalim direktorima, kao i sa sekretarom Ministarstva kulture Igorom Vučinićem koji je takođe razriješen, niko nije zvanično razgovarao.

“Mi smo išli uredno na posao i obavljali profesionalno svoje funkcije. Čak i ja kao neko ko je imao mogućnost bolovanja u uslovima teškog zdravstvenog stanja izazvanog „kovidom-19“ nijesam to iskoristio kao legitimnu mogućnost već odgovorno obavljao svoje obaveze. Neko je pozvao našeg aktivnog sekretara prekjuče tokom dana da mu kaže da smo zvanično razriješeni i to prije desetak dana i pitali ga da li je voljan da dođe i uzme rješenja koja su bila kod njih u Ministarstvu. Obavio je konsultacije sa nama i usaglasili smo se da je važno da ta dokumenta imamo kod nas i uz naše saglasnosti preuzeo rješenja o prestanku mandata sa potpisom preuzimanja na prekjučerašnji dan”, kazao je Pavićević.

Pavićević tvrdi da ništa nije urađno u skladu sa propisima.

“Vlada ovog puta nije uradila ništa u skladu sa zakonom, nijesu nas čak ni obavijestili, nego su 5. januara na sjednici Vlade donesena rješenja o prestanku mandata. Ta sjednica nije ni održana, već je obavljena telefonskim putem što naravno zakon i omogućava, ali mi se čini da su se ti pozivi obavljali koji dan kasnije a zavodili da su obavljani 5. januara”, naveo je Pavićević.

On je ocijenio da ovaj proces nije u skladu sa propisima, jer, kako je kazao, trebalo je prvo obaviti razgovor sa svima njima, uz već gotovu sistematizaciju i tek nakon toga da se uđe u procedure razrješenja.

“Dio nas je već imao i spremne ostavke i svakako namjeru da istupi iz ovakvog sistema. Ali, ovo je samo sada podstrek za mene i ovo je dokaz da Vlada radi protivno zakonu. Ovo je ogromni revanšizam na djelu i ovo nije Vlada svih građana naše države – ovo je Vlada zastiđa i pravnog nasilja”, rekao je Pavićević.

Kako je dodao, ovim će se dalje baviti advokati, a vjeruje da će druge grane vlasti donijeti odluke u skladu sa zakonom. On je takođe istakao da je pređašnje Ministarstvo kulture od spajanja sa ostalim ministarstvima blokirano.

U Ministarstvu, kako je kazao Pavićević, neće nastaviti dalje da radi.

“Neću nastaviti da radim u takvom ambijentu, a i da sam imao namjeru, smatram da ova Vlada nije dobronamjerna. Ostvariću prava koja me sljeduju zakonom, odnosno 12 zarada, a ostalim će se baviti sudstvo”, rekao je Pavićević.

Milić je takođe potvrdila za Pobjedu da povodom razrješenja sa njom nije razgovarao niko iz resornog ministarstva.

“Niko sa nama nije razgovarao o razrješenju, nijesmo ni znali da je to u proceduri. Bilo je svega i svačega, ali ovako nešto u svojoj praksi zaista nijesam srela”, rekla je Milić.

Ona je podsjetila da je na funkciju izabrana putem javnog konkursa.

“U odluci Vlade piše da se razrješavamo zbog ukidanja organa. Mi nijesmo izabrani tako što nas je Vlada postavila bez konkursa, već smo prošli institut javnog konkursa koji je trajao 21 dan, na koji je mogao da se javi ko god smatra da ispunjava uslove”, kazala je Milić.

Dobrila Vlahović nije željela da za Pobjedu komentariše odluku o razrješenju.

Podsjetimo, poslije spajanja četiri ministarstva u jedno – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, doskorašnje Ministarstvo kulture dobilo je status resora, na čijem je čelu trebalo da bude reditelj i profesor FDU sa Cetinja Nikola Vukčević. On je u decembru sa Ministarstvom, kao kandidat za tu poziciju, potpisao ekspertski ugovor, u iščekivanju dogovorenog imenovanja, koji je raskinuo početkom ove godine.

