Politika

Parolin: Crna Gora je primjer kako se može ostvariti jedinstvo različitosti

Njegova eminencija, državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin, u razgovoru za Pobjedu ocjenjuje da države Zapadnog Balkana u procesu pristupanja Evropskoj uniji treba da jačaju vrijednosti koje ih objedinjuju, ostavljajući za sobom sve ono što ih je u minulim decenijama navodilo na podjele, a da istovremeno i EU mora da poštuje istoriju i senzibilitet naroda i država.

“Sveta Stolica sa pažnjom posmatra globalnu realnost Zapadnog Balkana i na isti način prati njegov proces integracije u Evropsku uniju. Mislim da pristupanje Uniji predstavlja veliku priliku za mir i razvoj, te da može efikasno doprinijeti oslobađanju od prošlosti. Osvrćući se na izložene koncepte, djeluje mi da zemlje ovog regiona treba prvenstveno da nastoje da jačaju vrijednosti koje ih objedinjuju, ostavljajući za sobom sve ono što ih je u minulim decenijama navodilo na podjele. S druge strane, pristupanje Evropskoj uniji mora se osmisliti i kao aktivni doprinos procesu integracije. Zbog toga i sama Evropska unija mora da poštuje vašu istoriju i vaš senzibilitet, tako da može konkretno graditi ono jedinstvo u različitosti koje predstavlja moto same Unije”,  kaže državni sekretar Svete Stolice.

Kardinal Parolin dolazi u prvu, istorijsku posjetu Crnoj Gori u srijedu 27. juna, kada će razgovarati sa premijerom Duškom Markovićem i crnogorskim zvaničnicima.

Ljubazno se odazvao molbi za razgovor koji je vođen posredstvom crnogorske ambasade pri Svetoj Stolici. Poznavaoci prilika ističu da je kardinal Parolin jedan od najuticajnijih ljudi u Vatikanu, čovjek širokog obrazovanja sa trideset godina iskustva rada u diplomatiji Svete Stolice. Ekspert je za pitanja koja se odnose na Bliski istok, a svojevremeno je značajno doprinio otvaranju dijaloga Izraelaca i Palestinaca. Papa Franjo ga je oktobra 2013. imenovao za državnog sekretara Svete Stolice.

Sa posebnim uvažavanjem govori o multietničnosti savremene Crne Gore i naglašava da je harmonija različitosti velika snaga naše države.

“Crna Gora dijeli zajedničku istoriju cijelog Kontinenta, koju je determinisao susret naroda, kultura i religija. Na unutrašnjem planu, vaša zemlja predstavlja jedinstveni model harmonije među razlikama. I u tome je snaga Crne Gore, koja predstavlja jedno nesagledivo bogatstvo kada se ugradi u temelje i u tkivo društva”, poručio je on.

Ističe da Sveta stolica sa pažnjom posmatra globalnu realnost Zapadnog Balkana i na isti način prati njegov proces integracije u Evropsku uniju.

“Mislim da pristupanje Uniji predstavlja veliku priliku za mir irazvoj, te da može efikasno doprinijeti oslobađanju ođ prošlosti. Osvrćući se na izložene koncepte, djeluje mi da zemlje ovog regiona treba prvenstveno da nastoje da nadjačaju vrijednosti koje ih objedinjuju, ostavljajući za sobom sve ono što ih je u minulim decenijama navodilo na podjele. S druge strane, pristupanje Evropskoj uniji mora se osmisliti i kao aktivni doprinos procesu integracije. Zbog toga i sama Evropska unija mora da poštuje vašu istoriju i vaš senzibilitet, tako da može konkretno graditi ono jedinstvo u različitosti koje predstavlja moto same Unije”, navodi Parolin.

Kardinal Parolin uvjerava da je papa Franjo pokazao veliku pažnju za ovu geografsku zonu evropskog kontinenta i veliko interesovanje da ovamo i dođe.

“U septembru 2014. kao što je poznato, otišao je na svoje prvo apostolsko putovanje u Evropi u susjednu Albaniju, u Tiranu, sa željom da potvrdi vjeru albanske crkve i da pruži svoje ohrabrenje jednoj zemlji koja je dugo patila zbog posljedica ideologija iz prošlosti. Naredne godine otišao je u Sarajevo, grad simbol balkanskog rata ‘92-’95, kao hodočasnik mira i dijaloga kako je sam rekao, predstavljajući se narodu. Mislim da uskoro može doći vrijeme da Sveti Otac posjeti ovu zemlju, što iskreno žele vaše vlasti i građani”, rekao je kardinal u intervjuu za Pobjedu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileo
Gost
Fileo

Pocinje finale unijaćenja Crne Gore.

Cremisimo 11 ml
Gost
Cremisimo 11 ml

Moja milice obriši suzice 😄😄😄😄

Miomir
Gost
Miomir

To je totalno u pravu,svaki dan imamo razlicita kola kako lete u vazduh ali izvrsitelji su veoma jedinstveni u namjeri

Send this to a friend