Politika

Pariz nije protiv proširenja EU

Foto: PinkM

Francuska želi da Evropa bude konsolidovana i ne suprotstavlja se proširenju, kazala je u intervjuu Pobjedi Kristin Tudik, ambasadorka ove zemlje. Ističe da Balkan ostaje prioritet Evropskoj uniji.

Tudik naglašava da ekonomski odnosi između Crne Gore i Francuske i dalje nijesu dovoljno razvijeni i tome se mora posvetiti posebna pažnja.

“Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća, koje je osnovano u novembru 2017. godine, trebalo bi da podstakne veće interesovanje francuskih investitora za crnogorsko tržište. Među projektima koji bi mogli da privuku francuske investitore, kao što su kompanije Geode i Poma, su projekti u oblasti uređenja planinskih područja. Zatim, projekat izgradnje kolektora otpadnih voda u Podgorici, takođe, interesuje naše kompanije (Veolia,Suez)”, navodi.

Poželjno je, kaže, staviti akcenat na sektor turizma u cjelini, imajući u vidu da ne treba dokazivati stručnost francuskih preduzeća u ovoj oblasti.

“Tri francuske kompanije su pokazale interesovanje za ugovor o koncesiji aerodroma u Podgorici i Tivtu, za koji će uskoro biti objavljen tender”, rekla je Tudik.

Politički odnosi su, dodaje, odlični, ali ih treba i dalje unapređivati, a postoji i perspektiva za bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, imajući u vidu interesovanje Crne Gore za francusku ekspertizu u procesu reforme Zajedničke poljoprivredne politike.

Ambasadorka podsjeća i na izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, prije nekoliko dana u govoru o Evropskoj uniji, da “Evropa može da izvozi stabilnost, kao što smo to uradili uzastopnim proširenjima Unije, koja su, po mom mišljenju, uspješna, jer smo uspjeli da pomirimo evropsku geografiju i istoriju. Ali, potrebni su dalji napori. Moramo da definišemo na neopoziv način naš stav prema Zapadnom Balkanu, u suprotnom naše neposredno susjedstvo će oblikovati drugi”.

“Dakle, Balkan ostaje prioritet”, poručuje Tudik.

Send this to a friend