Više izvora Pobjede potvrdilo je da je u susret imenovanju bilo potrebno izmijeniti Zakon o radu, koji u ovom trenutku profesorima Univerziteta ne omogućava mirovanje akademskog statusa na poziciji državnog sekretara. To je, po svemu sudeći, moguće tek na proljeće, pa je Vukčević procijenio da resor kulture na taj način ne može da funkcioniše i kolegama najavio da neće više biti dio te priče, osim ako ga zvanično imenuju.

Svo troje direktora direktorata imenovala je prethodna Vlada, na prijedlog tadašnjeg ministra Aleksandra Bogdanovića, nakon javnog konkursa. Rješenje o imenovanju Pavićevića objavljeno je na sjednici Vlade 13. avgusta, a za Milić i Vlahović 22. oktobra 2020. godine.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić zvanično se prvi put srela sa Dragicom Milić, Dobrilom Vlahović i Igorom Vučinićem 9. decembra prošle godie, kada su, kako je saopšteno na Fejsbuk nalogu Ministarstva, razgovarali o „dosadašnjim rezultatima i narednim koracima“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija.
Gost
Rumija.

Ovi koji su smjenjeni, tamo su preko 20 godina. Znaju kako se radi to sto rade. U kulturi politika je bitna samo kod zapošljavanje. Tako ce biti i sada. Ali stečeno iskustvo trazi godine i godine rada. Iskusne ljude koji znaju svoj posao treba zadrzati i koristiti njihovo znanje.

Dno dna!
Gost
Dno dna!

Ja zaista ne znam zašto fašizmu ne rećiu da je fašizam? Aparthejd!

Caramdjordje
Gost
Caramdjordje

Smjenjivati strucnhake,a vjerovatno dovesti podobne i neznavene,sramota!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ma to su eksperti,kako to njima da se desi,oni sve rade po zakonu i sve na vrijeme obavijeste

Zoki
Gost
Zoki

Kako došli tako pošli…tako je bilo prije a biće i poslije ovih! Svak svoje gura! Balkan ostaje Balkan!

Leo
Gost
Leo

Bitnio je da je onaj pljevljak zaśeo momentalno!
Sram ga bilo!
Stvarno bez obraza, koji nivo treba da budeš da ostaviš nekog bez hljeba i zaśedeš na njegovo mjesto? 😝

emilija
Gost
emilija

Dajte, ljudi, pa nece ni Bajdenova administracija ostaviti Trampov kadar. Budimo realni.

Unuk Krstov
Gost
Unuk Krstov

Naravno da neće, ali valjda se zna procedura razrešenja i otkaza.

Marko
Gost
Marko

Bajden nece smijeniti normalan kadar. Kao sto i kod nas se nece smijeniti normalan kadar.

Vidak
Gost
Vidak

@Marko – noramalan je…?
-nenormalan je…?
To vi dajete kvalifikacije ko je kakvog mentalnog zdravlja????

Vidak
Gost
Vidak

Nije to poenta! Ukidaš radno mjesto, radiš optimizaciji uprave, ok, alo da nečiju đecu napraviš sirotinjom, a na ista ta mjesta dovedeš druge ljude je prvo neljudki, a dotična jei velika vjernica pa bi i o tome malo trebala da razmisli (ne čini zlo drugima…itd), onda neetički i na kraju nezakonski!

čisto onako
Gost
čisto onako

mislili ste da će dps vladati 100 g. i vi i slični vama , no pošteno bi bilo da kažete što ste radili za njih i ne nadajte se da će ovo biti kratkog daha, potrajaće ovo, sve mora proći dubinsko čišćenje, prašina se nataložila i formiran je debeo sloj ali uz dobra sredstva sve se može…

sasapg
Gost
sasapg

Da smo USA ova prica pije vodu. Na nasu nesrecu mi amo CG i najeci problem je kvalitetan kadar. Radi se o tome sto ovi tvoji ne haju ni za kadar ni preporuke ni CV, a jos manje za kvalitetan kadar. Ne vezano za ovo troje, uopsteno pisem, a rezultat je isti…

stevan
Gost
stevan

okupacija

Pop
Gost
Pop

Bitno da ćete svi uzeti još 12 plata, znači minimum svako po 12000 eur. E da i taj zakon ukinu pa da odahnemo

Send this to a friend